Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis: «Καμπανάκια» στην κυβέρνηση, τι δείχνει η πρόθεση ψήφου

Η έρευνα, που διεξήχθη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων επιπτώσεων στην οικονομία, αποτυπώνει τη μεγάλη ανησυχία των πολιτών για την οικονομική κατάστασή τους.

Πρόκειται για δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Η έρευνα έγινε την περίοδο 16-21 Μαρτίου σε 1.304 άτομα.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, οι φόβοι για την επόμενη ημέρα στην τσέπη των πολιτών, και γενικότερα η ακρίβεια προκαλούν αναταράξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Δημοσκόπηση: «Εφιάλτης» η ακρίβεια, ποιες χώρες συμπαθούν οι Έλληνες, τι άποψη έχουν για τον πόλεμο και τον εκλογικό νόμο (βίντεο)
Κυβερνητικά «πυρά» για την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΕΝΦΙΑ
Νίκος Ανδρουλάκης: «Την αργοπορία του πρωθυπουργού πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός»
Τη δυσαρέσκεια δείχνει να την «χρεώνεται» το κυβερνών κόμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η αντιπολίτευση καταφέρνει να κερδίσει πόντους στο πολιτικό σκηνικό.

Ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας θα πρέπει να αποτελέσουν ηχηρά «καμπανάκια» στην κυβέρνηση, τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς οι πολίτες την κρίνουν αρνητικά σε μεγάλο ποσοστό.

Πρόθεση ψήφου
Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «Κι αν είχαμε την επόμενη Κυριακή Βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε;» η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 27%, 1,5 μονάδες χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο (28,5%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης καθώς λαμβάνει ποσοστό 19,4%, μόλις 0.3% πάνω σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

dd.1

Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι πλέον στις 7,6 μονάδες όταν τον Φεβρουάριο ήταν 9,4 μονάδες.

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά και για το Κίνημα Αλλαγής που φαίνεται να έχει πιάσει «ταβάνι». Η έρευνα δίνει ποσοστό 13,2%, χαμηλότερο κατά 1,3 μονάδες από τον περασμένο μήνα.

Στο 5% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 4,7% η Ελληνική Λύση, στο 3,5% το ΜΕΡΑ 25 (άνοδος 0,6 μονάδες) και στο 2,3% οι Ελληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,7 μονάδες).

Στο 9.1% είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ενώ 8% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις – μετακινήσεις, η ΝΔ έχει συσπείρωση 71,8% με ένα 3% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 3,5% να φεύγει προς την Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση στο 64,4%.

Οσο για το Κίνημα Αλλαγής, η συσπείρωση κινείται σε υψηλά επίπεδα, στο 76,5% και «κλέβει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 14% και από τη ΝΔ σε ποσοστό 7,5%.

dd.2

Εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου και σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019:

Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 34,1% (39,9% στις εκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ 24,6% (31,5%), το Κίνημα Αλλαγής 16,7% (8,1%), το ΚΚΕ στο 6,3% (5,3%), η Ελληνική Λύση στο 5,9% (3,7%), το ΜΕΡΑ25 στο 4,4% (3,4%) και οι Ελληνες του Κασιδιάρη στο 2,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ΝΔ το κατώτατο ποσοστό στην εκτίμηση ψήφου είναι 31,5% και το ανώτατο 36,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 22,3% έως 26,9% και για το Κίνημα Αλλαγής 14,7% έως 18,7%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ καταγράφει το συντριπτικό ποσοστό του 66% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 14% και ο ΚΙΝΑΛ στο 4%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι 2 στους 3 είναι σίγουροι ότι η ΝΔ θα νικήσει ξανά όποτε στηθούν κάλπες.

Στα όρια εκλογικής επιρροής, το 54% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΚΙΝΑΛ, το 56% ότι δεν θα ψήφιζε ΝΔ και το 63% ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 30% στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%. Πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει 9 μονάδες από το Νοέμβριο και μία μονάδα ο κ. Τσίπρας.

dd.3

Η οικονομία
Τα βασικά συμπεράσματα αναφορικά με την οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας είναι τα εξής:

Έξι στους 10 Ελληνες (61%) πιστεύουν ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή. Από το Νοέμβριο η τάση αυτή έχει αυξηθεί κατά 9 μονάδες (από 51 σε 60%).

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η προσωπική του κατάσταση είναι χειρότερο και μόλις το 14% καλύτερη. Μάλιστα το Νοέμβριο όσοι έλεγαν ότι η κατάστασή τους ήταν χειρότερη ήταν μόλις 37%, δηλαδή αύξηση περίπου 20 μονάδες.

Σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα κρίνεται η Οικονομία με 36% (32% τον περασμένο μήνα. Ακολουθούν η ακρίβεια με 29% (24% τον Φεβρουάριο), η ανεργία 6%, η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη στο 6% (από 11%) και το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.

Το 71% των πολιτών πιστεύει ότι έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα αναφορικά με την πανδημία.

Στην αξιολόγηση των πολιτών βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 30% ως προς το γενικότερο έργο, ενώ το 59% % έχει αρνητική γνώμη. Κακή παραμένει η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Μόλις 15% κρίνει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και 75% αρνητικά.

Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό είναι 35% και οι αρνητικές στο 58%. Για τον κ. Τσίπρα οι θετικές γνώμες είναι 18% και οι αρνητικές στο 73%.

Στις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία – κοροναϊό, το 33% έχει μάλλον θετικές αλλά το 55% μάλλον αρνητικές.

Στην οικονομία, το συντριπτικό 68% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης και μόλις το 21% θετικές.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης έχει το 39% και αρνητική το 43%.

dd.4

Εμβολιασμοί και πόλεμος
Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα 78% είναι υπέρ των εμβολίων, με άνοδο 6 μονάδων από τον Φεβρουάριο ενώ κατά είναι το 18% (από 21%).

Συντριπτικά οι Ελληνες, σε ποσοστό 70% είναι κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία και το 13% υπέρ. Βλέπουμε ότι είτε κάποιος είναι αριστερός είτε δεξιός φαίνεται να είναι αναφανδόν κατά της Ρωσίας. Μάλιστα οι κεντροδεξιοί είναι κατά σε ποσοστό 80%.

Το 53% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά υπάρχει κι ένα 40% που φοβάται ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε παγκόσμια σύρραξη.

Υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία τάσσεται το 60% αι κατά το 30% ενώ όσοι δηλώνουν αριστεροί είναι υπέρ σε ποσοστό 48% και όσοι είναι δεξιοί σε ποσοστό 64%.

Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η απάντηση σχετικά με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Το 66% διαφωνεί και το 29% συμφωνεί με την απόφαση αυτή.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός και το 40% λέει ότι πρέπει να μείνει όπως είναι τώρα.

 

Dikaiologitika News

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις σε γεωργούς και αλιείς της Φθιώτιδας

  Συνάντηση  του Υπουργού  Λ. Αυγενάκη  και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φ.  Σπανού Ο Υπουργός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *