Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Δ. Κουτσούμπας για την εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη συζήτηση στη βουλή για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές.

Η βουλή αποφασίζει σήμερα τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις – υποκλοπές, ενώ ήδη έχει προηγηθεί η συζήτηση της Παρασκευής για αυτό το θέμα. Συζήτηση, η οποία -με ευθύνη πρώτα απ’ όλα του πρωθυπουργού- δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο να φωτιστεί η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Το αντίθετο θα λέγαμε. Τα ερωτήματα παραμένουν και μεγαλώνουν…
Τι έχουμε σήμερα; Μια απ’ ίδια…
Η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο τροπάρι του πρωθυπουργού, να μιλάει για κάποιο «λάθος» και για μια «υπηρεσιακή αστοχία» κι όλα αυτά για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μια κρατική υπηρεσία πληροφοριών, όπως η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται και δίνει λόγο προσωπικά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Συνεχίζετε στο ίδιο τροπάρι, για να βγει λάδι όχι μόνο η ΕΥΠ, αλλά ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τώρα δήθεν μπορεί να διορθωθεί!
Πού τα πουλάτε αυτά, κύριοι της κυβέρνησης;
Οι νόμοι, οι οδηγίες, οι κανονισμοί της ΕΕ -που στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», του «δημόσιου συμφέροντος» κ.ά- βάζουν στο στόχαστρο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού μας, δε διορθώνονται. Μόνο καταργούνται!
Συνεχίζετε στο ίδιο τροπάρι, για να καλυφτεί με ένα πέπλο δήθεν νομιμότητας η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και η παρακολούθηση ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος, όπως το ΚΚΕ, όπως προφανώς και κάθε παρακολούθηση, αφού, όπως είπε και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ -και συμφωνείτε και σεις κύριοι της κυβέρνησης- «κανείς δεν εξαιρείται»!
Μάλιστα, τώρα πάτε να το δικαιολογήσετε, ότι αυτό γίνεται χάριν της ισοτιμίας όλων των πολιτών! Ισότιμη παρακολούθηση όλων! Για να μην μένει κανένας παραπονούμενος!
Μαντζουράνα στο κατώι, γάιδαρος στα κεραμίδια…
Το είπαμε και θα το ξαναπούμε: Απαράδεκτες, άθλιες και παράνομες από τη σκοπιά των συμφερόντων και δικαιωμάτων του λαού, είναι όλες οι παρακολουθήσεις!
Και δεν εξαιρούνται εδώ και αυτές που έχουν την τυπική νομιμότητα και στηρίζονται σ’ αυτό το σκοτεινό, ζοφερό θεσμικό πλαίσιο που έχετε ψηφίσει.
Και η σημερινή συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής, επιβεβαιώνει αυτό που το ΚΚΕ είπε από την πρώτη στιγμή. Ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε και τα άλλα κόμματα -πέρα από κάποιες μικρές γενικόλογες αναφορές- ακούμπησαν το σάπιο, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, ιδιωτικοί στρατοί και κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ και των κρατών – μελών της.
Πρόκειται για νόμους, κατευθύνσεις της ΕΕ και πρακτικές που υπηρετούν και θωρακίζουν πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του.
Ταυτόχρονα, μεριμνούν προληπτικά για να μη βρεθούν μπροστά σε ένα ογκούμενο εργατικό – λαϊκό κίνημα ανατροπής της οικονομικής κυριαρχίας και εξουσίας του κεφαλαίου και των διεθνών συμμαχιών του.
Αυτό το πλαίσιο που όλοι έχετε συνδιαμορφώσει, δίνει το «πράσινο φως» για την παρακολούθηση των πάντων!
Μάλιστα, στη συζήτηση της Παρασκευής, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στην προσπάθειά μας να αποκαλύψουμε αυτό το αντιδραστικό, σάπιο θεσμικό πλαίσιο.
Απάντηση καμία. Ούτε φυσικά από την κυβέρνηση της ΝΔ που έχει την πρώτη ευθύνη και είναι υποχρεωμένη να δίνει απαντήσεις, ούτε από τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, και γνωρίζουν πολύ καλά τι ψήφισαν στα χρόνια τους, αλλά και τι ήδη ήταν σε ισχύ από πριν και δεν το άλλαξαν, άσχετα αν θέλουν να τα ξεχάσουν.
Απάντηση καμία. Ούτε για τα “φανερά” δηλαδή για τους νόμους, τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ που όλοι σας έχετε ψηφίσει, ούτε για τα “κρυφά”, γι’ αυτά δηλαδή που οι κυβερνήσεις σας δρομολογούσαν μέσω των μηχανισμών τους και των αχυρανθρώπων τους, που εκτός των άλλων παίζουν και το ρόλο του «αυτοφωράκια»…
Απάντηση επίσης καμία, για το ποιες άλλες υπηρεσίες εκτός από την ΕΥΠ διενεργούν παρακολουθήσεις.
Απάντηση καμία και για το ποια κυβέρνηση και πότε άρχισε να ψάχνει στην αγορά για τα διάφορα λογισμικά τύπου predator και ποια κυβέρνηση τελικά δρομολόγησε και ολοκλήρωσε την προμήθειά τους.
Πάρα πολλά ζητήματα έμειναν αναπάντητα, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναδείξουμε και στην εξεταστική επιτροπή που θα δημιουργηθεί για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός τι πραγματικά συμβαίνει και ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα.
Θα ‘λεγε κανείς μάλιστα, πως είστε συνεννοημένοι…
Όπως ο διάολος το λιβάνι, αποφύγατε να θίξετε αυτό το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο.
Γιατί;
Γιατί όλοι, είτε το ψηφίσατε, είτε το ανεχτήκατε και πάντως όλοι βήμα – βήμα το διαμορφώσατε και το ενισχύσατε.
Μιλάμε για έναν πραγματικό βούρκο. Και σε αυτό το βούρκο είστε όλοι βουτηγμένοι ως το λαιμό!
Πείτε μας: Δυο μέρες συζήτηση, ποιος, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για την κατάργηση αυτού του σάπιου θεσμικού πλαισίου!
Κανείς. Ο βούρκος πρέπει να παραμείνει βούρκος, γιατί αυτό έχει ανάγκη η εξουσία του κεφαλαίου την οποία υπηρετείτε.
Κι ερχόμαστε τώρα στην εξεταστική. Το μεγάλο θέμα που ανοίγει με την εξεταστική επιτροπή, όπως το θέτει και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην πρότασή του, είναι “η ελεύθερη εσωτερική λειτουργία” των πολιτικών κομμάτων και η προστασία πολιτικών ελευθεριών, κρίσιμων για όλο τον λαό μας, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα.
Το Κόμμα μας θα κάνει προσπάθεια στην εξεταστική επιτροπή να γίνει πραγματική έρευνα των υποθέσεων και πάνω απ’ όλα να αναδειχθούν οι ευθύνες που υπάρχουν για τις υποκλοπές.
Προφανώς, όπως έχουμε δηλώσει, εμείς συμφωνούμε πως πρέπει να διερευνηθεί η σοβαρή υπόθεση των παρακολουθήσεων σε βάρος του κ. Ανδρουλάκη, αλλά δεν μπορεί παρά να ενταχτεί στην εξεταστική επιτροπή και κάθε υπόθεση για το απόρρητο των επικοινωνιών, όπου υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία συγκεκριμένα, όπως σε βάρος δημοσιογράφων, άλλων προσώπων, και αυτονόητα, σε βάρος του ΚΚΕ.
Ειδικά, η υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών στο ΚΚΕ, είναι μια υπόθεση:
– Που συνίσταται σε συνακροάσεις – υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αφορά δηλαδή παρακολούθηση ολόκληρου του Κόμματος, των γραφείων, των στελεχών του και στην ουσία των οργανώσεών του, και βέβαια όλης του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας!
– Μια υπόθεση που έχει καταγγελθεί και κρατάει εδώ και 6 χρόνια, από το 2016, με επαναλαμβανόμενα κρούσματα!
– Μια υπόθεση, για την οποία παρενέβη τόσες φορές η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και γίνεται ακόμα έρευνα από τη Δικαιοσύνη,
– Μια υπόθεση η οποία συνεχίζεται, αφού ξανά, μόλις πριν λίγους μήνες, τον Απρίλη του 2022, σημειώθηκαν νέες “συνακροάσεις” – υποκλοπές και ψευδείς κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής, όπως καταγγείλαμε.
Μιλάμε για συγκεκριμένες καταγγελίες. Και δεν θα μπορούσε αυτή η εξεταστική επιτροπή να μην “αγγίξει” τα πολύ σοβαρά ερωτήματα, που εγείρει η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ:
-Τι έκαναν οι κυβερνήσεις και οι άλλες αρμόδιες αρχές απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚΕ για όλες τις συνακροάσεις; το 2016, το 2017, το 2019, το 2020 και το 2022;
-Ποιο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει να γίνονται τέτοιες υποκλοπές και παρεμβάσεις σε βάρος πολιτικού κόμματος; Ποιοι έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωσή του;
-Ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί της εντολής συνακροάσεων και παρακολουθήσεων σε βάρος ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος;
Φυσικά εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ζήτημα απλά κάποιων προσώπων ή μόνο κάποιας κυβέρνησης, αφού αυτό θωρακίζεται από το Σύνταγμα και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τα οποία όλοι σας συμφωνείτε.
Το ΚΚΕ σε αυτή τη βάση αντιμετωπίζει και την αποτελεσματικότητα των εξεταστικών επιτροπών της βουλής.
Γι’ αυτό και θέτουμε επιπλέον ερωτήματα:
– Ποιοι και πώς επέτρεψαν τις υποκλοπές στην περίπτωση του ΚΚΕ, για λογαριασμό είτε ελληνικών υπηρεσιών, είτε βέβαια ξένων, άλλων μηχανισμών;
– Και τι γίνεται όταν ένα πολιτικό κόμμα, κάνει δημόσια καταγγελία για υποκλοπές, όταν διατάσσεται κατεπείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;
– Τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του ΚΚΕ και αυτές οι έρευνες, 6 χρόνια ακόμα μετά, δεν έχουν αποφέρει καρπούς; Ποιοι είχαν εμπλοκή και πώς, και τελικά η έρευνα πήγε να τεθεί στο αρχείο άρον – άρον και να μη διερευνηθεί τίποτα;
Οπωσδήποτε εμείς, ως ΚΚΕ, δεν έχουμε κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία για αυτή την πολύχρονη και πολύ σοβαρή υπόθεση, που μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει βέβαια όπως έπρεπε τις κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και τις συζητήσεις στη Βουλή.
Πρέπει να πούμε βέβαια ότι είναι απορίας άξιο ότι ακόμα και στην πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, δεν ακούστηκε το παραμικρό, ούτε από τον κύριο Μητσοτάκη ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν…
Επειδή λοιπόν πολλοί, μπορεί να “μην ξέρουν”, να “μην είδαν” και να χρειάζονται ενημέρωση, εμείς καταθέτουμε στα Πρακτικά, ορισμένα από αυτά τα κρίσιμα στοιχεία, με το ιστορικό των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ.
Επιμένουμε. Είναι τόσα τα στοιχεία, συγκεντρωμένα και από τη δικαιοσύνη, που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ισχυριστεί, ότι “για να είμαστε γρήγοροι στην εξέταση, μην συμπεριλάβουμε πολλές υποθέσεις”!
Αφού πρόκειται για ένα φαιδρό επιχείρημα, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να πεταχτεί εκτός εξεταστικής επιτροπής της βουλής, η παρακολούθηση ενός ολόκληρου κόμματος, του ΚΚΕ.
Τι λένε αυτά τα στοιχεία;
– Ότι οι συνακροάσεις – υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ εμφανίζονταν από διάφορες χώρες, στην Ευρώπη και αλλού. Χρειαζόταν να ζητηθεί δικαστική συνδρομή, δηλαδή η συνδρομή των αρχών και άλλων κρατών, για να διερευνηθούν οι κλήσεις στο ΚΚΕ. Αυτό δεν είχε γίνει για καιρό και η υπόθεση πήγαινε για το αρχείο! Ρωτάμε, γιατί;
– Υπάρχουν στοιχεία, το έχουμε ξαναπεί εδώ, πως κάποιοι εμφανίστηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα να δηλώσουν πως είναι… οι “αυτουργοί” των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ! Και πήγαινε να κλείσει η έρευνα, χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια να βρεθούν αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι “αυτουργοί”!
– Μέχρι, που έκανε παρεμβάσεις το ΚΚΕ, και στην Εισαγγελία με υπόμνημά του, για να μην κλείσει η υπόθεση, να συνεχιστεί η έρευνα, και από τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Ακόμα και σήμερα, να ξέρετε, συγκεντρώνονται απαντήσεις και νέα, αξιοποιήσιμα στοιχεία, σε αντίθεση με τις διάφορες προκλητικές δηλώσεις ότι “στοιχεία δεν υπάρχουν”…
– Για παράδειγμα, υπάρχουν ευρωπαϊκές αρχές που έχουν δώσει απαντήσεις, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που βρίσκονται πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές. Υπάρχουν όμως ακόμα και ύποπτα κενά, ερωτήματα, για το αν και πώς εκτέλεσαν το έργο τους οι ελληνικές αρχές, βοηθώντας τις αρχές του εξωτερικού να προχωρήσουν το έργο τους!
– Γενικά, στην υπόθεση του ΚΚΕ υπάρχουν πολλά στοιχεία για το τι έκαναν, αλλά και τι δεν έκαναν οι αρμόδιες αρχές. Αυτά πρέπει να διερευνηθούν, να δοθούν απαντήσεις και τελικά να πάμε ένα βήμα παρακάτω: Μήπως κάποιος δεν ήθελε καθόλου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών του ΚΚΕ; Γι’ αυτό την πήγαιναν για “θάψιμο”;
Αυτά και άλλα, όπως αυτά που αναφέραμε στη Βουλή στην προχθεσινή συζήτηση, γεννούν σοβαρά ερωτηματικά, που πρέπει η εξεταστική επιτροπή να τα διερευνήσει.
Ερωτηματικά για τις ευθύνες:
Πρώτον: Των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2016 έως το 2019 και της ΝΔ από το 2019 έως και σήμερα το 2022.
Δεύτερον: Τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων, συναρμόδιων αρχών, από την Κρατική Ασφάλεια ως την Εισαγγελία και την «Ανεξάρτητη Αρχή», τη γνωστή ΑΔΑΕ.
Γι’ αυτό ζητάμε σήμερα:
Να εξεταστεί και να διερευνηθεί από την εξεταστική επιτροπή, που συμφωνούμε να συσταθεί, με βάση και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κάθε περίπτωση συνακρόασης και υποκλοπής σε βάρος του ΚΚΕ, με βάση και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη Δικαιοσύνη.
Να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι, που βρίσκονται πίσω από τις συνακροάσεις – υποκλοπές που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ για τα έτη 2016, 2017, 2019, 2020 και 2022.
Πρόκειται για συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρονται και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό κι επισημαίνουμε ότι η πρόταση της ΝΔ, για χρονική διεύρυνση από το 2012, σε βάθος δεκαετίας, γενικόλογα, χωρίς συγκεκριμένες υποθέσεις και στοιχεία, είναι περισσότερο ένα φτηνιάρικο θα έλεγα κόλπο που επιδιώκει να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» και γι’ αυτό την απορρίψαμε.
Και στην εξεταστική επιτροπή και σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκαλυφθούν -όσο φυσικά αυτό είναι δυνατό, γιατί εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες- οι πτυχές όλων αυτών των υποθέσεων.
Κυρίως, όμως, θα αποκαλύψουμε αυτό το σάπιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο φυσικά και πρέπει να καταργηθεί κι αυτό μπορεί να το επιβάλλει ο ίδιος ο λαός και με τη δράση του και με τις πολιτικές του επιλογές, γυρίζοντας την πλάτη σε όλους όσοι υπονομεύουν τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα.
Ο ελληνικός λαός να μην επιτρέψει στα αστικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους, να εγκλωβίσουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια, αναμένοντας κάποιον δήθεν σωτήρα από κάποια παγίδα κυβερνητικής εναλλαγής κομμάτων που έχουν ήδη δοκιμαστεί.
Να γυρίσει την πλάτη στο κυοφορούμενο σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί με καλύτερους όρους από ότι με μονοκομματική κυβέρνηση, η σταθερότητα του σάπιου αυτού συστήματος.
Συνολικά, δεν αφορά το ελληνικό λαό και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του το αλισβερίσι που γίνεται, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, για το ποιος έχει λαμβάνειν περισσότερα από την πίτα της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης και των πακέτων.
Γιατί πάντα, συνεχώς, ο λαός είναι που μένει στην απέξω, για να θησαυρίζουν ξεζουμίζοντάς τον λίγοι κηφήνες.
Με καθηλωμένους και μειωμένους μισθούς, με υποαπασχόληση ή ανεργία, να πληρώνει το πανάκριβο ρεύμα, το φυσικό αέριο, να εξαντλείται από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, από την φορολογία και την ανασφάλεια για το αύριο, από τα χρέη και τα δυσβάστακτα έξοδα για να σπουδάσει τα παιδιά του, για να πληρώσει τα φάρμακα και τις ασθένειες, για τις φυσικές καταστροφές γιατί δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης, γιατί δεν δίνεται χρηματοδότηση για έργα αναγκαία και επείγοντα.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να ανοίξει τον μοναδικά ελπιδοφόρο δρόμο, για να γίνει ο εργαζόμενος λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, χαλώντας όλα τα σκοτεινά και αντιλαϊκά σενάρια μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού που ευθύνονται και για όλα όσα εκθέσαμε παραπάνω και για άλλα τόσα ακόμα, που πρέπει τελικά να μπουν όλοι αυτοί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Βραβεύσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Για την εκπαιδευτική καινοτομία “Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων”   Βραβεύσεις για την εκπαιδευτική καινοτομία “Ακαδημία Ψηφιακών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *