Σάββατο , 28 Ιανουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Μυστήριο με…. αποτύπωμα χεριού που ανακαλύφθηκε σε τάφρο 1.000 ετών

Ερωτήματα προκαλεί το μέγεθος και το σχήμα της παλάμης που ανακαλύφθηκε…

Ένα αποτύπωμα παλάμης ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στο τμήμα της Ιερής Πόλης, προκαλώντας πολλά ερωτήματα αναφορικά με την προέλευση και τη σημασία του.

Στις ανασκαφές, σύμφωνα με το in.gr,  αναδείχθηκαν τα κατάλοιπα οχυρώσεων και μιας αμυντικής τάφρου που χρονολογείται πριν από την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους σταυροφόρους το 1099, ανέφερε η ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) σε μια ανακοίνωση.

Σκαμμένη μέσα στο βράχο, η τάφρος αυτή που έχει μήκος 10 μέτρα και βάθος που μπορεί να φθάνει κατά τόπους τα επτά μέτρα, κύκλωνε τότε την πόλη ανάμεσα σε δύο τείχη ύψους επτά μέτρων, εξήγησε η Αρχή.

O διευθυντής ανασκαφών, Zubair Adawi ανέφερε πως η τάφρος χρονολογείται περίπου 1.000 χρόνια πριν και στόχος της ήταν να εμποδίσει τον εχθρό να πλησιάσει τα τείχη και να εισβάλλει στην πόλη.

Η ανακοίνωση τονίζει πως σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής οι Γάλλοι ιππότες θα χρειάζονταν 5 εβδομάδες προκειμένου να καταφέρουν να ρίξουν τις άμυνες της πόλης.

Σε ό,τι αφορά το μυστηριώδες αποτύπωμα παλάμης, η οποία ανακαλύφθηκε κοντά στην Πύλη του Ηρώδη, στο βόρειο τμήμα των σημερινών τειχών της Παλιάς Πόλης, που κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα την εποχή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, «μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να διαπεράσουν το μυστήριο της σημασίας του», σημειώνει η Αρχή Αρχαιοτήτων.

«Είναι το σύμβολο κάποιου πράγματος; Η ένδειξη για την ύπαρξη κάποιου ειδικού στοιχείου εκεί κοντά; Ή μήπως πρόκειται απλώς για τοπικό αστείο» συνεχίζει η ανακοίνωση: «Ίσως να το μάθουμε με τον χρόνο».

Σύμφωνα με τον Eli Escuzido, Διευθυντή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων: «Πολλοί ονειρεύτηκαν και πολέμησαν για την Ιερουσαλήμ, και τα οχυρά της πόλης είναι μια σιωπηλή μαρτυρία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας δίνουν τη δυνατότητα να οραματιστούμε τα δραματικά γεγονότα και τις ανατροπές που υπέστη η πόλη…Καθημερινά αποκαλύπτουμε την έντονη στρατιωτική ιστορία της πόλης και θα κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να εκθέσουμε τα ευρήματα στο κοινό. »

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Νεός Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, ο Ταξίαρχος Καραχάλιος Γεώργιος

Ανακοινώθηκαν 27/1/2023 οι τοποθετήσεις – μετακινήσεις των Ταξιάρχων της Ελληνικής Αστυνομίας Με βάση την ανακοίνωση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *