Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών:«Ο Χριστός μας καλεί να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας»

Για τον πόθο και την λαχτάρα της καρδιάς των ανθρώπων που ζουν και υπάρχουν για να συναντήσουν τον Χριστό, ωμίλησε την Κυριακή των Αγίων Προπατόρων 13 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Θεία Λειτουργία.

Ακολουθήστε μας  στο facebook

Μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή του Μεγάλου Δείπνου, από το κατά Λουκάν Ιερό Ευαγγέλιο, απευθύνθηκε σε χιλιάδες πιστούς υπογραμμίζοντας την πρόσκληση που απευθύνει ο Χριστός στον κάθε έναν από εμάς, να παρακαθίσουμε συνδαιτυμόνες Του,  στο Μεγάλο Δείπνο.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο εγκλεισμού και  περιορισμών λόγω της πανδημίας του Covid – 19, όπου οι πιστοί στερούνται ακόμη και τον Εκκλησιασμό, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στο κήρυγμά του με λόγο πατρικό και παραμυθητικό σημείωσε με έμφαση την ανάγκη να νιώσουμε αυτή την στέρηση την οποία ζούμε, ως μία  ευκαιρία να ποθήσει η καρδιά και η ψυχή μας πραγματικά να εισέλθουμε ως εκλεκτοί του Θεού στο Μεγάλο Δείπνο της Βασιλείας Του, καλλιεργώντας ουσιαστικά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ζωής μας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στην πορεία για τα Άγια Χριστούγεννα, βρισκόμαστε σε ένα δρόμο για να συναντήσουμε τον Χριστό, να γίνουμε ένα μαζί Του, να βρεθούμε γύρω από τη φάτνη Του, να βρεθούμε στην αγκαλιά Του, να μπορέσουμε να αντλήσουμε νόημα για τη ζωή μας και μάλιστα σε ιδιαίτερες περιστάσεις και δυσκολίες. Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του Χριστού για τον άνθρωπο και τον κάθε έναν από εμάς, που κάνει ο Ίδιος την κίνηση να έρθει σε μας, ο Ίδιος θα σαρκωθεί, ο Ίδιος θα πορευθεί μέσα στον κόσμο, ο Ίδιος θα ανέβει πάνω στο Σταυρό, ο Ίδιος θα χτυπήσει την πόρτα της καρδιάς του καθενός από εμάς, ο Ίδιος θα επισκεφτεί τη δυστυχία του κάθε ανθρώπου, την δυσκολία, την αρρώστια, το πένθος, την δοκιμασία, ο Ίδιος θα τα ετοιμάσει όλα για μας μέχρι και τη νίκη κατά πάνω στο θάνατο και την αιώνια ζωή.

Αυτή την όμορφη πρόσκληση, αυτή την ανοιχτωσιά, αυτή την αρχοντική αγάπη του Χριστού για τον κάθε άνθρωπο, την βλέπουμε και πάλι σήμερα στο ευαγγελικό ανάγνωσμα. Είναι ο Καλός Οικοδεσπότης ο Χριστός, αδελφοί μου, ο οποίος ποιεί για μας “δείπνο μέγα”.

Τα πάντα είναι έτοιμα, τα πάντα είναι περίλαμπρα. Πλήθος φαγητών, πλήθος εδεσμάτων και το πλουσιότερο, σημαντικότερο έδεσμα, είναι ο Ίδιος ο Εαυτός Του, το Σώμα Του και το Αίμα Του, ο Ίδιος ο Χριστός. Προσκαλεί τους ανθρώπους, στέλνει προσκλήσεις, στέλνει αγγελιοφόρους, στέλνει τους υπηρέτες Του ο οικοδεσπότης. Αυτό πράττουν οι κήρυκες της αληθείας, αυτό έπραξαν οι Απόστολοι, οι Προφήτες, οι Μάρτυρες, οι Διδάσκαλοι, αυτό πράττει η Εκκλησία μας, αυτό πράττουν οι Ιερείς μας, οι Ιεροκήρυκες μας, αυτό πράττει η καμπάνα της Εκκλησίας, όταν χτυπά. Είναι το προσκλητήριο για να συμμετάσχει κάνεις στο Κυριακό Δείπνο. Και βλέπουμε τους ανθρώπους της εποχής, τον εαυτό μας, δηλαδή τον ίδιο, βλέπουμε ένας-ένας να αποποιείται την πρόσκληση.

Ο Χριστός έρχεται να μας προσκαλέσει στην αγάπη Του, για να αποκτήσουν τα πάντα νόημα. Και ο αγρός να αποκτήσει νόημα και τα ζεύγη βοών να αποκτήσουν νόημα και η συζυγία και ο γάμος και η οικογένεια να αποκτήσουν νόημα. Έρχεται ο  Χριστός και μας προσκαλεί σε ιεράρχηση προτεραιοτήτων, έρχεται να μας δώσει τη δυνατότητα, να αξιολογήσουμε στη ζωή μας, ποια είναι τα πρώτα και ποια είναι τα δεύτερα.

Τι είναι αυτό, το οποίο έχει αξία στη ζωή μας; Τι είναι αυτό που έχει την πρώτη αξία και κυρίως να καταλάβουμε ότι η σχέση μας με το άμεσο περιβάλλον, το οποίο είναι γύρω μας, είτε είναι κοινωνικό, είτε είναι οικονομικό, είτε είναι και βιολογικό, δεν θα πρέπει να είναι μία σχέση εξάρτησης και πάθους και ανελευθερίας, γιατί στο τέλος μία τέτοια σχέση, είναι μία άρρωστη σχέση».

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του  κ. Συμεών υπογράμμισε:

«Αρνούνται λοιπόν την πρόσκληση του Χριστού. Είχαν όλες τις δυνατότητες και μάλιστα αν μπορούσαμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό με τη σημερινή εποχή, δεν ήτανε σφραγισμένες οι πόρτες του Κυριακού Δείπνου, όπως είναι τούτη την περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του εγκλεισμού και της απαγόρευσης της προσέλευσης στην πρόσκληση του Χριστού. Δεν υπήρχε Lockdown κατά την πρόσκληση στο Δείπνο  από το Χριστό,  υπήρχε όμως Lockdown μέσα στην καρδιά και αυτό πρέπει να προσέξουμε,  αυτό το κλείσιμο,  αυτό το σφράγισμα, αυτό είναι το πιο δύσκολο, το πιο επώδυνο και να προσέξουμε να μην ξεγελαστούμε και να νομίσουμε, ότι επειδή τούτη την περίοδο, έχουμε το κλείσιμο που έχει επιβληθεί έξωθεν, ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μία δικαιολογία, για να μην ψάξουμε και να μην δούμε το δικό μας κλείσιμο,  τη δική μας ανταπόκριση στην αγάπη του Χριστού, τόσο σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, όσο και στις τωρινές συνθήκες. Άραγε, λίγες φορές και εμείς είπαμε στο Χριστό «ἔχε με παρῃτημένον…»;

Ο Χριστός όμως είναι αποφασισμένος  να πραγματοποιήσει το Δείπνο, έστω κι αν οι άνθρωποι, οι προσκεκλημένοι, οι βασικοί προσκεκλημένοι, που είναι οι χριστιανοί, που είναι οι βαπτισμένοι στο όνομα του Χριστού, αρνήθηκαν την πρόσκληση Του.

Γι’ αυτό και ο Χριστός λέει στους υπηρέτες του,  γι΄ αυτό και ο Χριστός λέει σε όλους εμάς: «βγείτε στους δρόμους, μαζέψτε τους αναγκεμένους αυτού του κόσμου, μαζέψτε τους φτωχούς, τους ασθενείς, τους αδύναμους, τους περιθωριακούς, τους ανθρώπους στους οποίους ενδεχομένως αυτοί, οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόσκληση μου, θα τους βλέπουν με υπεροπτικό μάτι.  Μαζέψτε όλους αυτούς, καλέστε τους, προσκαλέστε τους, να καθίσουν στο Δείπνο  της Βασιλείας μου, να απολαύσουν την αγάπη μου, να απολαύσουν αυτό που οι αδελφοί τους οι άλλοι δήθεν χριστιανοί, εκούσια το αποστερήθηκαν,  κλεισμένοι στον εαυτό τους και στον εγωισμό τους.

Και πράγματι, γεμίζει το τραπέζι. Κάθονται στο τραπέζι οι πονεμένοι και οι αδύναμοι και οι ασθενείς αυτού του κόσμου, κάθονται στο τραπέζι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν μέσα στην ανασφάλεια, μέσα στη δυσκολία, μέσα στην αβεβαιότητα και παρά ταύτα είναι τόσο πλούσιο το τραπέζι του Χριστού,  είναι τόσο μεγάλη η αγάπη Του αδερφοί μου, πού υπάρχει «ἔτι τόπος ἐστί»,  όπως θα πει  ο Ίδιος ο Χριστός. Υπάρχει κι άλλος χώρος, χωράνε όλοι, οι πάντες, δεν εξαιρείται κανένας.

Κλείνοντας το κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

«Η Βασιλεία του Θεού θα γεμίσει από αυτούς, που μπορούν να πουν μέσα στην καρδιά τους, ότι «πρώτη θέση στην καρδιά μου έχει ο Χριστός, πρώτη θέση στη ζωή μου έχει η αγάπη για τον Χριστό, πρώτη θέση στην ύπαρξή μου, στα όνειρά μου, στις σκέψεις μου, στον πόθο μου, στη λαχτάρα μου, στην αγωνία μου, έχει ο Χριστός και η αγάπη του Χριστού, η αγάπη για κάθε άνθρωπο τον οποίον εικονίζει ο  Χριστός»

Αυτοί είναι οι πραγματικοί εκλεκτοί, οι οποίοι θα εισέλθουν στη Βασιλεία του Θεού. «Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί».

Πράγματι λοιπόν, αδελφοί μου,  σε μία περίοδο τόσο δύσκολη, σε μία περίοδο τόσο σκληρή, σε μία περίοδο με τόσα πολλά ερωτηματικά, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να γεμίσουμε τον πόθο της καρδιάς μας, με τον Εκλεκτό. Τούτη την ώρα των περιορισμών και των εγκλεισμών η καρδιά μας να  λαχταρά πότε θα ανοίξουν οι Εκκλησιές, πότε θα ανοίξει και πάλι ο χώρος της αγάπης, ο χώρος όπου χωράμε όλοι, όπου «ἔτι τόπος ἐστί».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Συμεών αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την λειτουργία των Ναών τα φετινά Χριστούγεννα, σημείωσε με σαφήνεια: «Να έχουμε ψυχραιμία, νηφαλιότητα, υπομονή και πολύ κουράγιο. Εμείς εδώ, στην Φθιώτιδα, να αγωνιστούμε να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι και μέσα από την υπευθυνότητα και την ωριμότητα να ξεπεράσουμε την δυσκολία. Για όλα αυτά τα θέματα,  η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας, με σοφία και με αγάπη και με ευθύνη, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα και θα μας δώσει τις κατευθύνσεις. Και εμείς θα τις ακολουθήσουμε».

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Καμένων Βούρλων: Ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι με θητεία από 1/12/2022 έως 31/12/2023

Η ανακοίνωση της απόφασης του Δημάρχου καμένων Βούρλων κ. Γιάννη Συκιώτη   Ορισμός Αντιδημάρχων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *