Δευτέρα , 4 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μέτρα αντιμετώπισης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου

Η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΕΝ, ανακοινώνει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ελασσόνας ξεκινά η υλοτομία νεκρών (ξηρών) ατόμων πλατάνου, τα οποία έχουν προσβληθεί από το μύκητα Ceratocystis platani, καθώς και υγειών (υπόπτων προσβολής) ατόμων, που φύονται περιμετρικά και σε ακτίνα δεκαπέντε (15) μέτρων από τα προσβεβλημένα άτομα πλατάνου.

Η υλοτομία θα διεξαχθεί συγκεκριμένα στις περιοχές ευθύνης των Δασονομείων:

1. Βερδικούσιας στην περιοχή Τ.Κ. ΣΥΚΕΑΣ , Τ.Κ. ΠΡΑΙΤΩΡΙΟΥ, Τ.Κ. ΑΜΟΥΡΙΟΥ και Τ.Κ. ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ

2. Καλλιθέας στην περιοχή στην περιοχή Τ.Κ. ΜΗΛΕΑΣ και Τ.Κ. ΣΠΑΡΜΟΥ

Κατά τη διαδικασία της υλοτομίας θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και οι εργασίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Ελασσόνας.

Οι εργασίες υλοτομίας, μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας των προϊόντων που θα παραχθούν, θα εκτελεστούν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 4757/123205 Κ.Υ.Α. (Τεύχος Β΄ 2842/27-04-2023), του άρθρου 4 §.1 του «Εκτελεστικού Κανονισμού με αριθμό (ΕΕ) 2022/1629 της Επιτροπής της 21ης Σεπτεμβρίου 2022», της υπ’ αριθμ. 5950/135720/25-11-2019 Απόφασης του ΥΠΑΑΤ, καθώς και της υπ’ αριθμ. 178930/750/15-02-2019 Εγκυκλίου του Υ.Π.ΕΝ.

Επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται η λήψη από μέρους των πολιτών οιουδήποτε προϊόντος πλατάνου που θα παραχθεί από την εν λόγω υλοτομία (κλώνοι, λιανόκλαδα, πρέμνα), διότι αυτό θα προκαλέσει την διασπορά του μήκυτα Ceratocystis platani και κατά συνέπεια την εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους, η οποία γίνεται και με τα πριονίδια.

Τα προϊόντα που θα παραχθούν, καθώς και τα υπολείμματα της υλοτομίας θα φορτώνονται σε φορτηγά, τα οποία θα έχουν καλυμμένη καρότσα και θα μεταφέρονται με ανάλογα παραστατικά (θεωρημένα Δελτία μεταφοράς) σε εργοστάσιο κατεργασίας ξύλου σε κατάλληλους χώρους για θερμική επεξεργασία και περαιτέρω εκμετάλλευση προκειμένου να εξαλειφθεί ο μύκητας.

Οι ως άνω εργασίες θεωρούνται επιβεβλημένες, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, η οποία αποτελεί τεράστια απειλή για τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου της χώρας και έχει αφανίσει υπέροχα δάση πλατάνου σε περιοχές όπου δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί.

Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

dasarxeio.com

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δεν θα υπερβάλλουμε καθόλου αν πούμε ότι το Πήλιο είναι ανεξάντλητο

Όσο και αν (νομίζεις ότι) το έχεις γυρίσει, όλο και ανακαλύπτεις ένα μυστικό χωριουδάκι που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *