Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μητροπολίτης Φθιώτιδας από Υπάτη: “Θα πρέπει να καυχάστε για αυτό τον άγιο τόπο, γι αυτόν τον ευλογημένο τόπο”

Στην Υπάτη ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών

Στην Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Υπάτης και Μητροπόλεως Νέων Πατρών και στον ιστορικό και αιματοβαμμένο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, του οποίου τα μάρμαρα έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης πότισε με το αίμα του μαρτυρίου του ο Άγιος Ιερομάρτυς Γρηγόριος Μητροπολίτης Νέων Πατρών, ιερούργησε την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τιμώντας την καθιερωμένη πλέον εορτή της Συνάξεως πάντων των διαλαμψάντων Αγίων της Υπάτης του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, πρώτου επισκόπου της Εκκλησίας της Φθίας, του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου, της Οσίας Ιερουσαλήμ, του Οσίου Αγάθωνος του και κτίτορος της ομωνύνου Μονής, του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Νέων Πατρών και του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών πλαισίωσαν, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος της Μονής Αγάθωνος, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, ΜΜΕ και Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης και ο Αρχιδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγητή του Ωδείου και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας κ. Σεραφείμ – Παναγιώτη Κυρίτση, καθώς και από μαθητές του Ωδείου.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89, 4 Fm) και από διαδικτύου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε διδακτικά ο Άγιος Ιεροκήρυξ Αρχιμ. π. Ηρωδίων, ο οποίος αναφέρθηκε: «στην διπλή γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Συνάξεως των Αγίων της Υπάτης. Ονόμασε τους εν Υπάτη Αγίους ως τέκνα της Παναγίας, καθώς διέλαμψαν στην Παναγιοσκέπαστο αυτόν τόπο. Ο καθένας με την σειρά του είχε προσωπική σχέση με την Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Άγιος Ηρωδίων στην πρώτη Εκκλησία των Ιεροσολύμων, ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης με την άσκηση σε τόπους της Παναγίας, ο Όσιος Αγάθων με το ομώνυμο αφιερωμένο σ’ Εκείνην Μοναστήρι, ο Άγιος Γρηγόριος Νέων Πατρών κήρυξε γι’ Αυτήν ως Επίσκοπος και ο Όσιος Βησσαρίων λιτανεύοντας το εικόνισμα Της σε όλη την Φθιώτιδα σκορπίζοντας έλεος και αγάπη. Μας έδειξαν τον δρόμο να γίνουμε όλοι μας παιδιά της Μάνας Παναγιάς, αδέλφια του Χριστού, ακολουθώντας την κοινή πορεία, που είναι ο ευαγγελικός τρόπος ζωής, το ήθος της πνευματικής εν Χριστώ ζωής».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, όπως έχει καθιερώσει, τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ πάντων των προκατόχων του Αρχιερέων, των Αρχιερατευσάντων εν τη πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Υπάτης και την μετέπειτα μεγάλη Μητρόπολη των Νέων Πατρών, από του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, του πρώτου Επισκόπου της Υπάτης, έως και τον έσχατο Επίσκοπο και προκάτοχο του στην Μητρόπολη Νέων Πατρών. Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μνημόνευσε εκ του Επισκοπικού Καταλόγου, τους κάτωθι:

«Επισκοπή Υπάτης: Ὑμέναιος, Παυσανίας, Ἰωάννης, Δίων, Λέων Α΄, Λέων Β΄.

Ιερά Μητρόπολις Νέων Πατρών: Συμεὼν, Βασίλειος, Νικόλαος, Δημήτριος, Κοσμᾶς, Κωνσταντῖνος, Εὐθύμιος, Ἰωάννης, Γρηγόριος Α΄, Ἀθανάσιος Α΄, Γερμανὸς Α΄, Ἀβραάμιος, Νικηφόρος Α΄, Γαβριὴλ, Παρθένιος, Σεραφεὶμ, Ἰωσὴφ, Γαβριὴλ Β΄, Ἄνθιμος, Νεόφυτος Α΄, Ἰωάσαφ Α΄, Ἰωσὴφ Α΄, Ἀθανάσιος Β΄, Ἰωσὴφ Β΄, Γερμανὸς ὁ Μελωδὸς, Ἀχίλλειος, Ἀθανάσιος Γ΄, Δανιὴλ, Ματθαῖος, Ἰωαννίκιος, Ἰωάσαφ Β΄, Γρηγόριος Β΄, Ἰωάσαφ Γ΄, Ἅγιος Γρηγόριος, Καλλίνικος Α΄, Νικηφόρος Β΄, Νεόφυτος Β΄, Ἱερόθεος, Φιλόθεος, Καλλίνικος Β΄, Γεράσιμος, Χρύσανθος, Εὐγένιος, Λαυρέντιος, Πολύκαρπος, Δοσίθεος, Γερμανὸς και Ἀμβρόσιος».

Ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμ. π. Ιερεμίας Ξαγάρας εκ μέρους όλων ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγιαστική παρουσία του ευχόμενος όπως η Χάρη των Αγίων της Υπάτης τον διακρατούν εν υγεία αδιάπτωτο, δύναμη πολλή και οδηγούν την εμπνευσμένη, καλλίκαρπη και πολύκαρπη Αρχιερατεία του, ενώ του προσέφερε εκ μέρους της Ενορίας μια Αρχιερατική βακτηρία.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε τον π. Ιερεμία και στον σύντομο λόγο του χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ο π. Ιερεμίας εξέφρασε την πεποίθηση της Εκκλησίας μας και την εμπειρία της Εκκλησίας μας, ότι υπάρχουν και Άγιοι, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί, δεν έχουν φανερωθεί ακόμα, δεν γνωρίζουμε στοιχεία από τη ζωή τους ή σημεία της χάριτος τους και για αυτό όταν τιμούμε τη Σύναξη των Αγίων μιας περιοχής πάντοτε προσευχόμεθα και για αυτούς τους Αγίους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε, και κορυφαία τέτοια Σύναξη είναι η εορτή των Αγίων Πάντων.

Εγώ όμως έχω μια άλλη αγωνία πολύ πιο έντονη. Υπάρχουν σήμερα Άγιοι στην Υπάτη; Υπάρχουν ψυχές στην Υπάτη, οι οποίες ποθούν την αγιότητα και αγωνίζονται για την αγιότητα; Αυτή είναι η μεγαλύτερή μου αγωνία. Αν υπάρχουν Άγιοι, των οποίων δεν γνωρίζουμε την ιστορία, τον βίο και τα σημεία, για να φανερωθούν αυτοί οι Άγιοι, θα πρέπει να υπάρχουν Άγιοι και Φιλάγιοι πιστοί και σήμερα, γιατί οι Άγιοι φανερώνονται στους Αγίους. Ευελπιστώ και προσεύχομαι και εργάζομαι με τις ταπεινές μου δυνάμεις γι αυτό, να υπάρχουν ανάμεσά μας αγιασμένες ψυχές που ποθούν και λαχταρούν την αγιότητα.

Εύχομαι χρόνια πολλά, ευλογημένα, οι κάτοικοι της Υπάτης και οι καταγόμενοι εκ της Υπάτης αλλά και όσοι συνεδέθηκαν και με δεσμούς αγχιστείας κι όχι αίματος με την Υπάτη θα πρέπει να καυχάστε για αυτό τον άγιο τόπο, γι αυτόν τον ευλογημένο τόπο, για αυτό τον ηρωικό τόπο και νομίζω ότι αν ο Δήμος Λαμιέων δεν είχε την Υπάτη μέσα στα σπλάχνα του, νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ φτωχός έστω και αν είχε όλο τον υπόλοιπο Νομό. Νομίζω ότι η Υπάτη από μόνη της προσδίδει μία άλλη διάσταση και ένα άλλο κύρος και όταν αναφέρομαι στην Υπάτη δεν αναφέρομαι μόνο στην πρωτεύουσα της Υπάτης αλλά και στους γύρω οικισμούς, οι οποίοι συναποτελούν την καστροπολιτεία της Υπάτης».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδεύoμενος από τον Αντιδήμαρχο υπεύθυνο για την περιοχή της Υπάτης κ. Κωνσταντίνο Ξεφλούδα, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κλειστά τα σχολεία στο Δήμο Λοκρών

Με απόφαση του Δημάρχου Λοκρών κ. Θανάση Ζεκεντέ τα σχολεία σε όλον τον Δήμο θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *