Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Δήμος Μακρακώμης: Αφιέρωμα στον μεγάλο Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο

Μία σειρά από αξιόλογες  πολιτιστικές εκδηλώσεις  διαφαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο Μακρακώμης, που πρόκειται για αφιέρωμα στον μεγάλο Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Μακρακώμης συνεχίζει τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις για το Καλοκαίρι του 2021 με την επετειακή εκδήλωση με θέμα: « Ο Διάκος της Ιστορίας και της Παράδοσης» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:30 στην Κεντρική Πλατεία Αθανασίου Ακρίδα στη Σπερχειάδα.

Η ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 ώρα 21:30 στην Πλατεία Δημοκρατίας στη Μακρακώμη και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 ώρα 21:30 στην Κεντρική Πλατεία του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

• Ιστορικό – Λαογραφικό οδοιπορικό στη ζωή και τη θυσία του Αθανασίου Διάκου.

• Δημοτικά τραγούδια με ζωντανή δημοτική ορχήστρα αφιερωμένα στον Εθνομάρτυρα.

Συμμετέχει ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Σπερχειάδας.

Κείμενα – Επιμέλεια – Παρουσίαση: Βασίλης Κανέλλος (Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας).

________________

Αυτό που πρέπει να θιχτεί σε επίπεδο διοργάνωσης, είναι ότι όλα τα χρήματα που περιλαμβάνονται για τις εκδηλώσεις, έχουν δοθεί τα περισσότερα εκτός Δήμου και μένει μόνο στους επαγγελματίες της πλατείας να κερδίσουν από μία πορτοκαλάδα ή και ένα ποτό…

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να παραλειφθεί, για τον Διάκο έχει δημιουργηθεί μία ταινία-ντοκιμαντέρ με πολλά στοιχεία εντοπιότητας… Από τον δημιουργό του που έλκει την καταγωγή του από την Σπερχειάδα, την σημαντική αναφορά στο ιστορικό Μαυρίλο – όπου υπάρχει η γνωστή επιστολή του Αθ. Διάκου για μπαρούτι- και την Μάχη της Σέλιανης (Μάρμαρα).

Στην ταινία- ντοκιμαντέρ αφηγούνται καταξιωμένοι ιστορικοί της περιοχής, που αναφέρονται στις πτυχές της ζωής και της δράσεις του μεγάλου ήρωα του 1821. Η ιστορικός κα Ευθυμία Παπασπύρου, Διευθύντρια του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου Αθηνών, ο φιλόλογος και ιστορικός κ. Δημήτρης Νάτσιος, η ιστορικός-ακαδημαϊκός ΑΠΘ κα Βασιλική Λάζου.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της εκκλησίας η οποία τονίζεται από Μητροπολίτες της Φθιώτιδας (αειμνήστου κ.κ. Νικολάου και κ.κ. Συμεών) για την πίστη και την φιλοπατρία του Αθ. Διάκου και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός  που αναφέρεται για τις αγιοποιήσεις των ηρώων.

Επιπλέον για το Μαυρίλο έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ταινία – βίντεο με τίτλο «Χωρίς Μπαρούτι Επανάσταση δεν γίνεται» στην οποία αφηγείται η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Συλεούνη.

Γιατί τέτοια απαξίωση και σνομπισμό σε μία ταινία – ντοκιμαντέρ που αυτοχρηματοδοτήθηκε, με στοιχεία εντοπιότητας, συμμετέχουν και αφηγούνται αξιόλογοι ιστορικοί και σημαίνοντα πρόσωπα, όπου παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία για τον Αθανάσιο Διάκο και κατά γενική ομολογία πρόκειται για μία αξιοπρεπή καταγραφή;

Είναι κρίμα τέτοια αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους για άτομα που έχουν συμβάλλει αξιοσημείωτα και για τον Δήμο Μακρακώμης …

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λαμίας

Δρομολογείται σημαντική αναβάθμιση στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λαμίας. Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *