Κυριακή , 10 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κυβέρνηση: Πλαφόν 5€ στις μηνιαίες πάγιες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Νέα νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, πρόκειται για την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος,
Μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή, ο κ. Σκρέκας είπε χαρακτηριστικά: «Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες».

Ο υπουργός, καταγράφει το dikaiologitika.gr,  τόνισε ακόμη για τη μηνιαία χρέωση ότι «το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ».

Και εξήγησε: «Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε».
Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι «έχουμε γλιτώσει φέτος πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ εισαγωγών φυσικού αερίου επειδή επιταχύναμε την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε λιγότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος.

«Από ΑΠΕ το 62% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2026»
Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το 2026 η Ελλάδα θα έχει πιάσει 4 χρόνια νωρίτερα τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της μείγμα. Δηλαδή το 62% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2026, το 50% τέλος του 2022 προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε μέσα από την ανάπτυξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, μέσα από την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, μέσα από την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των διασυνδέσεων της χώρας με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και με τις τρίτες χώρες.

»Στο νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε αφιερώνεται ένα μεγάλο τμήμα του στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πώς γίνεται αυτό; Πρώτον, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας , Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού θα εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Και θα αποτυπώνει σε ποιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας αφού υπάρχει η συνεννόηση και ο συντονισμός των υπουργείων, προαναφερόμενων υπουργείων, σε ποιες περιοχές της χώρας είναι δυνατή η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

»Τι σημαίνει είναι δυνατή; Υπάρχει αιολικό δυναμικό, δεν υπάρχει περιβαλλοντική επίπτωση, δεν υπάρχει ένα προστατευταίο αντικείμενο που να κινδυνεύει. Δεν κινδυνεύει η Ποσειδωνία, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θαλάσσιες μεταφορές και τις θαλάσσιες μετακινήσεις και όλα αυτά βέβαια και δεν υπάρχει και θέμα εθνικής άμυνας. Έτσι λοιπόν θα προσδιορίσουμε εμείς ποιες είναι εκείνες οι περιοχές υποδοχής τέτοιων επενδύσεων.
Στη συνέχεια θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα αφού θα εκπονηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού θα έχει γίνει όλη αυτή η προεργασία και θα οριοθετηθούν μία ή περισσότερες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που θα εμπεριέχονται στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης.

»Με απόφαση του φορέα που θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος η οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης, ΠΟΑΥΑΠ όπως αναφέρονται, θα κινήσει όπως αναφέρονται, θα κινήσει διαδικασίες χορήγησης αδειών έρευνας έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορέσουν να τοποθετήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να προχωρήσουν στη μέτρηση και στη λήψη των ανεμολογικών δεδομένων. Ο φορέας ο οποίος συντονίζει όλα αυτά έχουμε ορίσει ότι θα είναι η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Υδρογονανθράκων για ποιο λόγο; Γιατί ήδη έχουν προχωρήσει και γνωρίζουν τελικά σε θαλάσσιες περιοχές και σε θαλάσσιες εκτάσεις πως μπορούν σε αυτές να προχωρήσει η έρευνα και η εκμετάλλευση πιθανών πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε υπόγειων, αναφέρομαι βεβαίως στους υδρογονάνθρακες νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Την ΕΔΕΗ λοιπόν έχουμε θέσει να είναι ο αρμόδιος φορέας ο οποίος θα συντονίζει και θα επιταχύνει αυτή την κατάσταση.

»Αφού λοιπόν οι κάτοχοι με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία αναφέρουμε προσδιορίζουμε ώστε να είναι σοβαρές οικονομικά δυνατές και με εμπειρία εταιρείες και οργανισμοί, θα πάρουν την άδεια έρευνας και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε αυτές τις έρευνες και σε αυτές τις μελέτες. Και στο τέλος ποιος είναι εκείνος τελικά ο οποίος θα λάβει το δικαίωμα να προχωρήσει στην επένδυση; Αυτός ο οποίος μετά από διαγωνιστική διαδικασία θα ζητήσει τελικά τη χαμηλότερη αποζημίωση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα ο πιο φτηνός, ο πιο ανταγωνιστικός, αυτός που θα ζητάει την μικρότερη τιμή πώλησης ηλεκτρικής μεγαβατώρας, είναι αυτός ο οποίος τελικά θα είναι και ο δικαιούχος ώστε να μπορέσει τελικά να προχωρήσει στην επένδυση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

»Μετά την πάροδο περίπου 2,5 ετών από την χορήγηση των αδειών έρευνας και αφού ορισθούν με υπουργική απόφαση οι περιοχές εγκατάστασης και η εκτίμηση μέγιστης ισχύος των έργων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να εγκατασταθεί ένα τέτοιο πάρκο. Πρέπει να πούμε ότι ποιος θα διοργανώσει τον διαγωνισμό; Βεβαίως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπως ήδη κάνει για τα υπόλοιπα, για τα έργα τα οποία κατασκευάζονται σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.
Από κει και πέρα πρέπει να πούμε το εξής, ότι το σημερινό νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις που αφορούν την εκπόνηση, να το πω καλύτερα, που αφορούν την συγκεκριμενοποίηση της προστασίας της φύσης στις περιοχές natura».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Γ. Οικονόμου: Συγχαρητήρια στην Αστυνομία – Πολύ γρήγορα συνελήφθη ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 31χρονου αστυνομικού

Ανάρτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου: “Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ., που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *