Τρίτη , 21 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μήνυμα του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους εορτάζεται η ΔιεθνήςΗμέρα Γυναικών. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου και θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ.

Η φετινή 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στις γυναίκες και την τεχνολογία με θέμα«Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα» (DigitALL: Innovationandtechnologyforgenderequality).

Από τις πρώτες μέρες των υπολογιστών έως την σημερινή εποχή της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, οι γυναίκες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε όλο και περισσότερο. Τα επιτεύγματά τους ήταν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, σε έναν τομέα που ιστορικά ούτε τις καλωσόρισε ούτε τις εκτιμούσε.
Σήμερα, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ των φύλων στην ψηφιακή πρόσβαση εμποδίζει τις γυναίκες να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η υποεκπροσώπησή τους στην εκπαίδευση και σταδιοδρομία STEM (Science, Technology, Engineering, andMathematics) παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη συμμετοχή τους στον τεχνολογικό σχεδιασμό και τη διακυβέρνηση. Παγκοσμίως οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 22% των εργαζομένων στην τεχνητή νοημοσύνη. Η διάχυτη απειλή της διαδικτυακής βίας με βάση το φύλο, σε συνδυασμό με την έλλειψη νομικής προσφυγής,τις αναγκάζει πολύ συχνά να εγκαταλείψουν τους ψηφιακούς χώρους. Μια έρευνα σε γυναίκες δημοσιογράφους από 125 χώρες διαπίστωσε ότι το 73% είχαν υποστεί διαδικτυακή βία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Ταυτόχρονα, η ψηφιακή τεχνολογία ανοίγει νέες πόρτες για την παγκόσμια ενδυνάμωση των γυναικών, των κοριτσιών και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων. Από την ψηφιακή μάθηση που ανταποκρίνεται στο φύλο έως τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη με τη διευκόλυνση της τεχνολογίας, η ψηφιακή εποχή αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας.

Αυτήν την 8η Μαρτίου, καλούνταιοι κυβερνήσεις, οι ακτιβιστές/τριες και ο ιδιωτικός τομέας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να κάνουν τον ψηφιακό κόσμο πιο ασφαλή, πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Αντιμετωπίζοντας μια πληθώρα παγκόσμιων κρίσεων, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά για όλη την ανθρωπότητα.
(Πηγή: UN WOMEN, https://www.unwomen.org/en/news-stories/in-focus/2023/03/in-focus-international-womens-day)

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας για ουσιαστική ισότητα δεν πρέπει να εξαντλούνται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Ο Δήμος Λαμιέωναναγνωρίζοντας αυτήν την αναγκαιότητα συμμετέχει στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών με τη λειτουργία τουΞενώνα Φιλοξενίας Γυναικών(Πράξη «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-ΕΚΤ» του Ε.Π. «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020», συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές (ενδοοικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση)ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.).

Ο Ξενώνας λειτουργεί σε καθημερινή βάση (365 ημέρες τον χρόνο) και όλο το 24ωρο και παρέχει δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου:
• Διαμονή σε χώρο ασφαλή και απόρρητο και πλήρη σίτιση
• Κοινωνική στήριξη από Κοινωνικό Λειτουργό
• Ψυχολογική στήριξη από Ψυχολόγο και Παιδοψυχολόγο
• Επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση
• Παραπομπή ή συνοδεία, όποτε αυτό απαιτείται, σε αρμόδιους/συνεργαζόμενους φορείς
• Υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών
Τις επόμενες ημέρεςο Ξενώνας Δήμου Λαμιέων θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην μαθητική και φοιτητική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας.

Πληροφορίες:
• E-mail Ξενώνα Λαμίας: xenonas@lamia-city.gr
• Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας &ΑλληλεγγύηςΔήμου Λαμιέων
Τηλ.: 22313 51041 (07:30-15:00)

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει την δυνατότητα σε 35.000 18χρονους να λάβουν δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο, ώστε να μπορέσουν να εξερευνήσουν την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει την δυνατότητα σε 35.000 18χρονους να λάβουν δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο, ώστε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *