Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κυκλωνική βόμβα: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο που σφυροκοπά την Καλιφόρνια – Οι διαφορές με τον τυφώνα

Πάνω από 60.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Καλιφόρνια που βρίσκεται στο έλεος «κυκλωνικής βόμβας», ενός σπάνιου φαινομένου που δημιουργείται λόγω του άστατου καιρού και σε αρκετά σημεία μοιάζει με ένα τυφώνα.

Όπως αναφέρει το nbcnews.com, ο όρος «κυκλωνική βόμβα» είναι δόκιμος στην επιστημονική κοινότητα και χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια καταιγίδα που εντείνεται πολύ γρήγορα. Οι «κυκλώνες βομβών» σχηματίζονται όταν ο αέρας κοντά στην επιφάνεια της Γης ανεβαίνει γρήγορα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας μια ξαφνική πτώση της βαρομετρικής πίεσης.

Καθώς ο αέρας ανεβαίνει, ο άνεμος εισέρχεται στη βάση της καταιγίδας. Όσο ο αέρας συνεχίζει να ανεβαίνει στην κορυφή της καταιγίδας πιο γρήγορα από ότι μπορεί να αντικατασταθεί στο κάτω μέρος, η βαρομετρική πίεση θα συνεχίσει να μειώνεται. Όπως συμβαίνει με έναν τυφώνα, η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί ισχυρότερη καταιγίδα.

«Όλοι οι κυκλώνες βομβών δεν είναι τυφώνες», δήλωσε ο καθηγητής Daniel Swain από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Αλλά μερικές φορές, μπορεί να πάρουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν να μοιάζουν πολύ με τυφώνες, με πολύ δυνατούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και σαφώς καθορισμένα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τα μάτια στη μέση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Οι διαφορές με ένα τυφώνα
Οι τυφώνες τείνουν να σχηματίζονται σε τροπικές περιοχές και τροφοδοτούνται από ζεστές θάλασσες. Για το λόγο αυτό, είναι πιο συνηθισμένοι το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου, όταν το θαλασσινό νερό είναι πιο ζεστό.

Αντίθετα, οι «κυκλώνες βομβών» δεν χρειάζονται γαλήνια ωκεάνια νερά για να σχηματιστούν. Ενώ μερικές φορές εμφανίζονται πάνω από τον ωκεανό, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στη στεριά.

Σε αντίθεση με τους τυφώνες, οι «κυκλώνες βομβών» προκύπτουν σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη, όπου μπορεί να συγκρουστούν μέτωπα θερμού και κρύου αέρα. Σπάνια χτυπούν το καλοκαίρι, όταν ο καιρός είναι γενικά ζεστός σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Μάλλον, σχηματίζονται μεταξύ αργού φθινοπώρου και νωρίς την άνοιξη, όταν ο θερμός τροπικός αέρας προσκρούει στον παγωμένο αέρα της Αρκτικής.

Σημειώνεται, ότι από τη «κυκλωνική βόμβα» στην Καλιφόρνια έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα είναι βρέφος.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αρκτούρος: Η αντίδραση των λύκων όταν επιτέλους πέφτει το πρώτο χιόνι! – Δείτε βίντεο

Ένα εντυπωσιακό βίντεο με τρεις κατάλευκους λύκους ανέβασε στο Facebook η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος». Μέσα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *