Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Δ. Κουτσούμπας για το νομοσχέδιο για τη σχολική βία

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Bουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σχολική βία

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο αίτημα να διακόψει η βουλή τη συνεδρίαση της, προκειμένου να πάρουν μέρος οι βουλευτές στις συγκεντρώσεις, λέγοντας: “μόλις έρχομαι από αυτές τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις.

Ήδη ήμουν στα Προπύλαια, ενώ είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση στην Ομόνοια. Είναι πολύ μεγάλες οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις και θα μπορούσε να διακόψει η βουλή βεβαίως για κάποιο διάστημα ώστε και οι βουλευτές να βρεθούν εκεί. Εγώ πάντως ήδη πήγα και θα ξαναπάω. Απλώς μεταφέρω το κλίμα στη βουλή”. Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην τραγωδία στα Τέμπη.

Για την τραγωδία στα Τέμπη

Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, πέφτει βαριά η σκιά της θλίψης και της οργής από το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Βλέποντας τα μάτια των μητέρων, των συγγενών, να πλημμυρίζουν από πόνο για τα αδικοχαμένα παιδιά, σφίγγουμε τα δόντια γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε.

Και από αυτό εδώ το βήμα, μια βδομάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κυρίως νέα παιδιά, επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή: Δεν είναι ατύχημα, δεν είναι δυστύχημα, είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα!

Για έγκλημα μιλούν σήμερα όχι μόνο οι μανάδες και οι πατεράδες αυτών των παιδιών, αλλά όλες και όλοι μας. Για έγκλημα μιλούν οι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές που βρίσκονται τόσες μέρες και σήμερα, αυτή την ώρα, στους δρόμους. Το φωνάζουν οι χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα: “Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή”!

Και όπως κάθε έγκλημα, έτσι κι αυτό, έχει και αιτίες έχει και ενόχους. Ένοχη είναι η κυβέρνησή σας, γιατί στις καταγγελίες που έκαναν οι συνδικαλιστές, τα σωματεία των σιδηροδρομικών, αλλά και οι βουλευτές του ΚΚΕ στη βουλή, για το κακοσυντηρημένο δίκτυο, για τις ελλείψεις και τα κενά στα συστήματα ασφάλειας, στο προσωπικό, τις κρίσιμες υποδομές, όπως τέτοια είναι η σήμανση, εσείς είχατε κλειστά αυτιά.

Θυμίζω την ανακοίνωση της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς, η οποία έκανε και μια σοκαριστική πρόβλεψη: “Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις”. Αυτά έγραφαν μόλις 20 μέρες πριν την τραγωδία στα Τέμπη, στις 7 Φεβρουαρίου, και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Μακάρι να μην είχαν επιβεβαιωθεί…

Ό,τι και να κάνετε εσείς της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και αν προσπαθείτε -με μοιρασμένους ρόλους με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα- για να στρέψετε τη συζήτηση αποκλειστικά στις υπαρκτές ευθύνες ενός σταθμάρχη και στο αν αυτός ήταν ή δεν ήταν ρουσφέτι, η αλήθεια -και σε αυτή την περίπτωση- δεν κρύβεται με τίποτα!

Ούτε ο κουραστικός και αποκρουστικός τσακωμός σας αυτές τις μέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ κύριοι της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για το πότε “κόλλησε και πότε ξεκόλλησε” η κάθε σύμβαση, μπορεί να πείσει κανέναν. Όλοι σας, δηλαδή, λέτε ότι τα κάνατε περίπου σωστά, οι εργολάβοι έφαγαν και ξαναέφαγαν, αλλά το αποτέλεσμα, αυτό που έμαθε όλος ο κόσμος με τον πιο τραγικό τρόπο, είναι ότι εν έτει 2023, στην εποχή της ψηφιοποίησης, τα τρένα πηγαίνουν στα κουτουρού και με προφορικές οδηγίες από τον ασύρματο, λες και είμαστε στην εποχή του Τρικούπη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ηλεκτρονικοί και τα τρένα χειροκίνητα.

Αλλά, τέτοιοι είστε!

Εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, οι βουλευτές του ΚΚΕ σας λέγαμε, ότι:

– η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης,

– της κατάτμησης του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια,

– η πολιτική της απελευθέρωσης με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ,

– της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κομματιού,

– αυτή η πολιτική, βεβαίως, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έχει διαμορφώσει και τους όρους γι αυτές τις τραγωδίες. Αφού, στο πλαίσιό της, η ασφάλεια των επιβατών αντιμετωπίζεται ως “κόστος” τόσο για τα αμιγώς ιδιωτικοποιημένα κομμάτια του σιδηροδρόμου, όσο και για εκείνα που διαχειρίζεται το αστικό κράτος!

Όλα αυτά τα αγνοήσατε! Και εσείς! Και οι διοικήσεις του κρατικού ΟΣΕ! Και η ιταλική εταιρεία!

Ξέρετε, αυτή η ιταλική εταιρία, που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, μας έφερε τα σάπια τρένα που δεν τα ήθελαν στην Ελβετία, και μας τα πλάσαρε για υπερσύγχρονα, 5 μέρες κρυβόταν και δεν μπορούσε να ενημερώσει, ούτε για το πόσοι ήταν οι επιβάτες στο τρένο! Και τώρα μας το παίζει και μεγαλόψυχη, επειδή δεν θα χρησιμοποιήσει -λέει- τη δυνατότητα που της έχετε δώσει εσείς και η ΕΕ, για να απαλλάσσεται από τις αποζημιώσεις! Μεγάλη χάρη μας έκανε…

Να τους χαίρεστε τους επενδυτές σας! Και εσείς κύριοι της κυβέρνησης και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που τους πουλήσατε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκατομμύρια ευρώ για να τους χαρίζετε μετά, όλοι σας, 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ως επιδότηση για τις δήθεν άγονες γραμμές! Τι ειρωνεία. Άγονη γραμμή, ονομάσατε και την γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη!

Αλήθεια, αυτό δεν είναι αρκετά σοβαρό σκάνδαλο, για να απασχολήσει τη μεταξύ σας αντιπαράθεση, όπως τόσα και τόσα άλλα; Ρητορικό φυσικά το ερώτημα. Τσίπα δεν έχετε!

Ένοχοι λοιπόν είστε όλοι σας: Όλες οι κυβερνήσεις. Και μην παριστάνετε τους ανήξερους. Σας θυμίζω ορισμένους μόνο σημαντικούς σταθμούς της διακυβέρνησης όλων σας, γιατί ορισμένοι μιλάτε λες και έχετε πάθει αμνησία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

– Το 2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπάει τον ΟΣΕ σε κομμάτια για να παραδοθούν τα πιο κερδοφόρα στον “επενδυτή” και να φορτώσει τα ζημιογόνα στις πλάτες του λαού μας. Τι έγινε στην πορεία;

– Αποσυνδέθηκε το τρένο από τις ράγες, δηλαδή αποσυνδέθηκε η διαχείριση των τρένων από τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου. Και αν δείτε τη συζήτηση που έγινε στην Ισπανία μετά από ένα τότε μεγάλο δυστύχημα, η αιτία είπαν εκεί είναι ακριβώς αυτή.

– Το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραχώρησε σε Ιταλική εταιρεία αντί 45 εκατ. ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το χρέος του ΟΣΕ πέρασε στο κράτος, εργαζόμενοι στο όνομα της λεγόμενης “εξυγίανσης” μετακινήθηκαν.

– Το 2019 ολοκληρώνεται η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άλλα 22 εκατ. ευρώ. Όλοι μαζί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ψηφίζετε το πακέτο οδηγιών της ΕΕ για πλήρη “απελευθέρωση” των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ένοχο είναι λοιπόν, το σάπιο αστικό κράτος σας με τις περικοπές και τις υποχρηματοδοτήσεις, ένοχη είναι η ιταλική εταιρεία, που ήταν κρατικό μονοπώλιο, αλλά χρεοκόπησε, και αυτή μας έφεραν εδώ ως επενδύσεις οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διάφοροι εργολάβοι που τσέπωναν τα εκατομμύρια και δεν προχωρούσαν τα απαραίτητα έργα.

Και επειδή, όλοι αυτές τις μέρες, προσπαθείτε να βγάλετε λάδι την ΕΕ και την πολιτική σας φυσικά, σας λέμε λοιπόν ότι αυτή η εγκληματική πολιτική της ΕΕ δεν κάνει εξαιρέσεις: Στην ΕΕ το 2021, μόνο σε ένα χρόνο, καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

Το είπαμε, θα το ξαναπούμε, θα επιμένουμε: Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο!

Να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοιο έγκλημα! Να μην υπάρξει άλλο παιδί στον 21ο αιώνα που στο μήνυμα της μητέρας του “στείλε όταν φτάσεις” δεν θα απαντήσει…

Και μοναδική εγγύηση για να γίνει αυτό και για να μην τα κουκουλώσετε πάλι και ξεχαστεί η υπόθεση, είναι οι μεγάλοι αγώνες, οι μεγάλες κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα.

Θέλουμε από αυτό το βήμα, ξανά, να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες απεργούς από πάρα πολλούς χώρους δουλειάς, που συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση. Ξέρουμε πως ιδιαίτερα η νέα γενιά, οι φοιτητές, οι μαθητές, βράζουν από οργή και αγανάκτηση, για αυτό που έγινε. Γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση αυτών των παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα.

Τους λέμε το εξής: Είμαστε μαζί σας! Σάς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις! Έχουμε ευθύνη, όλοι μαζί, να γίνουμε η φωνή των νεκρών!

Το ΚΚΕ το δικό του μερίδιο ευθύνης το συναισθάνεται και το αναλαμβάνει. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην θαφτεί η υπόθεση, για να σπάσουμε τη σιωπή, την υποκρισία, την προπαγάνδα της ψευτιάς, που παρακολουθούμε τόσες μέρες από τις τηλεοράσεις μας και μας έχει εξοργίσει όλους!

Η δύναμη που έχουν οι αγώνες της νεολαίας, φαίνεται και από την ανησυχία που έχει αρχίσει και πιάνει ορισμένες πένες -φιλικές, τόσο προς τη ΝΔ, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ- για τον κίνδυνο, όπως λένε, να διαχυθεί η ευθύνη για το συμβάν, σε όλο το πολιτικό σύστημα των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει και να ενισχυθεί η αντισυστημική στάση και ψήφος.

Όμως, αυτοί ακριβώς οι φόβοι τους είναι που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα! Και ας αφήσουν τις ύπουλες ταυτίσεις όλοι αυτοί, με θεωρίες των άκρων από την ανάποδη.

Γιατί η νέα γενιά, καταλαβαίνει πολύ καλά τι είναι το πραγματικά αντισυστημικό!

Ξέρει για παράδειγμα, πόσο φανατικά συστημικές είναι οι διάφορες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες και ξέρει και ποιοι είναι αυτοί που τα βάζουν σταθερά μαζί τους στα σχολεία, τις γειτονιές, παντού…

 

Για το νομοσχέδιο για τη σχολική βία

Αλήθεια, μήπως, όλα τα παραπάνω, είναι άσχετα με το θέμα του νομοσχεδίου για τη σχολική βία που συζητάμε σήμερα;

Νομίζουμε, ότι κάθε άλλο παρά άσχετα είναι, γιατί ακριβώς μέσα στους αγώνες, στις διεκδικήσεις της νεολαίας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, μπορούν να αναπτύσσονται αξίες όπως η ομαδικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη. Αυτές οι αξίες δηλαδή, που πρέπει να αποτελέσουν και τα υλικά για να φτιάξουμε ένα καινούριο σχολείο, το σχολείο του χαρούμενου μέλλοντος όλων των παιδιών.

Και να τελειώσουμε επιτέλους με το σημερινό σχολείο του ανταγωνισμού, του “ο θάνατός σου – η ζωή μου”!

Εκείνων των αξιών, δηλαδή, που έτσι κι αλλιώς, αναβλύζουν από αυτό το σάπιο, το διεφθαρμένο σύστημα και αποτελούν το καλύτερο θερμοκήπιο για την καλλιέργεια κλίματος απειλής, στοχοποίησης του αδύναμου, του διαφορετικού, ακριβώς, όλων αυτών των φαινομένων που συνοψίζονται με τον όρο “σχολική βία”!

Είναι, βέβαια, τουλάχιστον υποκρισία, μετά από όλα αυτά που έχουν προηγηθεί, να έρχεστε και να λέτε, να μιλάτε, για σχολική βία. Και μάλιστα να την ορίζετε με έναν τέτοιο άθλιο τρόπο, που ανοίγετε τον δρόμο, για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή, για ακόμα μεγαλύτερη ποινικοποίηση μέσα στα σχολεία. Πού τον βρήκατε, αλήθεια, αυτό τον ορισμό;

Πάντως, ούτε ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι σχολική βία είναι η παρεμπόδιση του μαθήματος! Έλεος πια!

Και δε ντρέπεστε να μιλάτε σήμερα για παρεμπόδιση! Ποιοι; Εσείς που κυβερνάτε, αλλά και οι πρώην σας! Και δεν λέτε ότι είστε εσείς που παρεμποδίζετε κυρίως το μάθημα. Πώς το παρεμποδίζετε;

– Όταν εκπαιδευτικοί λείπουν από τις τάξεις, αφού δεν τους διορίζετε.

– Όταν οι μαθητές κρυώνουν και έρχονται με κουβέρτες στην τάξη.

– Όταν πλημμυρίζουν σχολεία.

– Όταν πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.

– Όταν σχολεία, κρίνονται ακατάλληλα λόγω παλαιότητας ή λόγω σεισμών.

Εσείς είστε, λοιπόν που παρεμποδίζετε να γίνει το μάθημα! Αλλά δεν θέλετε ψυχολόγο, σκούπα θέλετε! Εσείς, κύριοι της ΝΔ, αλλά και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους, τους λέτε “υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί”!!!

Αλλά για να ταΐζετε τα λίγα μονοπώλια, τις μετοχικές εταιρίες, μας λέτε, “λεφτά υπάρχουν”!

Εμείς, δεν κλείνουμε τα μάτια σε ένα υπαρκτό φαινόμενο, ένα φαινόμενο των καιρών. Γιατί πώς να το κάνουμε; Όταν η κυρίαρχη τάξη σαπίζει, η σαπίλα κυριαρχεί παντού. Εσείς βομβαρδίζετε τους νέους με εικόνες βίας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι σημαίνει αυτό, που πολλοί εκπαιδευτικοί σας λένε, ότι “κάποια παιδιά ζαλίζονται επειδή δεν έχουν φάει πρωινό’; Μιλάτε εσείς για βία, που στα λαϊκά σπίτια κυριαρχεί το άγχος της απληρωσιάς, της ανεργίας; Το άγχος αν θα βγει στο σφυρί το λαϊκό σπίτι; Αυτό είναι και το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η βία.

Αλλά και μέσα στο σχολείο τι γίνεται; Εσείς της ΝΔ και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είστε που φτιάξατε ένα σχολείο, ένα Λύκειο εξεταστική ανταγωνιστική αρένα;

Εσείς δεν βάλατε την περιβόητη επιχειρηματικότητα μέσα στο σχολείο, από το νηπιαγωγείο ακόμα; Αυτή η επιχειρηματικότητα δεν βάζει το παιδί να σκέφτεται πώς θα φέρει χρήμα; Πώς θα φέρει χρήμα πιο πολύ από τον ανταγωνιστή του;

Ναι λοιπόν! Σχολική βία υφίσταται!

Και υπάρχουν και παιδιά που υιοθετούν το ρόλο του ταραξία. Τα παιδιά του τελευταίου θρανίου. Γι’ αυτά δεν μιλάτε! “Ξύλα απελέκητα” τα λέτε.

Κι ενώ μιλάτε για σχολική βία, κλείνετε τα μάτια σε φασιστικές ομάδες που δρουν με τη στήριξη και κάποιων διευθυντών! Να σας θυμίσω τη Θεσσαλονίκη; Αυτούς τους ανεχόσαστε. Αυτοί δρουν ανενόχλητοι και πήραν -αν πήραν- “τιμωρίες” νηπιαγωγείου!

Αφήστε λοιπόν τα σάπια.

Έχετε φτιάξει επιτροπές επί των επιτροπών για τη σχολική βία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η ΝΔ το 2019. Για το θεαθήναι. Ούτε μια φορά ουσιαστικά, δεν συνεδρίασαν αυτές οι επιτροπές.

Και αν θέλετε να μάθετε, εμείς λέμε και το παλεύουμε στην πράξη, ότι σήμερα, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να καταπολεμηθεί η σχολική βία. Στη θέση της καλλιέργειας κλίματος γενικής απειλής μαθητών από μαθητές, να μπαίνει το σύνθημα: “Ένας για όλους και όλοι για έναν”! “Μαζί είμαστε πιο δυνατοί”!. Με συζήτηση για την αντιμετώπιση του “σχολικού εκφοβισμού”, αλλά και για τη στήριξη και αλληλεγγύη προς τους μαθητές, προς τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, (οικονομικό πρόβλημα, πρόβλημα υγείας, άλλα προβλήματα κ.λπ.)…

Χρειάζεται να γίνει πρώτα και κύρια υπόθεση των συλλόγων, των σωματείων, των γονιών και φυσικά των ίδιων των μαθητών, των φοιτητών-σπουδαστών, μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους τους.

Απευθυνόμαστε και από αυτό εδώ το βήμα της βουλής, στους πολιτιστικούς, στους αθλητικούς φορείς και τους καλούμε: Μαζί. Ο καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης, να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα που θα έχει στο νου του το παιδί!

Να διεκδικήσουμε και να μπούμε στα σχολεία. Να μην αφήσουμε τα παιδιά του ελληνικού λαού να μολύνονται από τους διάφορους “νόμιμους” επιχειρηματικούς κύκλους που σουλατσάρουν μέσα στα σχολεία.

Αλλά και στην άλλη όψη του νομίσματος: Τους “στρατούς” που φτιάχνουν οι ίδιοι για να υπερασπίζονται τα ιδιοτελή συμφέροντά τους και να αλληλοσκοτώνεται η νεολαία.

Σήμερα, για να σωθούν πραγματικά τα παιδιά και οι νέοι, το ΚΚΕ προτείνει και αγωνίζεται για άμεσα μέτρα προστασίας, απέναντι στην κακοποίηση, απέναντι στη φτώχεια. Για μέτρα πρόληψης στο σχολείο, στους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Για στήριξη της οικογένειας.

Ανοίγουμε τη συζήτηση. Διεκδικούμε όλα αυτά που έχασαν οι νέοι, τα παιδιά, μέσα στην πανδημία και ποτέ δεν καλύφτηκαν. Και αυτά δεν είναι απλά τα μαθήματα που έχασαν στην καραντίνα.

Μιλάμε κυρίως για την ίδια τη ψυχοσύνθεση του παιδιού, που μετά από καραντίνα έχει ανάγκη να βρει τους συμμαθητές, τους φίλους, του συναθλητές. Έχει ανάγκη να προπονηθεί στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ, να βρεθεί ξανά σε μια αίθουσα χορού, σε ένα ωδείο.

Είναι αναγκαίες δηλαδή και οι δραστηριότητες εκείνες, που θα καλύψουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, των νέων. Και είναι σημαντικό να παρέχονται αυτές για όλους και για όλες τους νέους και τις νέες δωρεάν, αλλά δεν δίνονται.

Άρα μπορεί να ανοίξει η συζήτηση και η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων που σήμερα, είτε μένουν αναξιοποίητοι λόγω των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών, είτε αποτελούν και φιλέτα για την κερδοσκοπική αξιοποίησή τους από το μεγάλο κεφάλαιο.

Και ναι! Παλεύουμε για να γίνουν τα σημερινά σκοτάδια λάμψη!

Σε πολιτική, κάθετη σύγκρουση με τις φασιστικές, ρατσιστικές ομάδες, με το “τείχος” που υψώθηκε από συλλόγους και μαζικούς φορείς ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια στην κακοποίηση και την πολύμορφη βία κατά των γυναικών.

Με τις πρωτοβουλίες για τα θέματα της καταστολής, της βίας δυνάμεων που έχουν φανερούς και αθέατους δεσμούς με το σύστημα και άλλους.

Όταν η δολοφονία του νεαρού Άλκη Καµπανού στη Θεσσαλονίκη, “τάραξε τα νερά” σχετικά με την οπαδική βία και γενικά τα νήματα που συνδέουν εγκληματικές πράξεις με μεγάλα οικονομικά επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν ήταν η ΚΝΕ που μπήκε μπροστά, για να πει η νεολαία “Ως εδώ”;

Και με τη δράση μας, με τις ιδέες μας, στέλνουμε στις νέες και τους νέους: “Για να αντέξεις στη σημερινή σκληρή κοινωνία πρέπει να είσαι και πολύ ευαίσθητος, αλλά και σκληρά διεκδικητικός”. Να συμπονάς τον άλλον, να νοιώθεις τον πόνο του άλλου και να τον βλέπεις σαν ίσο και όχι σαν “καημένο”. Να κοντοστέκεσαι και να ερμηνεύεις, να προσπαθείς να μπεις στη θέση του, διεκδικώντας το δίκιο σου, όχι μόνο το δικό σου αλλά το δίκιο όλων.

Το μήνυμά μας είναι ότι το προσωπικό μας αυτό “συναίσθημα”, η αυτοεκτίμηση εξυψώνεται, παλεύοντας για τη ζωή όλων και όχι μειώνοντας και εξευτελίζοντας τους άλλους.

Ότι πραγματικός “μάγκας” είναι αυτός που μάχεται “υπέρ όλων των αδυνάτων” και όχι αυτός που χτυπά τον αδύναμο, ή αυτός που κοροϊδεύει τη διαφορετικότητα.

Και ΝΑΙ σας το λέμε ανοιχτά! Ο λαός μας, οι νέοι, οι νέες όταν διεκδικούν το δίκιο τους, έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις δικές τους μορφές πάλης. Μπορεί να μην σας αρέσουν. Τι να κάνουμε;

Λέμε, όμως, ότι αυτή η συνειδητοποιημένη οργή δεν έχει σχέση με τον βιασμό, με τη χρήση ναρκωτικών, με την ατομική βία και τρομοκρατία. Πώς μπορεί ο συνειδητοποιημένος θυμός να μην έχει γνήσια αγωνιστική μορφή;

Άλλωστε: Γιατί να ονομάζουμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι και τις όχθες που τα περιορίζουν;

Μπορεί να σωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των νέων που από την κούνια έχουν νιώσουν στο πετσί τους τη βία αυτού του συστήματος. Μπορεί να σωθεί, αν συναντηθεί με τις ιδέες του ταξικού θυμού και της κοινωνικής δημιουργίας ενός νέου κόσμου:

Όπου κανένας πια δεν θα πεινά

Κανένας άλλον δεν θα φοβάται

Κανείς κανέναν δεν θα υποβαθμίζει

Κανείς ελπίδα δεν θα κλέβει κανενός

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τον έπιασαν με πάνω από 7,5 κιλά κοκαΐνη, 38 κιλά χασίς και 14.710€

Με μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και χασίς πιάστηκε ένας άντρας…  Συνελήφθη αρχικά με 330γρ.  χασίς και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *