Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΚΕΔΕ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΔΕ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 συνεδρίασε στην Αθήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στο οποίο αποτυπώθηκε έντονα η αγωνία των Δημάρχων σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα.

Κατά την τοποθέτησή του αναφορικά με το θέμα, ο εισηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Τζιαχρήστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση. Σήμερα έρχεται να προστεθεί σε πολύ έντονη μορφή και το χτύπημα από την έλλειψη αγρεργατών στους κλάδους της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας.

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο κ Τζιαχρήστας, έκδηλος είναι ο φόβος των παραγωγών για μη συγκομιδή ολόκληρης της παραγωγής αλλά παραμονής σημαντικού τμήματος αυτής πάνω στο χωράφι, λόγω της μεγάλης έλλειψης εργατών γης. Τόσο οι παραγωγοί του κάμπου της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας αλλά και της Πελοποννήσου εκφράζουν πλέον ανοιχτά την έντονη ανησυχία τους λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εργατικών χεριών σε μια περίοδο που οι απαιτήσεις των γεωργικών εργασιών είναι πολλές. Ο φόβος αυτός επεκτείνεται όμως και στην μεταποιητική βιομηχανία, τα διαλογητήρια και τα συσκευαστήρια, τόνισε ο κ Τζιαχρήστας, όπου και εκεί τα εργατικά χέρια δεν επαρκούν.
Τέλος το Δ. Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα, αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω, να κάνει αποδεκτή την πρόταση του κυρίου Τζιαχρτήστα, σύμφωνα με την οποία θα αποσταλεί επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία θα ζητά:
α) την επιδότηση Ελλήνων εργατών μέσα από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα και την βοήθειά τους για εξεύρεση εργατών από τρίτες χώρες
β) την γρήγορη και χωρίς καθυστερήσεις ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναπομείναντες ειδικευμένους εργάτες γης τρίτων χωρών
γ) την δυνατότητα παροχής εργόσημων σε αλλοδαπούς εργάτες με τρίμηνη βίζα ώστε να μην εργάζονται παράνομα
δ) την άρση όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φωτιά στο Δήμο Καμένων Βούρλων

Νέα φωτιά στο Δήμο Καμένων Βούρλων μετά την προσχθεσινή στη Μενδενίτσα Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *