Ακολουθήστε μας στο facebook

Μια πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση αντιμετωπίζει ο Παγασητικός κόλπος, μετά τις καταστροφικές, διπλές πλημμύρες που έπληξαν τον νομό Μαγνησίας

Μια πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση αντιμετωπίζει ο Παγασητικός κόλπος, μετά τις καταστροφικές, διπλές πλημμύρες που έπληξαν τον νομό Μαγνησίας μέσα σε έναν μήνα.

Η εικόνα, όπως τη μεταφέρουν στη Realnews οι ειδικοί του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πρόσφατα διενήργησαν αυτοψία στην περιοχή, είναι άκρως ανησυχητική και το μέγεθος των επιπτώσεων παραμένει ανυπολόγιστο όχι μόνο για το υδάτινο περιβάλλον, αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Οι ειδικοί επιστήμονες έλαβαν δείγματα από νερό, ίζημα και ψάρια, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται από ημέρα σε ημέρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για μεγάλη μικροβιολογική επιβάρυνση, η οποία συνεχίζεται όσο ο Παγασητικός κόλπος δέχεται τα νερά από το ανοιχτό θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, που έχει πλημμυρίσει με νεκρά ζώα και λύματα του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας.
Όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες που ελήφθησαν από την πολυπληθή ομάδα των ειδικών επιστημόνων, σήμερα ο Παγασητικός έχει καλυφθεί κατά τα 2/3 από όγκους φερτών υλικών. Μάλιστα, αυτά τα συσσωρευμένα υλικά, που περιέχουν τόνους σκουπιδιών ακόμη και νεκρά ζώα, σχηματίζουν ολόκληρες νησίδες!
«Δηλώνουμε φανερά προβληματισμένοι και ανήσυχοι από την κατάσταση του Παγασητικού κόλπου. Ανησυχία που επιτείνει το γεγονός ότι η χειμερινή περίοδος είναι μπροστά μας και ο Νοέμβριος είναι κατεξοχήν μήνας βροχών.
Αν σε αυτό το διάστημα δεν επισπευστούν τα έργα και οι καθαρισμοί, πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη χειρότερες καταστάσεις», δηλώνει ο Δημήτρης Βαφείδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι εισροές στη θάλασσα από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα ήταν πολύ μεγάλες. Πέρα από τα φερτά υλικά, μεγάλες ποσότητες γεωργικών, αστικών αλλά και βιομηχανικών λυμάτων κατέληξαν και καταλήγουν καθημερινά στον Παγασητικό κόλπο. «Έσπασαν αποχετεύσεις σε πάρα πολλά σημεία, σε διαφορετικές περιοχές. Όλα αυτά καταλήγουν μέσα στον κόλπο, που έχει επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά τα 2/3 με φερτό υλικό. Ο Παγασητικός από μπλε έχει αποκτήσει μια πράσινη και καφετιά απόχρωση», σχολιάζει ο Δ. Βαφείδης.

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κατέβασαν ρολά οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία- «Μας κλείνουν»

Από σήμερα Τρίτη 8 Μαΐου κατέβασαν τα ρολά οι εργαστηριακοί γιατροί και στη Μαγνησία επισημαίνοντας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *