Ακολουθήστε μας στο facebook

Λαμία: “Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2024 – Δεν γιορτάσαμε, στείλαμε σήμα κινδύνου”

Ενημέρωση από τον Όμιλο Φίλων Δάσους Λαμίας

Εβδομάδα Περιβάλλοντος 2024 – Δεν γιορτάσαμε, στείλαμε σήμα κινδύνου

Τέσσερες εξορμήσεις στη φύση και μια εσπερίδα ήταν οι φετινές δράσεις μας για την εβδομάδα περιβάλλοντος

Κυριακή 2 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε πεζοπορία στο Φαράγγι της Τιθορέας (Χαράδρα Βελίτσας) στέλνονταςένα ηχηρό ΣΗΜΑΚΙΝΔΥΝΟΥγια τηνκαταστροφή του Πανέμορφου Φυσικού ΠεριβάλλοντοςτηςΤιθορέας από τηνεγκατάστασηΥδροηλεκτρικού εργοστασίου. Συνοδοιπόροιμας,οΕκπολιτιστικόςΤουριστικόςΜορφωτικός ΌμιλοςΤιθορέας (ΕΤΜΟΤ) και ηΕΝΩΣΗΤΙΘΟΡΙΕΩΝ

Δευτέρα 3 Ιουνίου, συνεχίσαμε με πεζοπορία ξενάγηση καθαριότητα ενημέρωση, στον Ξηριά Λαμίας, με τους μαθητές του 18ου Δημοτικού σχολείου. Μια ακόμη επίσκεψη στηνπεριοχή, κουβεντιάζονταςμετουςμικρούςμαςφίλουςκαι τουςεκπαιδευτικούςτουςτιςπροοπτικές ανάπτυξήςτης, άλλα και τιςπροτάσειςμαςγια ανάδειξητηςπαλιάςδεξαμενής ύδρευσηςτηςπόληςκαι του περιβάλλοντα χώρου, ώστενα αποτελέσει πόλο έλξηςγια περιπατητέςκαι επισκέπτες αλλά και για τηνμετατροπή του Ξεριά σεβοτανικό κήποκαι ποδηλατοδρομέςεκατέρωθεντηςκοίτης,για να ενσωματωθεί τοποτάμι στηνΛαμία. Μιλήσαμε γιατουςκίνδυνους από καταπατήσειςπου απειλούν ακόμητηνπεριοχή αλλά και για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα που θέτουντοπεριβάλλονσεκίνδυνο.

Τετάρτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήσαμε Εσπερίδα με θέμα”Το νερό ως κοινωνικό αγαθό”,στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων. Ένα βροντερό και ξεκάθαρο “ΟΧΙστην ιδιωτικοποίηση” του, ακούστηκεαπ’ όλουςμας.

Συνδιοργανωτές αυτή τη φορά είχαμε το Σύλλογο εργαζομένων Δ.Ε.Υ.ΑΛαμίας και το Κάστρο Αλληλεγγύης και προσκεκλημένους ομιλητές τονκοΚώστα Νικολάου Διδάκτωρπεριβαλλοντολόγοςκαι συνεταιριστής, τ. Επισκέπτης καθηγητής ΑΠΘ , τον κο Παύλο Δραγκόλα Πρόεδροτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και τον κο Βαγγέλη Γαλανόπουλο Κάτοικο Σταγιατών Πηλίου

Πέμπτη 6 Ιουνίου, συνεχισαμε με πεζοπορίαξενάγηση καθαριότητα ενημέρωση, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 23ο Δημοτικού σχολείου, στο περιαστικό άλσος της Μεγάλης Βρύσης . Ένα πανέμορφοκαταπράσινοχώρο, στην ανατολική είσοδοτηςπόληςμαςπου χρήζει προστασίαςκαι ανάδειξης. Εδώ μπορούννα γίνουνκαθιστικά, παιδική χαρά σε άλληθέσηκαι όχι κάτω από τιςγραμμές υψηλήςτάσηςγια να αποτελεί οχώροςπνεύμονα ζωήςκαι αναψυχής. Έναςχώροςπου θα αποδοθεί όχι μόνοστουςκατοίκουςτηνσυνοικίας αλλά και τηςΛαμίας. Παρόντεςόλοιοι φορείς, οΠροέδροςτηςΔημοτικήςΚοινότηταςκοςΚοτρώνης, οεκπρόσωποςτου Δήμου Λαμιέων, εντεταλμένοςσύμβουλοςκΨειρόπουλος, τοσυμβούλιοτηςΔ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΜ.ΒΡΥΣΗΣΔΗΜΟΥΛΑΜΙΕΩΝ, οΣύλλογοςΓονέων&Κηδεμόνων, οεκπρόσωποςτου πολιτικού γραφείου του Υπουργού Υποδομώνκ. ΧρήστοςΣταϊκούρας, κΖιάκας αλλά και οΠρόεδροςτης όμορηςΔ.ΚΑγ. Παρασκευήςκ. Σταύρου. Όταν όλοι μαζί ενδιαφέρονται τόσοπολύ για τοντόποτουςείναι σίγουρο ότι σύντομα θα αλλάξει όψηηπεριοχή.

και τελειώσαμε το
Σάββατο 8 Ιουνίου, με έναν υπέροχο περιβαλλοντικό περίπατο στο Γοργοπόταμο. Έναν Ιστορικό χώρο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους απ’ όπου υδρεύεται η Λαμία μας.
Σε συνεργασία με το τμήμα εθελοντισμού του Δήμου Λαμιέων, συλλόγους τις περιοχής και δεκάδες φίλους μας κάθε ηλικίας, περπατήσαμε κάτω από την ιστορική γέφυρα, κατά μήκος του ποταμού, μέχρι τις πηγές ύδρευσης.
Το μέλος μας και στέλεχος της Δ.Ε.Υ.ΑΛαμίας κΜηλιωρίτσας, μαςμύησεστην ιστορία ύδρευσης από το 1930, απ’ όπου ηπόλημας υδρεύεται μενερό άριστηςποιότηταςκαι ποσότητας, πηγάζοντας από τοβουνό της Οίτης.

Μιλήσαμε για τις απειλέςπου δέχεται ηπεριοχή από τα σχεδιαζόμενα 5 μικρά υδροηλεκτρικά στο Γοργοπόταμο, την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής για τουριστικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και για την προοπτική αναγνώρισης της περιοχής ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που θα έδινε άλλη προοπτική και προστασία της περιοχής.

Δύναμημαςείστεεσείς, φορείς, σύλλογοι, τα δεκάδεςμέληκαι φίλοι που 32 χρόνια τώρα μας αγκαλιάσατεκαι εμπιστεύεστετονΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣκαι τιςδράσειςτου.
Συνεχίζουμεμενέεςεξορμήσειςκαι συγκροτώνταςομάδεςπυροπροστασίας όπωςκάθεχρόνο, θέλονταςνα σώσουμεότι απέμεινε από τοφυσικό μαςπεριβάλλονπου είναι σεκίνδυνοκαι ζητά από μαςΔΡΑΣΗΤΩΡΑ

Σας περιμένουμε όλους στην παρέα μας.

 

Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.

*Νίκος Καζαντζάκης

#savetheplanet

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου την Τετάρτη 26/6 στη Νέα Ιωνία Βόλου

Εξαιρετική ευλογία για τον ιερό Κλήρο και τον ευλαβή λαό του Βόλου και της Νέας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *