Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κατατέθηκε ο φάκελος για τη δημιουργία τριών data centers 400 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, για την επένδυση της Microsoft

Τρία Κέντρα Δεδομένων με πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης, περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft, όπως κατατέθηκε στον οργανισμό Enterprise Greece και σύντομο απόσπασμά του έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 23 Ιανουαρίου.

Όπως σημειώνεται από τον προαναφερόμενο Οργανισμό, η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση, καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται σχετικά ότι η επένδυση της Microsoft εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ, με την προστιθέμενη αξία της να φθάνει το 1 δισ. σε βάθος δεκαετίας. Πρόκειται για εκτιμήσεις που έγιναν από κυβερνητικά στελέχη κατά την υπογραφή των πρώτων συμφωνιών, καθώς η ίδια η εταιρεία αποφεύγει να αναφερθεί σε αριθμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του επενδυτικού φακέλου «Investment in Data Centers in Greece» που βρίσκονται σε διαβούλευση, το υπό μελέτη έργο αφορά τη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στον νομό Αττικής, της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα. Το γήπεδο εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 εντοπίζεται στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στον Δήμο Κρωπίας.

Τα εν λόγω γήπεδα δεν χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους. Έχει γίνει γνωστό ότι για τη δημιουργία του ενός από τα τρία Data Center η Microsoft εξαγόρασε τον Μάιο από τη Lamda Development ΛΑΜΔΑ-0,34% έκταση 85 στρεμμάτων έναντι τιμήματος 14 εκατ. ευρώ, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Σπάτων στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι, επί της Λεωφόρου Πικερμίου. Βάσει επίσης του κειμένου της διαβούλευσης, από την επένδυση θα δημιουργηθούν άνω των 100 θέσεων εργασίας.

Ταχεία αδειοδότηση

Ο φορέας της επένδυσης αιτείται το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 9 του Ν.4864/2021, επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, καθώς και το κίνητρο της Χωροθέτησης κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του προαναφερόμενου νόμου. Η επένδυση έχει τον χαρακτήρα της απολύτου αειφορικής προσέγγισης, καθώς ενστερνίζεται τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και υιοθετεί τη στρατηγική «Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste by 2030», σύμφωνα με την οποία η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στην ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.

 

Πηγή

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δείτε τι επιφυλάσσουν σήμερα Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023 τα άστρα για εσάς

Τα ζώδια σήμερα Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023 με ημερήσιες προβλέψεις στο πιο έγκυρο ωροσκόπιο, με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *