Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μητρόπολη Φθιώτιδας: Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το απόγευμα της Εορτής χοροστάτησε στον Μ. Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καινούργιο Λοκριδος.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έψαλε ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Βασιλικός, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος προσήλθε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θεοτόκου και υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο της Παναγίας μας βρίσκουμε την αληθινή ενότητα.

«Η Παναγία μας είναι η σανίδα σωτηρίας για τους ναυαγούς αυτού του κόσμου. Όλοι μας ανεξαιρέτως να αντλήσουμε δύναμη και βοήθεια από την Παναγία, αλλά να μην το πράξουμε όταν φθάσουμε σε οριακό σημείο, αλλά τώρα. Να θυμηθούμε την Παναγία μας και στις στιγμές της ευμάρειάς μας. Να έχουμε την δύναμη να αποδίδουμε το καλό που έρχεται στη ζωή μας όχι στις δικές μας τις ικανότητες, αλλά στην δική της χάρη και στην δική της αγάπη. Όταν ζούμε με αυτή την προοπτική, τότε θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι κακό και αν έρθει στη ζωή μας.

Όποιες κρίσεις και αν έρθουν, καλούμεθα να είμαστε νηφάλιοι, συνετοί, υπεύθυνοι και πάνω απ΄όλα ενωμένοι μεταξύ μας. Η ισχύς εν τη ενώσει. Δεν υπάρχει ισχύς στην διχόνοια. Ισχυροί είμαστε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι. Είμαστε όλοι παιδιά της Παναγίας. Η Παναγία είναι Μάνα όλων μας.

Να χαιρόμαστε τη ζωή, να ζούμε αγαπημένοι και ενωμένοι με τα απλά πράγματα της ζωής. Έχουμε τα πάντα. Και πάνω απ’ όλα έχουμε μία Εκκλησία που έχει την αγκαλιά της ανοιχτή.

Να καλλιεργήσουμε όλοι και να αγωνιστούμε για την ενότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος μετέβη από την παραθαλάσσια Λοκρίδα στην ορεινή Δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο χωριό Πάππα, όπου κατόπιν προσκλήσεως της Διοικήσεως και των μελών του Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Πάππας ευλόγησε τις εκδηλώσεις Βουνού «Τα Παππιώτικα 2021».

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε όλους τους κατοίκους του ιστορικού αυτού χωριού της Δυτικής Φθιώτιδος, τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία και συνεχάρη για τις όμορφες και ουσιαστικές εκδηλώσεις και υπογράμμισε:

«Η μεγάλη αγάπη σας για την Εκκλησία του χωριού σας με έχει συγκινήσει πολύ και γι’ αυτό έκανα τόσα χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα από την Λοκρίδα που βρισκόμουν για τον Εσπερινό της Παναγίας, ώστε να ανέβω εδώ ψηλά στα βουνά της Μακρακώμης, για να σας ευλογήσω και να σας ευχηθώ πατρικά και μέσα από την καρδιά μου».

Ανήμερα της Θεομητορικής Εορτής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ορεινή Λοκρίδα και στην όμορφη Τιθορέα (Βελίτσα) και στον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν ετέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος από την όμορφη Βελίτσα αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θεοτόκου και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Η Παναγία μας δεν επελέγη τυχαία από τον Θεό. Με ένα τρόπο άδικο, αναξιοκρατικό, με τον τρόπο με τον οποίο ίσως εμείς κάνουμε τις επιλογές μας. Η Παναγία μας δεν πορεύθηκε στην ζωή της με κανέναν εφάρματο τρόπο, αλλά πορεύθηκε με μία απόλυτη αγάπη, με μία απόλυτη ταπείνωση, με ένα απόλυτο δόσιμο στην αγάπη του Θεού και στην προσμονή του Μεσσία. Ετοίμασε τον εαυτό της, παραιτούμενη από κάθετι δικό της και αυτή η αυτοπαραίτησή της, άνοιξε χώρο μέσα στα σπλάχνα της για να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού.

Η Παναγία μας δείχνει τον δρόμο της ταπείνωσης, της σιγής, της αυτοπαραίτησης. Όποιος έχει αγαπήσει ξέρει ότι δεν υπάρχει αγάπη πραγματική χωρίς δάκρυ, χωρίς πόνο. Δεν υπάρχει αγάπη πραγματική χωρίς δάκρυ, χωρίς οδύνη. Δεν υπάρχει γυναίκα που να έφερε στον κόσμο παιδί και να μην πονέσει. Ο πόνος που γεννά ότ,ι ωραιότερο, γεννά την ίδια την ζωή.

Έτσι για να γεννηθεί ο Χριστός στη ζωή μας, για να γεμίσει η ζωή μας με την Χάρη της Παναγίας, δεν γίνεται αν δεν περάσουμε μέσα από αυτή την κυοφορία και μέσα από αυτό τον τοκετό.

Καλούμαστε να γίνουμε και εμείς κατά χάριν Θεοτόκοι. Να ανοίξουμε χώρο, για να σαρκωθεί ο Χριστός μέσα μας.

Είναι πολύ σπουδαίο να καταλάβουμε ότι δεν ήρθαμε σε αυτό τον κόσμο απλώς για να διέλθουμε, αλλά ότι η ύπαρξη μας έχει άγιο σκοπό. Ο άνθρωπος να γίνει ένα με τον Θεό, να γεννήσει τον Θεό και με τις πράξεις του να ομολογεί τον Χριστό.

Καλούμεθα όλοι οι άνθρωποι να γίνουμε σαν τα παιδιά που στο πρόσωπό τους εικονίζεται ο Χριστός και η Παναγία.

Δεν μπορούμε να ειρηνεύσουμε αδελφοί μου στην ζωή μας, γιατί δεν έχουμε μέσα μας Χριστό».

Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Προϊστάμενο της Ενορίας π. Μιχαήλ Πατσιάδη, επιβραβεύοντας τον για το φικοκαλο και αρχοντικό της αγάπης του προς το Ναό και την Θεία Λατρεία..

Ακολούθως στην γραφική πλατεία του χωριού, γύρω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, όπου έκαναν τις συνάξεις τους οι οπλαρχηγοί της Ρούμελης και συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πραγματοποιήθηκε η 34η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος».

Κεντρική εισηγήτρια της εκδηλώσεως ήταν η Ακαδημαϊκός κ. Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων.

Την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος μεταξύ των άλλων ευχαρίστησε την κ. Ευθυμίου γι την γεωγραφική, στρατιωτική, πολιτική, γεωπολιτική, συναισθηματική ανατομία της Επαναστάσεως και των θεσμών, τόσο των προεπαναστατικών, των επαναστατικών όσο και των μετ΄ επαναστατικών.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης και Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως για τις πρακτικές ESG, η Eurobank

Νέα διεθνή διάκριση για την Eurobank Η Eurobank έλαβε τη διεθνή διάκρισηESGIndustryTopRatedκαι εντάχθηκε για πρώτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *