Πέμπτη , 26 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λαμία – Στις εκλογές θα είναι υποψήφιος και στην Φθιώτιδα

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τις εκλογικές περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος ο Δ. Κουτσούμπας – Επικεφαλής του Επικρατείας ο Θ. Παφίλης

Όπως ανακοίνωσε το ΚΚΕ, ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στις βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος στις Περιφέρειες του Βόρειου Τομέα Αθηνών, της Α’ Θεσσαλονίκης και της Φθιώτιδας.

Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα και με τη δική της γνώμη, δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, στο πλαίσιο και της ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Επίσκεψη στη Λαμία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε 12/1/2023 την Λαμία, όπου συμμετείχε σε μαζική σύσκεψη με Επαγγελματικούς και Εμπορικούς φορείς της Φθιώτιδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θανάσης Κυρίτσης, πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας, ο Λευτέρης Μπράζας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας, ο Ηλίας Κεφαλάς, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, και μέλη των ΔΣ αυτών των επαγγελματικών συλλόγων, οι οποίοι στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Φθιώτιδας, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών τους.

Συμμετείχαν ακόμα ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του τμήματος ΕΒΕ, ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, η Αντριάννα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, ο Τ. Χρονάς, Περιφερειακός Σύμβουλος και ο Γ. Δελιχάς, Δημοτικός Σύμβουλος Λαμίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο Δ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τόνισε στην εισηγητική του τοποθέτηση:

“Δεν είμαστε απ’ αυτούς που μιλάμε υποκριτικά για τη μεσαία τάξη, γιατί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές ακούμε όλους να μιλάνε γι’ αυτήν και να τη διεκδικούν ως εκλογική πελατεία. Μεσαία τάξη, βέβαια, δεν εννοούν τον αυτοαπασχολούμενο, τον μικρό επιχειρηματία που δουλεύει μόνος του ή με την οικογένειά του για να βγάλει ένα στοιχειώδες εισόδημα να ζήσει την οικογένειά του, εννοούν από μεσαίες προς ανώτερες και κυρίως εννοούν τα μεγαθήρια. Οι χρηματοδοτήσεις, το ζεστό κρατικό χρήμα απ’ όπου κι αν προέρχεται -είτε το ΕΣΠΑ, είτε το Ταμείο Ανάκαμψης- πάει κυρίως σε μεγάλες, μονοπωλιακές επιχειρήσεις και όχι στη μικρή επιχείρηση, που βιώνει μια τραγική κατάσταση τα τελευταία χρόνια με όλα τα προβλήματα που γίνονται και χειρότερα με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, την ακρίβεια των πρώτων υλών, τα συσσωρευμένα χρέη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Και την ίδια ώρα πέφτει και ο τζίρος, γιατί ο εργάτης, ο αγρότης, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν εισόδημα, διαρκώς συρρικνώνεται αυτό, οι μισθοί είναι χαμηλοί, υπάρχει ανεργία, φτώχεια, ανατιμήσεις, ακρίβεια και η ζωή τους όλο και δυσκολεύει”.

Ο ΓΓ της ΚΕ σημείωσε ότι η Λαμία ειδικά είναι ένα αστικό κέντρο, που ουσιαστικά ζει απ’ τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, καθώς αυτοί ωθούν την οικονομική ζωή της πόλης και παρουσίασε τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, όπως τις τροπολογίες για την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, στην ενέργεια, στο ρεύμα, για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, για διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες και την εφορία και πάγωμα των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και συνέχισε:

“Δυστυχώς, εκτός απ’ τη ΝΔ που δεν δέχτηκε καν να μπουν οι προτάσεις μας αυτές σε συζήτηση, ούτε τα άλλα κόμματα στήριξαν τις τροπολογίες αυτές, που εμείς θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικές και εφικτές και θα μπορούσαν να ανακουφίσουν στοιχειωδώς τις μικρές επιχειρήσεις. Φυσικά δεν νιώσαμε καμία έκπληξη, διότι και πριν όταν καταθέταμε προτάσεις νόμου, όπως για επαναφορά του αφορολόγητου για τους ΕΒΕ, για διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία, πάλι είχαν κρατήσει τέτοια στάση. Και η ΝΔ δεν τα έβαζε για συζήτηση διότι δεν ήθελε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια τα είχε βάλει, ούτε τώρα στήριξε έστω να έρθει να ψηφιστεί. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και επιδεινώνει πολύ την ίδια τη ζωή και το επαγγελματικό σας μέλλον.

Έχω ενημερωθεί για τη Λαμία πόσα μαγαζιά έχουν κλείσει, πόσα ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο. Φυσικά αυτό είναι ζήτημα συνολικής επιλογής, κυβερνητικής πολιτικής, το να θέλεις να ενισχύσεις την μικρή επιχείρηση και όχι να την βλέπεις σαν αποπαίδι και να λες “καλά πάει στο λουκέτο” για να ενισχυθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι και γραμμή της ΕΕ και των άλλων κομμάτων που κινούνται στο αστικό πλαίσιο, αυτού του συστήματος, yesmen σε όλα όσα λέει η ΕΕ, τα μονοπώλια”.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ,αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων για τη συμμετοχή τους και τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τις θέσεις και τα αιτήματά τους στις παρεμβάσεις του το επόμενο διάστημα,τόνισε μεταξύ άλλων:

“Οπωσδήποτε το πρόγραμμα του Κόμματος περιλαμβάνει και άμεσα ζητήματα που τα παλεύουμε μέσα απ’ τους φορείς, με τους αγώνες μας, γιατί ο δρόμος, ο αγώνας, είτε με απεργία είτε με διαμαρτυρία πιέζει τους κυβερνώντες, αλλά και στη βουλή, στην ευρωβουλή και φυσικά όσο περισσότερες δυνάμεις έχουμε τόσο περισσότερο αποτελεσματικά θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα επιβάλλουμε προτάσεις προς το συμφέρον των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Μετά τις τόσες κρίσεις δυστυχώς πάμε για νέα ύφεση, νέα κρίση, στην ΕΕ, η ευρωζώνη δεν θα την γλυτώσει -φέτος ίσως όχι τόσο, αλλά την επόμενη χρόνια- και η Ελλάδα δεν είναι σε γυάλα, δεν θα την γλυτώσει, ακόμα κι αν έχει κάποιους υψηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης. Θα έχει επίδραση, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη και μικρή οικονομία στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Άρα, είναι άμεσα ρεαλιστικά και εφικτά, για μια στοιχειώδη ανακούφιση, τα ζητήματα της επαναφοράς του αφορολόγητου, των μέτρων για τα χρέη σε τράπεζες, εφορία και εισφορές για τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, το να υπάρξει κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, είναι κρίσιμα και άμεσα ζητήματα. Θα τα παλέψουμε και μέσα στη Βουλή και με τους αγώνες.

Επειδή ακριβώς ο επαγγελματίας εξαρτάται απ’ τον εργάτη, τον αγρότη, τις λαϊκές οικογένειες, που του αφήνουν χρήμα, για να υπάρχει αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει ενότητα, συμμαχία όλων. Το ότι κλείνει η ΛΑΡΚΟ πχ και 1000 τόσοι άνθρωποι, που αφήναν και στο καφενείο και στο μπακάλικο, θα βρεθούν στο δρόμο είναι μεγάλο ζήτημα.

Η Φθιώτιδα έχει παραγωγικές δυνατότητες αναξιοποίητες, ας πούμε το θέμα της ακρίβειας, των ανατιμήσεων, της ενεργειακής φτώχειας που είναι σοβαρό πρόβλημα, δεν προέκυψε απ’ τον πόλεμο του Πούτιν, χειροτέρεψε ναι, αλλά είχε ξεκινήσει από πριν, διότι το οικονομικό σχέδιο δεν ήταν αυτό που έπρεπε. Όταν καταργείς τον λιγνίτη που σου δίνει ενέργεια και φτηνή, γιατί ο ακριβός λιγνίτης προέκυψε λόγω της “πράσινης μετάβασης”, του εμπορίου ρύπων κλπ της ΕΕ, της κυβέρνησης, και όταν ήρθε η αύξηση του φυσικού αερίου έγινε φτηνότερος ο λιγνίτης και αφού κλείσαμε τόσους σταθμούς άντε να τους ανοίξουμε πάλι. Άρα, λοιπόν, τι γραμμή, θέση, πρόγραμμα και κεντρικό επιστημονικό σχέδιο έχεις σε τομείς όπως ο ορυκτός πλούτος, η γεωθερμία, είναι κρίσιμο ζήτημα.

Εδώ χρειάζεται αυτά να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, γιατί μόνο το κράτος με κεντρικό σχέδιο μπορεί να ρυθμίσει τα ζητήματα αυτά. Ή οι ΑΠΕ, εμείς δεν είμαστε εναντίον τους, η Ελλάδα έχει ήλιο, έχει ανέμους, αλλά που θα κάνεις τα αιολικά πάρκα, με τι σχέδιο; Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει και αφήνεις τον ιδιώτη, την πολυεθνική να στήσει όπου θέλει, σε δάσος, θάλασσα κι άμα δεν έχει κέρδος σε λίγα χρόνια σηκώνεται και φεύγει και αφήνει στα βουνά τα τσιμέντα.

Έχουμε προτάσεις, αλλά μια “μαγική” λέξη που λέμε είναι η κοινωνική ιδιοκτησία και όχι ο ορυκτός πλούτος να ανήκει στην ατομική ιδιοκτησία, στον τάδε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Έτσι δεν επιβιώνει ούτε ο αγρότης, ούτε ο μικρός επιχειρηματίας, ούτε ο εργαζόμενος. Πρέπει να φύγουμε απ’ τη λογική -γιατί σας θεωρούν μειονέκτημα τους μικρούς επιχειρηματίες και η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις που τάσσονται με το μεγάλο κεφάλαιο- αλλά για να φύγουμε απ’ αυτό χρειάζεται άλλο σχέδιο συνολικά, πρόγραμμα στην οικονομία, στην κοινωνία.

Η πρόταση του ΚΚΕ εξασφαλίζει, αν κληθούμε να κυβερνήσουμε κάποια στιγμή, με το λαό βεβαίως στην εξουσία, να συμμετέχει, να ελέγχει, να έχει σταθερή εργασία ο μικρός επαγγελματίας, αξιοπρεπές εισόδημα, ταυτόχρονα δωρεάν υγεία, περίθαλψη, πρόνοια, παιδεία, όπως και ο υπόλοιπος λαός. Αυτό χρειάζεται άλλο σχέδιο, άλλη εξουσία, συνολικά άλλη αντίληψη για το πως πρέπει να προχωρήσει η ανάπτυξη, αν θεός μας είναι το καπιταλιστικό κέρδος για τους μεγάλους, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να αλλάξει.

Κι απ’ αυτή τη σκοπιά μας έχετε ακούσει να λέμε ότι σε μια δήθεν “προοδευτική” κυβέρνηση, στην οποία για παράδειγμα λένε κάποιοι να συμμετείχε το ΚΚΕ ή να έδινε ανοχή, όχι μόνο θα ήταν καρικατούρα, μούφα, υποκρισία, εσείς θα μας κυνηγούσατε απ’ την άλλη μέρα. Γιατί αυτά τα κόμματα, που υπάρχουν σήμερα, δυστυχώς προτείνουν στην ουσία να δώσουμε τα κόκκινα δάνεια στα funds, αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο αυστηρή την ποινή όσων αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς και η ΝΔ το αποτελείωσε, πέρασε και τον πτωχευτικό νόμο για να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα πρέπει να σκεφτούμε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, όχι μόνο στις βουλευτικές εκλογές αλλά και στις δημοτικές – περιφερειακές, σε συλλόγους, σωματεία, είναι μεγάλη εγγύηση για να επιβάλλουμε άμεσες λύσεις ανακούφισης, αλλά κυρίως να ανοίξουμε το δρόμο για να επιλυθούν οριστικά αυτά τα ζητήματα και να μην βρισκόμαστε με οποιαδήποτε κυβέρνηση σε μια απ’ τα ίδια”.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Λαμίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του λιμανιού του Μεσολογγίου παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα

Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του λιμανιού του Μεσολογγίου παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *