Παρασκευή , 9 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μετωπική ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα στην Βουλή για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Σε υψηλούς τόνους αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ συζητείται νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εκρηκτική άνοδο των τιμών.

Μετωπική ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα στην Βουλή όπου συζητείται πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα. Η αντιπαράθεση των δύο θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο που πυκνών γεωπολιτικών εξελίξεων διεθνώς ενώ στο εσωτερικό κυριαρχεί το θέμα των ανατιμήσεων και της ενεργειακής ακρίβειας που έχει φέρει σε απόγνωση το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στην Βουλή αφού χθες περιόδευσε στην Λαχαναγορά του Ρέντη, επιχειρώντας έτσι να «απαντήσει» στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη επικοινωνίας με τους πολίτες. Στην τοποθέτησή του στην Βουλή αναμένεται να εστιάσει στα δύο μέτωπα όπου η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πιο συγκεκριμένα στο «εξωτερικό μέτωπο» και στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο έλληνας πρωθυπουργός στην Ευρώπη προκειμένου να υπάρξουν δομικές λύσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας. Για το ζήτημα αυτό άλλωστε μετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Εκεί ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ακρίβεια «τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο» ζητώντας «να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η φύση της κρίσης ακρίβειας έχει διεθνή χαρακτήρα και ουσιαστικά «εισάγεται» στην Ελλάδα.

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή ενώ μαίνεται η ακρίβεια
Η ακρίβεια είναι εισαγώμενη λόγω της διεθνούς κρίσης αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI
Όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε αυτά που θα νομοθεητηθούν όπως η επιδότηση κατανάλωσης καυσίμων σε εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, σε αυτά που συνεχίζονται πως η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου αλλά και σε αυτά που θα έλθουν στο άμεσο μέλλον όπως η έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες πριν το Πάσχα. Παράλληλα όμως αναμένεται να σημειώσει ότι τα μέτρα κινούνται στην βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Όπως άλλωστε επισήμανε στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όλα «κινούνται στα όρια που επιτάσσει η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς το εθνικό συμφέρον και το όφελος της κοινωνίας επιτάσσουν να μην διαλύσουμε τα δημόσια οικονομικά».

Τι αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα
Σφοδρή κριτική όμως αναμένεται από τον Αλέξη Τσίπρα. Μια «πρόγευση» έδωσε χθες με την παρέμβασή του στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος τονίζοντας πως «η έκρηξη της ακρίβειας που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και έξι μήνες με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και των επιλογών του απειλεί την κοινωνία πλέον όχι μόνο με ενεργειακή φτώχεια αλλά και με μία νέα, ακόμα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση». Παράλληλα επισήμανε ότι «η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να συγκρουστεί με τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια, τα άκρως ανεπαρκή μέτρα στήριξης και η ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματος έχουν βάλει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα ανεπίστρεπτο καθοδικό σπιράλ».

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή ενώ μαίνεται η ακρίβεια
Μόνη στην Ευρώπη δίχως ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό για ανεπαρκή μέτρα, θυμίζοντας πως οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν επιδείξει μέριμνα μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας όχι μόνον τις επιδοτήσεις αλλά και τον κατώτερο μισθό. Με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση παρά το γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θα επαναφέρει τη πρόταση του για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μάλιστα αναμένεται να αντικρούσει το επιχείρημα περί δημοσιονομικής σταθερότητας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έλαβε αυτό τον παράγοντα υπόψη της όταν προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, επιλογή με δημοσιονομικό κόστος που θα μπορούσε να καλύψει μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν και σε αυτή την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει θέμα εκλογών. Χθες πάντως μιλώντας στο Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση πως «το επίδικο δεν είναι εάν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διώξει την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Θα κερδίσει, ο κ. Μητσοτάκης έχει τελειώσει. Το επίδικο είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία».

News247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κ. Μητσοτάκης : “Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα – Έχετε στοιχεία; ” – Αλ. Τσίπρας – “Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, να παραιτηθείτε αμέσως”

Σε υψηλούς τόνους οι ομιλίες των δύο πολιτικών αντρών Έντονη αντιπαράθεση Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *