Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Βόμβα” από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα Συμβούλια στην Αυτοδιοίκηση

“Στον αέρα” η μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική θητεία των δημοτικών συμβουλίων στους δήμους της χώρας που σχηματίστηκαν μετά τις τελευταίες εκλογές.

Με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως αναφέρει το newsbreak.gr, αποφάνθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίον μετεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού και νομοθέτησε τροποποιήσεις στον τρόπο συγκρότησης των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων, καθώς και των διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (ΔΕΥΑ κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου, είναι αντίθετος με το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., προκλήθηκε το εξής παράδοξο: Ο δήμαρχος που έπαιρνε την πρωτιά ήταν υποχρεωμένος να διοικήσει με ένα δημοτικό συμβούλιο στο οποίο πολλές φορές η παράταξή του δεν διέθετε την πλειοψηφία.

Με νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες ψήφισε μετεκλογικά η κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Τ. Θεοδωρικάκο, Θοδωρή Λιβάνιο και Στέλιο Πέτσα προχώρησε σε δύο κρίσιμες αλλαγές: Εδωσε αρχικώς τη δυνατότητα στον εκλεγμένο δήμαρχο να διασφαλίσει ότι η πλειοψηφία στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, όπως και στα δημοτικά νομικά πρόσωπα θα ανήκει στη δική του παράταξη.

Κι αμέσως μετά με νέα νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση φρόντισε να μεταβιβαστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις συγκεκριμένες οικονομικές επιτροπές αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου αλλά και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία. Το ΣτΕ κρίνει τώρα ότι αυτή ακριβώς η αλλαγή που επήλθε μετεκλογικά προσκρούει στο Σύνταγμα.

Πηγή: newsbreak.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

LIVE: Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο κλειστό γήπεδο «Απόλλωνα» στην Πάτρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *