Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κροατία: Αποχαιρέτησε το νόμισμά της και υιοθέτησε από σήμερα το ευρώ €

Η Κροατία έγινε  το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν

Η Κροατία υιοθέτησε σήμερα (1/1/2023) το ευρώ και εντάχθηκε στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών.

Δυο ορόσημα για τη μικρή χώρα των Βαλκανίων που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από περίπου μια δεκαετία, αναφέρει το in.gr

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα· στη 01:00 ώρα Ελλάδας), η Κροατία αποχαιρέτισε το νόμισμά της, κούνα, για να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης.

Έγινε επίσης το 27ο κράτος το οποίο εντάσσεται στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1985 για να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, των 420 εκατομμυρίων υπηκόων των χωρών που υπέγραψαν.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή χώρα εισέρχεται την ίδια μέρα, ταυτόχρονα, στην ευρωζώνη και στο χώρο Σένγκεν.

Δύο εβδομάδες προσαρμογής
Για να διευκολυνθεί η προσαρμογή των πολιτών στη χρήση του ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου, η διπλή κυκλοφορία του νομίσματος κούνα και του ευρώ της Κροατίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 14ης Ιανουαρίου, θα χρησιμοποιούνται μόνο ευρώ. Ωστόσο, οι τράπεζες και τα ταχυδρομεία θα συνεχίσουν να μετατρέπουν κούνα σε ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ίσως στο 20 μέλος της ευρωζώνης, το πάθημα άλλων χωρών να έχει γίνει μάθημα, και να έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η εισαγωγή του ευρώ να μην συνοδευθεί από ανατιμήσεις που σε πρώτη, τουλάχιστον, φάση θα αδειάζουν την τσέπη των σαστισμένων πολιτών που ακόμη θα προσπαθούν να υπολογίσουν την ισοτιμία.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Διακοπές ρεύματος σε Μαλεσίνα, Τραγάνα, Θεολόγο και σε άλλες περιοχές του Δήμου Λοκρών

Ενημερωθείτε για τις νέες διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Λοκρών το Σάββατο 4/2/2023  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *