photo: REUTERS/Brian Snyder

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Πούτιν μπορεί να έχει εδαφικές βλέψεις πέρα από την Ουκρανία

«Μνημειώδη νίκη για τις ΗΠΑ» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, το απόγευμα της Τετάρτης (25.6.25). Σύμφωνα με την κοινή δήλωσης της Συνόδου οι ηγέτες των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεσμεύτηκαν να επενδύσουν το 5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2035 σε βασικές αμυντικές και συναφείς δαπάνες.

Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε «δραματικές αυξήσεις» προκειμένου να ενισχυθεί η κοινή άμυνα.

«Αυξήσαμε τις αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ στο 5%, κάποιες χώρες δεν πλήρωναν τίποτα και το αλλάξαμε αυτό», δήλωσε ο Τραμπ, που είχε στο πλευρό του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι στέκεται πίσω από τις αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ μετά την ιστορική ψηφοφορία των μελών του για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, προσφέροντας μια δέσμευση που θα ενισχύσει τους ανήσυχους Ευρωπαίους συμμάχους.

Τόνισε ότι τα νέα κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν στην αγορά «πολύ σοβαρού στρατιωτικού εξοπλισμού» και όχι να απορροφηθούν από τη γραφειοκρατία.

Σκοπός, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι η αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, σχολίασε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχει βλέψεις και πέρα από την Ουκρανία.

 

Περισσότερα στο newsit.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΚΚΕ για υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Να μη φορτωθούν βιοπαλαιστές αγρότες και λαός τα πρόστιμα

Δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να μη φορτωθούν βιοπαλαιστές αγρότες και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *