Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΚΚΕ: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην απεργιακή συγκέντρωση των μεταλλωρύχων στις Σκουριές Χαλκιδικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε 28/6/2024 στην απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων των Μεταλλείων της Κασσάνδρας, στις Σκουριές Χαλκιδικής και μίλησε στους εργαζόμενους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους απεργούς, αφού τους ευχήθηκε δύναμη, υγεία και καλούς αγώνες , τόνισε: “Είμαστε εδώ την 14η μέρα της ηρωικής απεργίας σας, η οποία πρέπει να ξέρετε, έχει κάνει αίσθηση σε όλη την Ελλάδα και στέλνει μήνυμα αντίστασης, αγώνα, μήνυμα νίκης, γιατί αυτός ο αγώνας, ο δικός σας αγώνας, είναι δίκαιος, όπως και άλλων εργαζομένων στην υπόλοιπη χώρα, όπως είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και αλλού. Είναι δίκαιος αγώνας και ήδη είστε νικητές. Είστε συνεχιστές μιας μεγάλης πείρας αγώνων, των πατεράδων και των παππούδων σας, των πατεράδων και των παππούδων μας και εδώ σε αυτή την περιοχή. Θυμόμαστε οι παλαιότεροι, γιατί έχουμε και κάποια ηλικία τώρα – εγώ τουλάχιστον που σας μιλάω – το 1975, ήταν πολυήμερες οι απεργίες και είχαν κάνει αίσθηση σε όλη την Ελλάδα. Και βεβαίως το 1977 η μεγάλη απεργία εδώ στην περιοχή των 250 ημερών με την αντίστοιχη κάτω στη ΛΑΡΚΟ των 116 ημερών, που συνάντησε τότε την καταστολή του αστικού κράτους, αλλά με το κεφάλι ψηλά οι εργαζόμενοι κατάφεραν να έχουν κατακτήσεις, να εξασφαλίσουν κάποια στοιχειώδη δικαιώματα.
Και φυσικά είστε ήδη νικητές. Αυτό πρέπει να το ξέρετε. Καταφέρατε και τσαλακώσατε αυτό τον αντεργατικό νόμο για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Καταφέρατε να μην περάσει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, η νέα οργάνωση εργασίας που ήθελε η εταιρεία, που τσακίζει δικαιώματα, τσακίζει στην πραγματικότητα τη ζωή σας, την ψυχική και σωματική υγεία σας.
Μην ακούτε τα διάφορα. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες προωθεί και προβάλλει ως μεγάλη κατάκτηση δήθεν τη νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, μία ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία οδηγεί σε ακόμα πιο βάρβαρο εργασιακό καθεστώς τους εργαζόμενους, διότι καταργεί την πενθήμερη εργασία. Βάζει τις 9 ώρες δουλειά και μάλιστα τη μία ώρα απλήρωτη, με την αιτιολογία δήθεν ότι η μία ώρα στο 9ωρο είναι ώρα προετοιμασίας, λέει, για να μπει ο εργάτης στην παραγωγή, άρα πρέπει να είναι απλήρωτος χρόνος. Ντροπή τους, τους λέμε εμείς! Ούτε αυτό θα περάσει!
Η εργατική τάξη, εσείς είστε η δύναμη, εσείς παράγετε όλο αυτό τον πλούτο και στην εξόρυξη και στη μεταποίηση. Δεν είναι οι κηφήνες, τα παράσιτα, που το μόνο που κάνουν είναι να ξεζουμίζουν την εργατική δύναμη, για να έχουν αυτοί τα τρελά τους κέρδη. Και βέβαια όλοι ξέρουμε πλέον, είναι γνωστό, έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία, ότι η Ελ Ντοράντο το 2023 είχε ένα δισεκατομμύριο δολάρια τζίρο και η μετοχή της εκτοξεύθηκε στο 200%, και την ίδια ώρα εδώ στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας υπήρξε, για τα δύο τελευταία χρόνια αύξηση της παραγωγής 27% με το ίδιο προσωπικό, που σημαίνει εντατικοποίηση, που σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αυτή είναι η κοινωνία τους, αυτό είναι το σύστημά τους. Όλα για τις εταιρείες, για τα μεγάλα μονοπώλια, για τις πολυεθνικές και να ξεζουμίζεται ο εργάτης, ο εργαζόμενος, εσείς οι ίδιοι.
Από αυτή τη θέση θέλουμε να πούμε αυτό που πάντα λέγαμε, δηλαδή ότι δύο δρόμοι υπάρχουν. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για όλους, όπως μας τσαμπουνάνε. Η ανάπτυξη ή θα είναι για τις μεγάλες εταιρείες, τα μονοπώλια, τους κεφαλαιοκράτες ή θα είναι για τους εργαζόμενους. Κι αυτή η ανάπτυξη που κάνουν αυτοί, δεν είναι για τον εργαζόμενο λαό. Δεν μπορεί να είναι κερδισμένοι και οι δύο, κάποιος θα χάνει. Και αυτό που επιδιώκουν και το κράτος και οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες και οι όμιλοι, είναι να κερδίζουν αυτοί οι λίγοι, να μην ξέρουν τι έχουν και οι εργάτες να μην μπορούν να περάσουν το μήνα με τους χαμηλούς μισθούς, τα μεροκάματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς μια σειρά άλλα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αίμα και αγώνες και τώρα τα παίρνουν πίσω.
Αυτή τη στιγμή είστε νικητές και θα νικήσετε οριστικά και το επόμενο διάστημα με τον μαχητικό αγώνα που εσείς θα αποφασίσετε. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, άλλα κόμματα να μιλάνε και να κάνουν πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Ξέρουν πάρα πολύ καλά. Την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα που κατέθεσε το ΚΚΕ από τον Απρίλιο, όπου λέμε τα δίκαια αιτήματά σας, το τι ζητάτε, τι ζητάμε, τι απαιτούμε, τι πρέπει να γίνει, τα ξέρουν πάρα πολύ καλά, αλλά δεν τα λύνουν, γιατί δεν μπορούν να σας κοιτάξουν καθαρά και στα ίσια στα μάτια. Γιατί είναι τέτοιοι “λωποδύτες” και “απατεώνες” και είναι οι ίδιοι που καθόρισαν με νόμο 13 ώρες δουλειάς, με βάση τις οδηγίες της Κομισιόν της ΕΕ, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ίδιοι, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί ψήφισαν και κατάργησαν τα όρια συνταξιοδότησης που ήταν για τους μεταλλωρύχους, για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία. Είναι αυτοί οι ίδιοι, οι οποίοι απαξίωσαν, διέλυσαν την επιθεώρηση εργασίας, με αποτέλεσμα σήμερα – όπως ξέρετε πολύ καλά – να υπάρχουν μόνο πέντε υπάλληλοι για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, για όλη τη Μακεδονία, με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις. Πώς να γίνει ο έλεγχος που δήθεν λένε ότι θα κάνουν;
Αυτά τα ζητήματα συμβαίνουν σήμερα που είναι ο 21ος αιώνας. Ένας αιώνας που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδιαίτερα η χώρα μας, ιδιαίτερα αυτή η περιοχή με τον μεγάλο φυσικό ορυκτό πλούτο και υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες επιστημονικές, τεχνολογικές, δυνατότητες τεράστιες για να ζει ο εργαζόμενος με ευημερία, αξιοπρεπώς, να μπορεί να ζει την οικογένειά του, να σπουδάζει τα παιδιά του, να έχει την ιατρική του περίθαλψη δημόσια και δωρεάν, να μπορεί να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ξεκουράζεται, για να βλέπει την οικογένειά του και για να έχει κι άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Υπάρχει αυτός ο πλούτος, υπάρχει τεχνικό εργατικό δυναμικό εξειδικευμένο, είστε εσείς που μπορείτε να λειτουργήσετε την επιχείρηση. Γι’ αυτό λέμε εμείς, όπως μας έχετε ακούσει, ο εργάτης, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να πάρουν πραγματικά την εξουσία. Αυτοί μόνο μπορεί να σχεδιάσουν με ένα κεντρικό σχέδιο επιστημονικά επεξεργασμένο και τοπικά εκφρασμένο με βάση τις δυνατότητες, τα συμφέροντα της πλειοψηφίας όλων των εργαζομένων και όχι για τα συμφέροντα των λίγων καπιταλιστών, που είναι οι πραγματικοί ληστές αυτού του πλούτου και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Να ξέρετε, το ξέρετε, δεν είστε μόνοι σας. Είναι όλη η εργατική τάξη της Ελλάδας που κοιτάει εδώ αυτή την περιοχή, που βλέπει και παίρνει δύναμη, εμψυχώνεται απ’ τον αγώνα σας. Είναι εκατοντάδες πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες που είναι στο πλευρό σας. Είναι ταυτόχρονα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αγρότες της χώρας μας, οι επαγγελματίες που και αυτοί έχουν συμφέρον να στηρίξουν τον αγώνα σας, να ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Είναι οι νέοι και οι νέες, είναι οι γυναίκες σας, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που είναι το πλευρό σας. Είμαστε εμείς. Είναι το ΚΚΕ. Θα συνεχίσουμε και μέσα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και κυρίως έξω από αυτή, εκεί που κρίνονται όλα, εδώ δηλαδή, στους δρόμους του αγώνα.
Και μη μας λένε διάφοροι, ότι δήθεν οι εργαζόμενοι κομματικοποιούν ή πολιτικοποιούν τον αγώνα. Αυτοί, οι κυβερνήσεις, αυτά τα κόμματα του συστήματος, οι εταιρίες, οι εργοδοσία είναι που έχουν πολιτικά, κομματικά και οικονομικά συμφέροντα ενάντια στους εργαζόμενους. Αυτοί κάνουν την πολιτικοποίηση και την κομματικοποίηση. Εσείς είστε ενωμένοι γιατί πρώτα απ’ όλα ανήκετε στην ίδια τάξη. Είστε εργάτες, είστε εργαζόμενοι, έχετε απέναντί σας έναν ισχυρό αντίπαλο, ένα κράτος, μια εργοδοσία, μια εταιρία, μια κυβέρνηση, αλλά θα τα καταφέρετε. Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε και δεν θα αποφασίσετε με βάση το τι ψήφιζε ή το τι είναι πολιτικά, ιδεολογικά ο καθένας χθες ή προχθές ή τι έκανε, αλλά με βάση το ταξικό σας συμφέρον. Και το συμφέρον σας είναι αυτά τα δίκαια αιτήματα που πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι τους και η κυβέρνηση και η εργοδοσία και το κράτος, οι πάντες, ότι πρέπει εδώ και τώρα να τα ικανοποιήσουν, γιατί είναι για το συμφέρον του λαού, των εργαζομένων, για το συμφέρον την περιοχής, για το συμφέρον της πατρίδας μας.
Με αυτά τα λόγια, με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την υποδοχή, για την δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω στη σημερινή σας απεργιακή συγκέντρωση. Εσείς βεβαίως θα αποφασίσετε, εμείς αυτό που έχουμε να πούμε για άλλη μια φορά, είναι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας, κοντά σας, δίπλα σας, με ανοιχτή γραμμή πάλης και μέσα στη Βουλή και έξω από τα υπουργεία και στους δρόμους του αγώνα, παντού, όπου μας χρειάζεστε, όπου πρέπει να είμαστε, γιατί αυτό είναι το ΚΚΕ και δεν έρχεται μόνο με τους βουλευτές του προεκλογικά, ούτε με εμένα που συνάντησα τα σωματεία σας πριν τις εκλογές, ερχόμαστε και μετεκλογικά και αυτό που είπαμε θα το κάνουμε. Τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός και απ’ τις ευρωεκλογές και εδώ να πω στον Δήμο Αριστοτέλη, θα την αξιοποιήσουμε μόνο για το δικό σας συμφέρον. Για τη δικαίωση των δικών σας αγώνων, για τη δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων σας. Γεια σας, καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους και όλες, καλούς αγώνες”.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 22 έως 26 Ιουλίου

Το ποσό των 1.193.315.285 ευρώ θα καταβληθεί σε 2.450.865 δικαιούχους, από τις 22 έως τις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *