Τρίτη , 31 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Αγιασμός των υδάτων μετά από 8 χρόνια στο αναστηλωμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Ο Αγιασμός των υδάτων και η βάφτιση του Σταυρού στα νερά του Άραχθου ποταμού, στα Βόρεια Τζουμέρκα, φέτος αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία για τα Θεοφάνια.

Η θρησκευτική τελετή θα πραγματοποιηθεί μετά από 8 χρόνια στο αναστηλωμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο συνδέει και πάλι τα Τζουμέρκα με τα Κατσαναχώρια.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2015 οι Τζουμερκιώτες δάκρυσαν. Η θεομηνία και τα ορμητικά νερά του Άραχθου κατάπιαν το ιστορικό τους πέτρινο γεφύρι της Πλάκας. Για την Πολιτεία ήταν ένα στοίχημα να γεφυρωθεί και πάλι ο Άραχθος, έτσι όπως τα τέλη του 19ου αιώνα ο πρωτομάστορας Κώστας Μπέκας σχεδίασε. Με την παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας, όμως με πιο σύγχρονα υλικά, όπως για παράδειγμα τα κονιάματα, με το ίδιο DNA του παλιού, τον Φεβρουάριο του 2020 αναστηλώθηκε το γεφύρι. Τα επόμενα δύο χρόνια η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών.

Για τους κατοίκους των Τζουμέρκων τα φετινά Θεοφάνια είναι μία μεγάλη γιορτή. Δίνουν όλοι ραντεβού αύριο στις 11 το πρωί στο γεφύρι, όπως παλιά.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σπερχειάδα: Εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Μακρακώμης [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μακρακώμης στην Σπερχειάδα την Κυριακή 29/1/2023. Τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *