Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Η ξεχωριστή εκδήλωση του τρανΟύ ΧΟΡΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ στο Περιβόλι Δ.Ε. Σπερχειάδας [ΒΙΝΤΕΟ]

Σε μία πανέμορφη τοποθεσία πραγματοποιήθηκε ο τρανΌς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ πάνω στο ποτάμι του Ινάχου στο Περιβόλι την Τετάρτη 17/8/2022, παρουσία κόσμου, επισήμων, τοπικών Αρχών και του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών.

Παρουσιάστηκε μία όμορφη εκδήλωση από τα 9 χωριά του Ινάχου και δευτερεύοντος του Δήμου Μακρακώμης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τον ΟΠΑΣΤΕ (αντίθετα με ότι διαφαίνονταν με βάση την πρόσκληση και την αφίσα).

Τρία χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση, ως γνωστόν δεν έγιναν λόγω της πανδημίας Covid 19 και τελικά φέτος χωρίς μέτρα , παρουσιάστηκε ο τρανΌς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ.

Ακούστηκαν θετικά σχόλια από πολλούς για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, αλλά με γενικόλογα. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και από το www.fonografos.net που παραβρέθηκε στο Περιβόλι όπως και σε όλες τις προηγούμενες. , αλλά… Ήταν μία εκδήλωση «μαζεμένη» στο ίδιο σημείο οπού έγιναν όλα – Δέηση, χαιρετισμοί, ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ, ορχήστρα, γλέντι κλπ όλα σε μία σκηνή. Χωρίς το τελετουργικό των προηγούμενων διοργανώσεων και εμφανώς επείχε πολύ από την βασική δομή της λαογραφικής αναβίωσης και των αξιών που αναδεικνύονται με βάση την αρχική θεσμοθέτηση και κανονισμούς που έβαλαν οι διοργανωτές. Που φυσικά αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της ως διοργάνωση από άλλες εκδηλώσεις, γεμάτοι από συμβολισμούς που στοχευμένα θέλουν να «εφαρμοστούν» στην πράξη. …
Και με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα τοπικά ΜΜΕ που πρέπει να γράφουν την πραγματικότητα, διότι αυτή είναι η ιστορία που καταγράφεται.

Σε αυτή την λογική και όσα αναφέρουμε εδώ στο άρθρο μας, καλοπροαίρετα και αντικειμενικός κριτής, με γνώμονα ο τρανΌς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ να διατηρηθεί όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί όταν πρωτοξεκίνησε από τα 9 χωριά του Ινάχου, μετά και από την συνέντευξη της κας Πιπιρίγκου που έδωσε στο www.fonografos.net.

Αναφέρουμε ενδεικτικά βασικά στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν:

-Το όλο βάρος της εκδήλωσης «νιώσαμε» ότι το επωμίστηκε σε πολύ μεγάλο ποσοστό – αν όχι εξ ολοκλήρου μόνο το ένα χωριό από τα εννιά, το Περιβόλι που ήταν οικοδεσπότης, ενώ ο τρανΌς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ αποτελεί όπως είχε αποφασιστεί σύμπραξη και συνεργασία και των 9 χωριών του Ινάχου. Η εκδήλωση γίνεται από τα 9 χωριά του Ινάχου και όχι μόνο από αυτό που φιλοξενεί την εκδήλωση.

-Οι συμβολισμοί δεν τονίστηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε. Π.χ. η γέφυρα που τους ενώνει, συνδυαστικά με τις θεμελιώδεις αξίες που πρεσβεύει ο τρανΌς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ, μεταξύ αυτών, Ομόνοια, Αλληλεγγύη, Δύναμη, Συλλογικότητα, Δημιουργία.

– Δεν «έμεινε» κάτι στο χώρο, που να συμβολίζει την Παναγία – ούτε ένα εικόνισμα, για να αποδοθεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης. (Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να το πράξει η Μητρόπολη)

-Όχι μόνο περιττό αλλά έδωσε και πολιτική διάσταση στην εκδήλωση, οι ευχαριστίες που δόθηκαν σε Αντιδημάρχους, ονομαστικά, για την συμβολή τους, ενώ δεν τονίστηκαν, όπως θα έπρεπε, οι χορηγοί της εκδήλωσης… Για ποιο λόγο πέραν του Δήμου, αναφέρθηκαν ονομαστικά συγκεκριμένοι Αντιδήμαρχοι; Εξυπηρετήθηκαν σκοπιμότητες και το επόμενο βήμα θα ήταν να μοιραστούν ψηφοδέλτια της συμπολίτευσης… Κάτι τέτοιο, δεν έγινε στις προηγούμενες εκδηλώσεις στις οποίες ο Δήμος τότε, έδινε περισσότερα χρήματα, έκανε πιο πολλές και κοστοβόρες εργασίες συν ακόμα και παροχές όπως το ηλεκτρικό ρεύμα …

-Ενημερωτικό έντυπο, για τον τρανΌ ΧΟΡΟ της ΑΓΑΠΗΣ δεν βγήκε όπως τις άλλες χρονιές.

-Επί του τελετουργικού του χορού, αργός, απλός αλλά συνάμα μεγαλοπρεπής και περήφανος. Αρχέγονα Ελληνικός, κατά την διάρκεια του ίδιου τραγουδιού κατά το έθιμο περνούν όσοι περισσότεροι γίνεται ως πρώτος που σέρνει τον χορό, δίνει μετά την σειρά στον δεύτερο και μπαίνει τελευταίος κοκ. Ένα ακόμη δείγμα της αξίας της Ομόνοιας, της Συλλογικότητας, της Αλληλεγγύης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν είναι πανηγύρι ο τρανΌ ΧΟΡΟ της ΑΓΑΠΗΣ.

-Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκε βράβευση ανθρώπου από το χωριό που φιλοξένησε τρανΌ ΧΟΡΟ της ΑΓΑΠΗΣ, το Περιβόλι, προκειμένου να τιμηθεί η προσφορά και το έργο του σε όποιο πεδίο.
-Αλλαγή στην ορχήστρα ως προς τα πρόσωπα, που εξ αρχής είχε συμφωνηθεί από τα 9 χωριά του Ινάχου η σύσταση – δύο τραγουδιστές ένας άντρας μία γυναίκα, συγκεκριμένα μουσικά όργανα κλπ- με συγκεκριμένο ποσό, συνετέλεσε τελικά σε αυξημένο κόστος, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τις επόμενες χρονιές που μπορεί να ανέλθει…

-Το Λάβαρο δεν παραδόθηκε επίσημα στο επόμενο χωριό που θα αναλάβει την εκδήλωση και όπως προέκυψε από την κλήρωση που σημειωτέον είναι τα Αργύρια. Το λάβαρο παρέμεινε εκεί σε όλο το γλέντι.

Αυτά είναι κάποια που παρατηρήσαμε και οφείλουμε να τα σημειώσουμε αν θέλουμε μία μεγαλοπρεπή περήφανη, πολιτιστική εκδήλωση να μην χάσει τον χαρακτήρα της και ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι θα παρουσιάζεται και θα πρεσβεύει συνολικά και ειδικά κάθε χρονιά, τουλάχιστον με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των 9 χωριών του Ινάχου ως διοργανωτές.

Δείτε το βίντεο από τον τρανΌ ΧΟΡΟ της ΑΓΑΠΗΣ στο Περιβόλι, 17/8/2022

Δείτε παλιότερα βίντεο από την διοργάνωση :

Περιβόλι Δ.Ε. Σπερχειάδας: Εδώ θα γίνει ο τρανΌς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ, 17/8/2022

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

2η Εαρινή Χορωδιακή Συνάντηση Λαμίας

Μουσικό διήμερο στη Λαμία Το Σάββατο 20 Απριλίου ώρα 8 μ.μ. και την Κυριακή 21 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *