Δευτέρα , 20 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πηνελόπης Καστρίτση “Παρορμηση” στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας (βίντεο φώτο)

Σημερα που οι γυναίκες υπό τη σκιά των τραγικων γεγονότων της τραγωδίας στα Τέμπη τιμώνται για τους αγώνες τους, μία Λαμιώτισσα η Πηνελόπη Καστρίτση με αστείρευτη καλλιτεχνική ενέργεια για δημιουργία, μας ταξιδεύει με την εκθεση ζωγραφικής  στην Δημοτική Πινακοθηκη Λαμίας.

Την παρακολουθούμε από τότε που ξεκινήσε σε ομαδικές έκθεσης ζωγραφικές στην Λαμία και στην Στερεά Ελλάδα. Η εξέλιξη της  σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των φίλων της τέχνης  με την ατομική της έκθεση “Παρορμηση” και μάλιστα στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, μας εντυπωσιάζει και την παρακολουθούμε ήδη με μεγάλο ενδιαφέρον.

Στα συγκεκριμένα έργα της κυριαρχεί και πάλι η γυναίκα και αυτή φορά τα έντονα χρώματα που άμεσα γεννούν δυνατά συναισθήματα, που βιώνει μια γυναίκα όταν η φύση της πάλλεται ανάμεσα στη χαρά και στη θλίψη, στην αοργησια και στο θυμό.

Μπορειτε να απολαύσετε την έκθεση καθημερινά 9-2 και την επόμενη εβδομάδα και την Τετάρτη 15/3 με παράλληλη μουσική δράση.

Μιλήσαμε μαζί της δείτε τι μας είπε…

Το αναπόφευκτο. Αυτό ορίζει τη ζωγραφική της Πηνελόπης Καστρίτση. Η ανάγκη προς έκφραση. Αυτή είναι η «αδυναμία» που στέκεται υπεύθυνη για τους γεμάτους χρώμα πινάκες, με τα θηλυκά μορφότυπα με το προκλητικό βλέμμα. Η γραφή της αποκαλύπτει ένα κόσμο γεμάτο από κίνηση και ζωντάνια, μια προσπάθεια εκβολής των συναισθημάτων προς το φως και την επικοινωνία.


Κυρίαρχο ρόλο, σ’ αυτές τις εικαστικές μεταφράσεις των ενστικτωδών τάσεων της ζωγράφου απολαμβάνει η γυναίκα, το θηλυκό σώμα ως το αιώνιο σύμβολο της δημιουργίας και του ερώτα. Μια ενόρμηση ζωής. Σώματα σπαρακτικά και όμως θελκτικά ταυτόχρονα. Σε φάσεις απόγνωσης, πάθους και φόβου. Πρόσωπα που αναζητούν το βλέμμα του θεατή, με στο στόχο να τον φέρουν αντιμέτωπο με τη διαπεραστική ματιά τους, αποζητώντας την αναγνώριση και την ικανοποίηση της συναισθηματικής τους ανάγκης. Αισθήματα και σκέψεις γυμνές προσμένουν την ανταπόκριση. Με έντονες επιρροές από το χρωματικό ηλεκτρισμό των προσωπογραφιών της Francoise Nielly και το χαρακτηριστικό γρήγορο σχεδιασμό των σωμάτων, που φέρνει στο νου τους αμερικανούς εξπρεσιονιστές ο αυθορμητισμός κυριαρχεί στην απόδοση των αισθητικών ποιοτήτων.


Το έργο της Καστρίτση χαρακτηρίζεται από παλμό, από δύναμη, μια ωμή δύναμη γεμάτη από χρώμα και χειρονομία. Επεμβαίνει συνεχώς στο αρχικό της σχέδιο δουλεύοντας ξανά και ξανά πάνω στο ίδιο έργο, πλάθοντας τις μορφικές αξίες με σκοπό όχι τη σχεδιαστική ή τη συνθετική τους τελειοποίηση αλλά την επίτευξη του κατάλληλου βαθμού παρουσίας, της συναισθηματικής ποιότητας που επιθυμεί να κατέχει το έργο τέχνης. Αυτή η αισθητική πάντα παρόρμηση, είναι που κάνει τη ζωγραφική της να πάλλεται. Αναζητά ενστικτωδώς, την αυθεντικότερη δυνατή έκφραση, μακριά από τους περιορισμούς της παράδοσης της Μίμησης και μας προκαλεί να αναγνωρίσουμε την ελευθερία που διακατέχει το συναίσθημα και την επιθυμία.
Μπουραζάνης Κωνσταντίνος
Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής έκθεσης

Ο χώρος της Πινακοθήκης είναι από γεμάτος από χρώματα, δυναμικές πινελιές και τα επιβλητικά βλέμματα των γυναικείων μορφών της Πηνελόπης Καστρίτση  μας προσκαλούν να ζήσουμε το συναίσθημα που μας προκαλούν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας ‘’Αλέκος Κοντόπουλος’’
Κεντρική Αίθουσα
Επιμέλεια έκθεσης : Μπουραζάνης Κωνσταντίνος , Ιστορικός Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ.
Διάρκεια έκθεσης 04/03 – 23/3 2023
Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00 – 14.00

Ευχόμαστε να είναι παντα δημιουργική!!!

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στη Λαμία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα μιλήσει σε εκδήλωση στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στις 27/3/2023 Στην πόλη της Λαμίας θα βρεθεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *