Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Δ. Κουτσούμπας από Λάρισα: “Μόνο ο λαός που μπορεί να σώσει το λαό σήμερα”

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα σε συγκέντρωση στη Λάρισα

Φίλες και φίλοι
συντρόφισσες και σύντροφοι

Το αδύνατο έγινε δυνατό πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές. Μπορεί να συμβεί και σήμερα, γιατί τέτοιες κρίσιμες στιγμές ζούμε.

Μπορεί, όταν η συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή οργή δεν εγκλωβίζεται στην “ακινησία” της αναμονής των εκλογών, δεν περιμένει δηλαδή πότε ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, μπας και κατέβει «δια της επιφοιτήσεως», κανένας νέος «σωτήρας» στην πολιτική ζωή του τόπου. Τέτοιοι ούτε υπήρξαν ποτέ, ούτε υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ο λαός που μπορεί να σώσει το λαό σήμερα.
Άλλωστε, ούτε η ακρίβεια, ούτε η ενεργειακή φτώχεια, ούτε οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ούτε η υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας περιμένουν.

Η ακρίβεια είναι εδώ, εξανεμίζει το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα και απαιτεί λύσεις. Και λύση δεν είναι το άδειο “καλάθι του νοικοκυριού”, που τώρα ο Γεωργιάδης θα του βάλει γιορτινά λαμπάκια, για να διαφημίσει καλύτερα τις αλυσίδες των μεγάλων super market. Λύση ή έστω ανάσα ανακούφισης, είναι οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων, είναι η κατάργηση των φόρων στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Και μη μας πουν πάλι οι κυβερνώντες, ότι θα δώσουν αυξήσεις στις συντάξεις, γιατί αυτά ακούνε οι συνταξιούχοι και γελάνε, αφού, από τις όποιες αυξήσεις, έχουν ήδη αποκλειστεί 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, καθώς η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει σε ισχύ και λειτουργεί ως «μόνιμος κόφτης». Ενώ, στις επικουρικές συντάξεις δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ πολλοί συνταξιούχοι, που η κυβέρνηση προκλητικά τους κατατάσσει στους «τυχερούς», θα βάλουν στην τσέπη τους μόλις μερικά παραπάνω ευρώ, ίσα για έναν καφέ τη μέρα!
Ακόμα και εκείνοι οι συνταξιούχοι που θα δουν μερικά ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς τους, θα τα επιστρέψουν στο κράτος μέσω της φορολογίας μέχρι να βγει η χρονιά! Κι αν περισσέψει κάτι, θα το «ρουφήξει» ο πληθωρισμός που καλπάζει, εκτοξεύοντας τις τιμές σε βασικά αγαθά, τόσο που η σύνταξη να μη φτάνει ούτε για το πρώτο 15ήμερο!
Η ενεργειακή φτώχεια δεν περιμένει. Είναι εδώ και πλήττει όλα τα λαϊκά σπίτια, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες και δεν αντιμετωπίζεται με τις δήθεν επιδοτήσεις, όπου οι φτωχοί επιδοτούν τους φτωχότερους! Αντιμετωπίζεται μόνο αν συγκρουστείς με την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, της “πράσινης μετάβασης”, με την απολιγνιτοποίηση και τα Χρηματιστήρια της Ενέργειας που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις: Και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κι ας ρίχνουν τώρα ο ένας το φταίξιμο στον άλλο…

Η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας υπηρετείται ακόμα και αν επανέλθει το «Δ» στη ΔΕΗ, δηλαδή αν επανέλθει η επιχείρηση ηλεκτρισμού στο καπιταλιστικό κράτος, όπως προτείνει ο Τσίπρας. Όμως, όποιο κι αν είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας σήμερα, οι όμιλοι της ενέργειας θα κερδίζουν και ο λαός που φορτώνεται τα χρέη και τα βάρη, θα ζημιώνεται.

Πολύ περισσότερο, δεν μπορούν να περιμένουν τα προβλήματα των εργατών στους χώρους δουλειάς, των αγροτών στα χωράφια, των επαγγελματιών στις πόλεις και στα χωριά, των μαθητών, των φοιτητών, των γυναικών. Μπορούν, για παράδειγμα, εδώ στη Λάρισα, να περιμένουν οι εποχικοί εργαζόμενοι στα μεγάλα κονσερβάδικα, οι οποίοι διεκδικούν να χαρακτηρίζονται εποχικοί όλοι οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης; Να παίρνουν το εποχικό ή αντίστοιχα το επίδομα ανεργίας; Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους από το ΙΚΑ στα 2.500 ένσημα;

Και καλά κάνουν και δεν περιμένουν! Και πολύ περισσότερο καλά κάνουν που δεν πέφτουν στην παγίδα των υποσχέσεων που μοιράζουν τα διάφορα βουλευτικά γραφεία της πόλης, τα οποία -σε συνεργασία φυσικά με την εργοδοσία- τάζουν ότι τα προβλήματα των εποχικών θα λυθούν από την “καλή διάθεση” του εκάστοτε υπουργείου. Από “καλή διάθεση”, άλλο τίποτα…
Αλλά οι εργαζόμενοι ξέρουν να αποφεύγουν τις παγίδες. Επιλέγουν, και καλά κάνουν, το δρόμο του αγώνα, αφού τα προβλήματά τους δύσκολα θα τα λύσουν αυτοί που τα δημιούργησαν.

Φίλες και φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Εδώ, στη Λάρισα, στον θεσσαλικό κάμπο, αλίμονο αν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εγκλωβιστούν στη λογική της αναμονής, περιμένοντας μπας και αλλάξει η κυβέρνηση, ο υπουργός, και γλυτώσουν από το ξεκλήρισμα και τη χρεοκοπία.
Και κυβερνήσεις άλλαξαν και υπουργοί ξηλώθηκαν, όμως η φτωχή αγροτιά συνέχιζε να δίνει σκληρό αγώνα επιβίωσης, για όλα αυτά τα χρόνια, επέλεγε τα μπλόκα του αγώνα. Κι αν κάτι κέρδισε, το κέρδισε με τον αγώνα της και δεν της το χάρισε καμιά κυβέρνηση ούτε αυτή της ΝΔ, ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλά κάνουν λοιπόν και σήμερα βγαίνουν στους δρόμους οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λάρισας, που εδώ στο νομό παράγουν ροδάκινα, κεράσια, μήλα, σταφύλια, που καλλιεργούν το βαμβάκι, το σιτάρι και άλλα προϊόντα, που βγάζουν το γάλα, γιατί θέλουν το αυτονόητο: Να μπορούν να ζουν από τη σοδειά και την παραγωγή τους.
Να πληρώνονται, όχι βέβαια με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι βιομήχανοι, οι μεσάζοντες, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, αλλά με τιμές που θα τους επιτρέπουν και να ζήσουν και να μπορούν να παράγουν την επόμενη χρονιά, αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Να έχουν -όπως έχουν άλλοι κι άλλοι, για παράδειγμα οι εφοπλιστές- αφορολόγητο πετρέλαιο, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της Ενέργειας.
Να μη ζουν με τον φόβο των καιρικών φαινομένων, αφού ξέρουν ότι κανένα κράτος δεν πρόκειται να τους αποζημιώσει. Είμαστε στο πλευρό τους και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους!
Όπως αυτά των μηλοπαραγωγών της Αγιάς, που με τις κινητοποιήσεις τους ανέδειξαν σε όλη την χώρα την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος τους, αλλά και σε βάρος των καταναλωτών. Τους αρπάζουν την παραγωγή κάτω από το κόστος, και την πουλάνε 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.
Αντίστοιχα με τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, είναι κι αυτά των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και εδώ στη Λάρισα, που απασχολούνται στους κλάδους του Εμπορίου, της Μεταποίησης, των Κατασκευών, των επιστημονικών – τεχνικών επαγγελμάτων, της Εστίασης και αλλού, οι οποίοι, εδώ και χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις και της ΝΔ, και πριν του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο περίμενε…
Τσακώνονται βέβαια ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα στα κανάλια δημόσια, για το ποιος τσάκισε περισσότερο τη μεσαία τάξη, το σίγουρο είναι ότι με την πολιτική τους όλα αυτά τα χρόνια, έχουν τσακίσει στα χρέη τους μικρούς ΕΒΕ για να ωφελούνται τελικά κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Φίλες και φίλοι,

Φανταστείτε πόσο ολέθριο θα ήταν για το λαό, αν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι υγειονομικοί, δεν έκαναν με τις κινητοποιήσεις τους μια τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να αποκαλύψουν το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για την υγεία, που ψήφισε χθες η κυβέρνηση της ΝΔ, επιστρατεύοντας διάφορα προκλητικά επιχειρήματα για να κουκουλώσει την πραγματική της επιδίωξη, δηλαδή την παραπέρα εμπορευματοποίηση της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Στην πραγματικότητα, βάζουν το λαό να πληρώνει ακόμα περισσότερα, κι απ’ αυτά που δεν έχει, για την υγεία του, την περίθαλψή του.
Αξιοποιούν την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, από όλες τις κυβερνήσεις, με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, για να προχωρήσουν το επόμενο μεγάλο αντιλαϊκό βήμα: Να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας κάθε μορφής. Να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού, στις πολύμηνες λίστες αναμονής για ένα διαγνωστικό έλεγχο, χειρουργείο και θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.
Αξιοποιούν, για παράδειγμα, την άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας, που όλοι και όλες γνωρίζετε, για να προχωρήσει σε αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια, τη στιγμή που θα έπρεπε να τα ενισχύσει για να γλυτώσουν την κατάρρευση. Να τα ενισχύσει με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ενίσχυση των κλινικών και των τμημάτων που κλείνουν ή υπολειτουργούν.
Θα έλεγε κανείς ότι ειδικά για τη Λάρισα, η οποία είναι πραγματικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, ιατροδιαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια, τα οποία θησαυρίζουν σε βάρος του λαού και μάλιστα παρουσιάζεται σαν “πρότυπο” για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο νόμος αυτός πλέον της ΝΔ, είναι όντως το επόμενο βήμα.
Αυτό το ολέθριο για την υγεία βήμα, όμως, δεν θα γίνει! Ο νόμος της ΝΔ για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, θα καταργηθεί στην πράξη και θα τον καταργήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι υγειονομικοί, όλοι εργαζόμενοι.
Να το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους αυτό! Δεν θα τον καταργήσει κανένας ΣΥΡΙΖΑ, όπως με θράσος και περίσσια έπαρση έλεγαν κάποιοι βουλευτές του μέσα στη βουλή.
Ποιον δουλεύουν; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία του, όσο κανείς άλλος, τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, και θα καταργήσει αυτόν το νόμο;
Λένε βέβαια πως αυτή η σύμπραξη, είναι …αρμονική! Σωστά, μόνο που αυτή η “αρμονία” στον καπιταλισμό, που η υγεία του λαού είναι εμπόρευμα, εξασφαλίζει τρελά κέρδη για τα κοράκια της υγείας, την ώρα που ο λαός τους χρυσοπληρώνει!

Φίλες και φίλοι
συντρόφισσες και σύντροφοι

Το αδύνατο γίνεται δυνατό, όταν η λαϊκή οργή και αγανάκτηση, δεν παγιδεύεται στα κάλπικα διλήμματα και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, αντιπαραθέσεις που δεν αφορούν βέβαια την ουσία της πολιτικής που εξυπηρετεί το κεφάλαιο, αλλά ποιος -πιθανά με ποιον συνέταιρο- θα έχει το πάνω χέρι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, για να συνεχίσει και να επεκτείνει αυτή την πολιτική για την οποία όλοι τους έχουν δεσμεύσεις. Και φανερές και κρυφές…
Φανερές δεν είναι οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, των συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, που όλοι τους έχουν ψηφίσει και ο καθένας για λογαριασμό συγκεκριμένων ομίλων θέλει να υλοποιήσει;
Μόνο που κι αυτό το Ταμείο, ανεξάρτητα πώς πλασάρεται, είναι πάλι ένα super μνημόνιο, το οποίο θα πληρώσει ξανά ο λαός μαζί με τα προηγούμενα. Κι αυτό, χωρίς να υπολογίζονται τα σπασμένα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης που είναι προ των πυλών στην Ευρωζώνη.
Φανερές, αλλά και κρυφές είναι οι δεσμεύσεις που έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, δεσμεύσεις που ήδη αποτυπώνονται στη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο, στη συμμετοχή και εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μια εμπλοκή η οποία -δυστυχώς- όσο πάει και αναβαθμίζεται!
Δεν τους έφτανε η Αλεξανδρούπολη, όπως η Σούδα, που έγινε βασικός κόμβος μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων, δεν έφτανε η αποστολή στην Ουκρανία και αλλού πολεμικού υλικού χρήσιμου για την άμυνα της χώρας. Θυμάστε, την αποστολή των τεθωρακισμένων, το Σεπτέμβρη, την αρνιόντουσαν, όταν εμείς το είχαμε αποκαλύψει. Και τώρα το βλέπουμε να υλοποιείται.
Τώρα έχουμε και την παραπέρα αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων, αλλά και την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο σε διάφορα στρατόπεδα της χώρας.
Αλλά και νέες υποσχέσεις του ΝΑΤΟ, για επιπλέον βοήθεια στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία σημαίνει νέα βοήθεια από τις χώρες – μέλη του, δηλαδή και την Ελλάδα.
Μόνιμο ορμητήριο αποτελεί η 110 Πτέρυγα Μάχης εδώ στη Λάρισα, η οποία έχει αναβαθμισμένο ρόλο μετά τη Συμφωνία για τις Βάσεις, που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ.
Μόλις πριν λίγες μέρες, αμερικανική αεροπορική δύναμη μεταστάθμευσε εδώ στη Λάρισα, η οποία όπως διαβάζουμε, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» με σκάφη τα οποία μπορούν να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Αν. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία.
Τι έχει να κερδίσει ο λαός της Λάρισας, ολόκληρης της Θεσσαλίας απ’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις; Προς το παρόν, το μόνο που “κερδίζει” είναι φόβος και ανασφάλεια, μην τυχόν και γίνει στόχος αντιποίνων, μαγνήτης επιθέσεων. Τι άλλο χρειάζεται να δούμε, να ακούσουμε, για να πούμε “φτάνει ως εδώ”;
Αρκετά πια! Πρέπει να σταματήσει η χώρα μας να είναι ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ! Να σταματήσει η εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου!
Και μη μας πουν πάλι, ότι την αλληλεγγύη που δίνουμε τώρα, θα την πάρουμε πίσω όταν χρειαστεί, αν η Τουρκία μας επιτεθεί, γιατί αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα που ρίχνει στάχτη στα μάτια! Κι αυτό έχει αποδειχτεί με τραγικό τρόπο -ουκ ολίγες φορές- στο παρελθόν. Χώρια που η μόνη αλληλεγγύη που βλέπουμε εμείς τώρα, είναι οι πλάτες που κάνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Δηλαδή στην άρχουσα τάξη της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ.
Πού τα πουλάνε λοιπόν αυτά τα παραμύθια; Το μόνο σίγουρο είναι πως το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή μας, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
Η χώρα μας εμπλέκεται στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων που δεν βγάζουν άχνα για τον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, παρά μόνο ψελλίζουν κάτι τετριμμένα -για ξεκάρφωμα- χωρίς προτάσεις και μέτωπα πάλης, βάζοντας τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Φίλες και φίλοι
συντρόφισσες και σύντροφοι

Κάθε μέρα που περνάει, δυναμώνουν τα κάλπικα διλήμματα, οι υποσχέσεις, οι εκβιασμοί. Έτσι γινόταν πάντα μπροστά στις εκλογές, έτσι γίνεται και τώρα. Αλίμονο αν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης δεν έστηναν προεκλογικές παγίδες στο λαό για να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκειά του. Κι αυτή, όπως ξέρουν και τη βλέπουν και οι ίδιοι, δυναμώνει και κινδυνεύουν να τους πάρει αμπάριζα κι αυτούς και το σάπιο σύστημα που υπηρετούν!
“Αυτοδυναμία”, λέει, πως θέλει ο Μητσοτάκης, “για να συνεχίσει η χώρα αυτή την πορεία”, που αναλυτικά περιγράψαμε μόλις και “να κάνει”, λέει, “το μεγάλο άλμα την επόμενη δεκαετία”. Οι εργαζόμενοι, μπορούν να φανταστούν πως αν -αυτά τα τέσσερα χρόνια- έγινε το βήμα, ποιο θα είναι το άλμα!!!
Μέσα σε τέσσερα χρόνια η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε δεκάδες αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, που αν ο εργάτης, ο άνθρωπος του μόχθου κάνει το λογαριασμό, θα δει ότι είναι ζημιωμένος και στην εργασία και στο εισόδημα και στην παιδεία και στην υγεία και στην ασφάλιση και στα λαϊκά δικαιώματα.
Είναι ζημιωμένος συνολικά, σε όλους τους τομείς της ζωής του γιατί ο μεγάλος κερδισμένος είναι μόνο το κεφάλαιο.
Το ίδιο, βέβαια, ζημιωμένος βρέθηκε και ο λαός και με τις κυβερνήσεις συνεργασίας και της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, οι οποίες αποδείχτηκαν πολύτιμο εργαλείο του συστήματος στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
Μπορεί να φανταστεί, λοιπόν, ο καθένας και η καθεμιά, αν η τελευταία αντιλαϊκή θητεία της ΝΔ ήταν ένα βήμα, τότε ποιο θα είναι το άλμα, αν ο λαός δεν αποφασίσει να βάλει ένα φρένο, όχι μόνο στα όνειρα του Μητσοτάκη για κυβέρνηση αυτοδυναμίας, αλλά και σ’ αυτά του Τσίπρα για μια δήθεν “προοδευτική” κυβέρνηση συνεργασίας, για να μοιράζεται η αντιλαϊκή ευθύνη αυτής της γιαλατζί προοδευτικής πολιτικής σε περισσότερους από έναν!!!
Και αν ορισμένοι σκέφτονται να στηρίξουν ξανά τη ΝΔ, μπας και όντως γίνει αυτό το “άλμα” και προχωρήσουν οι περιβόητες “μεταρρυθμίσεις” και γίνει και η Ελλάδα μια “κανονική ευρωπαϊκή χώρα”, όπως τους παραμυθιάζει ο Μητσοτάκης, ας σκεφτούν, πως ακριβώς αυτή η “κανονικότητα” σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ο ίδιος άγριος καπιταλισμός και παντού είναι το ίδιο σάπιος.
Παντού υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση, μικρότερη ή μεγαλύτερη δεν έχει τόση σημασία. Παντού υπάρχει εμπορευματοποιημένη παιδεία και υγεία. Παντού υπάρχει εργασιακή ζούγκλα και δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, μέχρι το θάνατο. Παντού, υπάρχει αυταρχισμός και καταστολή και ένα οπλοστάσιο από νόμους που βάζει στο στόχαστρο τον “εχθρό λαό”, όπως αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Όπως και παντού υπάρχει ολόπλευρη στήριξη στα μονοπώλια για τις επενδύσεις και τα κέρδη τους, όπως τώρα με την «πράσινη ανάπτυξη» και τον τομέα της ενέργειας.
Γι’ αυτό παντού, σε όλη την Ευρώπη, η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην πάλη των λαών!
Άλμα για τα κέρδη των λίγων, των εκμεταλλευτών, του κεφαλαίου υπόσχεται ο Μητσοτάκης. Και όταν μιλάει για το όραμά του, η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος και όταν κομπάζει για τις επενδύσεις σε LNG, μόνο που αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση, μεγαλύτερα βάρη για τους εργάτες, αλλά και νέους μεγάλους κινδύνους.
Το ίδιο κάνει και ο Τσίπρας. Μόνο που κοροϊδεύει ότι αυτή η εκμετάλλευση μπορεί να είναι και ολίγον …δίκαιη!
“Αδικία ή δικαιοσύνη παντού”, είναι το νέο δίλημμα που πλασάρει ο Τσίπρας. Τέτοιο καημό να βγάλει -ντε και καλά- δίκαιο κι ανθρωπινότερο τον καπιταλισμό, μόνο η σοσιαλδημοκρατία έχει…
Έφαγε τα μούτρα της παντού, βέβαια, και θα τα ξαναφάει.
Αλήθεια, πόσο δίκαιη ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ορισμένοι έχουν μηδενίσει το κοντέρ, γιατί λέει τότε είχαμε μνημόνια, όμως το κοντέρ, συνεχίζει να γράφει για το λαό!
Και μαζί με τους νόμους των μνημονίων, έχει φορτώσει και τους επόμενους που έχουν την υπογραφή και της ΝΔ και ορισμένοι και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εμείς, αυτούς τους νόμους, τους θυμόμαστε έναν προς έναν, δεν τους ξεχνάμε, ούτε κάνουμε πως τους ξεχνάμε, όπως όλοι οι άλλοι. Γιατί εμείς τους αποκαλύψαμε πλήρως, τους καταψηφίσαμε όλους στη βουλή, τους αντιπαλέψαμε και συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να το κάνουμε.
Αλήθεια, πού συναντιέται το δίκιο των πολλών, των εργαζομένων, με τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών;
Πού συναντιέται ο αγώνας για να υπάρχει ένας καλός αξιοπρεπής μισθός, κοινωνική ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή να υπάρχουν όλα αυτά, τα οποία και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν είχε τσακίσει;
Πόσο δίκαιο είναι να χάνεις το σπίτι σου από πλειστηριασμό; Κάτι θα έχει ακούσει ο ΣΥΡΙΖΑ περί αυτού, γιατί η δική του κυβέρνηση τους υπέγραψε και η κυβέρνηση της ΝΔ τους συνεχίζει, στέλνοντας τους δικαστικούς κλητήρες στα σπίτια των φτωχών ανθρώπων.
Πόσο δίκαιη για τους λαούς, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, που θέλουν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, είναι η επιθετική συμφωνία με τις ΗΠΑ; Η επέκταση του ΝΑΤΟ με νέες χώρες που υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε μαζί με τη ΝΔ;
Πώς συμφιλιώνεται το δίκιο των εργατών με τα συμφέροντα της καπιταλιστικής τάξης και ο Τσίπρας να έχει κάνει σημαία του την κοινωνική συνοχή, μπας και εξασφαλίσει τη στήριξη ενός μεγάλου τμήματος του κεφαλαίου;
Άπειρα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως το δίκιο του λαού δεν μπορείς να το ψάχνεις στον καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις του. Το δίκιο σου το βρίσκεις με τον αγώνα, την οργάνωση, τη διεκδίκηση, που βάζει στο στόχαστρο αυτούς που στο στερούν. Και ταυτόχρονα, ανοίγεις το δρόμο για να το επιβάλεις, με ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, με τη δική σου εργατική – λαϊκή εξουσία.

Αυτά πρέπει να σκεφτούν, όλοι και όλες που σκέφτονται να στηρίξουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σκεφτούν γιατί το κόμμα τους δεν ενθαρρύνει τα μέλη του να συμμετέχουν στο σωματείο, στο σύλλογο, στο μαζικό φορέα; Και δεν το κάνει ουσιαστικά και αποφασιστικά, παρά μόνο αδρά και υποκριτικά, ακριβώς γιατί ξέρει η ηγεσία του ότι εκεί ο καθένας ανακαλύπτει τη δύναμή του. Μια δύναμη που μπορεί να τους ανατρέψει όλους αυτούς που του ρουφάνε το μεδούλι με τις πολιτικές τους.

Γιατί εκεί ο αγώνας που θα ξεκινήσει δεν θα σταματήσει ούτε και θα τελειώσει πάνω από μια κάλπη μόνο, ούτε θα φτάσει μόνο έξω απ’ το Μαξίμου και τη Βουλή, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και να φέρει πραγματικά τον κόσμο ανάποδα και να γίνει ο εξεγερμένος λαός που κάνει τη δική του “έφοδο στους ουρανούς”!

 

*φωτογραφία αρχείου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: 8 επενδυτικά σχήματα στον διαγωνισμό για το λιμάνι του Βόλου

ΤΑΙΠΕΔ: Υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από οκτώ (8) επενδυτικά σχήματα στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *