Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ξανθιώτικο Καρναβάλι, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ξανθιώτικο Καρναβάλι, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων & όλες τις πληροφορίες για το Καρναβάλι

Συνολικά 18 ημέρες ξέφρενου γλεντιού, με συμμετοχή δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων και 38 αποκριάτικων πληρωμάτων. Περισσότεροι από 5.000 καρναβαλιστές, δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες σε όλες τις εκδηλώσεις και 58 χρόνια πετυχημένων διοργανώσεων.

Αυτή είναι η ταυτότητα της μεγαλύτερης καρναβαλικής γιορτής στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία επιστρέφει μετά από τρία χρόνια παύσης, εξαιτίας της πανδημίας, που ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη, και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2023.

Οι καθιερωμένες πλέον Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, ξεκινούν για μια ακόμη χρονιά με την πεποίθηση ότι θα προσφέρουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, μετατρέποντας την πόλη σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης.

Στη διάρκεια αυτών των 18 ημερών, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023 θα προσφέρουν αδιάκοπα σε κατοίκους και επισκέπτες μοναδικές στιγμές παράδοσης, λαογραφίας, διασκέδασης και χορού, με παραδοσιακούς χορούς, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και βέβαια τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2023.

Το φετινό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού είναι «Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές κι Αρώματα», όπως ήταν και το γενικό μήνυμα των Γιορτών του 2020, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ εξαιτίας της πανδημίας, αν και όλα ήταν έτοιμα… και η σχετική αφίσα είναι η εξής:

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των καρναβαλικών παρελάσεων και των συναυλιών…

Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ο πιο αυθεντικός λαϊκός θεσμός του Δήμου Ξάνθης είναι και πάλι εδώ, για να μας υποδεχτεί όλους – μικρούς και μεγάλους – συμπαρασύροντάς μας σε ένα ξέφρενο γλέντι χαράς και αισιοδοξίας. Μετά από τρία χρόνια παύσης, εξαιτίας της πανδημίας και της… ταλαιπωρίας σε ψυχή και σώμα, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές σχεδιάζουν να σβήσουν τις μαύρες σελίδες της καθημερινότητας, τις βαριές σκέψεις που ακολούθησαν αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπόσχονται να γεμίσουν τις καρδιές των ανθρώπων με… “Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα” – όπως ήταν και το γενικό μήνυμα των Γιορτών του 2020, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αν και όλα ήταν έτοιμα…

Αυτό το μήνυμα, λοιπόν, στέλνουμε φέτος. Συνεχίζουμε από κει που σταματήσαμε. Γιατί αυτό προτάσσει η ζωή και η φύση των ανθρώπων. Ιδίως, των Ελλήνων: που περνούν διά πυρός και σιδήρου, αγωνίζονται, δυναμώνουν και προχωρούν! Ας εμπνευστούμε και πάλι, με οδηγό τον Πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εξωστρέφεια!

Σας προσκαλώ, με χαρά και συγκίνηση, στο μεγαλύτερο Καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, που η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της πατρίδας μας, προσελκύοντας επισκέπτες από τη γειτονιά των Βαλκανίων, αλλά κι από κάθε ελληνική γωνιά…».

 

Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών περιλαμβάνει τρεις καρναβαλικές παρελάσεις, συναυλίες από δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ θα εμφανιστούν τοπικά λαϊκά και παραδοσιακά μουσικά σχήματα σε πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν ενεργά στις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.

Το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Η Ξάνθη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι υποδέχεται πλήθος κόσμου. Η βασίλισσα του καρναβαλιού Άννα Παυλίδου, ανεβαίνει στο θρόνο της και οδηγεί την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε πανδαισία χρωμάτων, ήχων, μουσικής και γλεντιού. Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσουν ο Χρήστος Νέζος.

Πρόγραμμα Καρναβαλικών Παρελάσεων
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00: Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση (Κεντρική Πλατεία Ξάνθης).
Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30: Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας).
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 13.00: Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση (αφετηρία είσοδος πόλης από Καβάλα).

Δείτε παρακάτω τις συναυλίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών…

Λάβε κι εσύ μέρος στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης!

Για να πάρετε μέρος στη Καρναβαλική Παρέλαση θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε Σύλλογο που συμμετέχει στην παρέλαση και τη στολή με την οποία επιθυμείτε να παρελάσετε και να δηλώσετε συμμετοχή.

Δείτε τις στολές των συλλόγων εδώ, επιλέξτε τη στολή και τον σύλλογο και επικοινωνήστε μαζί τους.

Με τη λήξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων, με τη συμμετοχή όχι μόνο των καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Ένα ξέφρενο γλέντι με μουσική, χορό και άφθονο κρασί.

Στις 19:00 στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «Το κάψιμο του Τζάρου». Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Ο «Τζάρος» ή «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοσή, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το Καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

 

Πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

• Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30: Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023

• Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00: Συναυλία Λένα Ζευγαρά

• Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30: Η Γιορτή της Λαογραφίας

• Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ώρα 12.00: Παραδοσιακό γλέντι «Εμείς εδώ χορεύουμε»

• Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30: Χορευτικά Λαογραφικών συλλόγων

• Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Locomondo

• Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, ώρα 13.30: Συναυλία Josephine

• Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00: Συναυλία Cultera

• Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30: Συναυλία Γιώργος Λιβάνης

• Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 13.00: Συναυλία Trouf και Anton F

• Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 14.00: Συναυλία FY και Robin Juanta

• Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00: Συναυλία Δημήτρης Τικτόπουλος – Γιώργος Φωκάς και One Take

• Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, ώρα 13.00: Συναυλία Αναστασία και Πρόδρομος Τσόλιας

Επίσης, την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00, στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» διοργανώνεται Βραδιά Λαογραφίας και Παραδοσιακών Γεύσεων. Ένα γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών και κρασί για όλους τους επισκέπτες.

Την Καθαρά Δευτέρα, στα περίχωρα της Ξάνθης, στην Σταυρούπολη και στους οικισμούς Κομνηνών και Μυρωδάτου διοργανώνονται εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων και παραδοσιακά γλέντια, ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν στους επισκέπτες κρασί και νηστίσιμα εδέσματα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, διοργανώνεται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, λαογραφικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, εργαστήρια ζωγραφικής, καθώς και πλήθος αποκριάτικων χορών, πάρτι, μπαλνταφάν κ.α.

Πρόγραμμα Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023

➤ Δείτε εδώ το αναλυτικό έντυπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών: cultureofxanthi.gr/xanthiotiko-karnavali και στη σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/karnavalixanthi

Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2023/02/karnavali-xanthis.html#ixzz7tSlCr2LU
Alexandroupoli Online

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

“Ο Νίκος Ευθυμιάδης μίλησε στο Μουζάκι προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Γεωργίου Κούτρα.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης, παλιός φίλος της οικογένειας Γεωργίου Κούτρα και υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *