Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Κ. Μητσοτάκης για την 3η Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία

 

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την 3η Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία

“Με μεγάλη μου χαρά συμμετέχω στην τρίτη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία.

Έχουν περάσει εννέα χρόνια από τότε που η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε παράνομα την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης.

Η σημερινή μας συνάντηση σηματοδοτεί άλλο ένα τραγικό ορόσημο: δεκαοκτώ μήνες από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Μια εισβολή που προκάλεσε τον όλεθρο στην Κριμαία, με καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο και την καταστροφή κρίσιμων υποδομών.

Επιπλέον, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έχει επιφέρει απότομη επιδείνωση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα. Ενώ, έχει φέρει στην επιφάνεια και την καίρια σημασία της κατεχόμενης χερσονήσου της Κριμαίας, των θαλάσσιων υδάτων που την περιβάλλουν και της ευρύτερης περιοχής για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ευρωπαϊκή οικογένεια επέδειξε σθεναρά την ενότητα και την ανθεκτικότητά της. Οι προσπάθειες της Μόσχας να μας διχάσει απέτυχαν πλήρως.

Η θέση μας είναι σταθερή: θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, το απαραβίαστο των συνόρων, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Η μονομερής και παράνομη προσάρτηση εδαφών με τη χρήση βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Τέτοιου είδους ενέργειες είναι άκυρες και δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιηθούν, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Κύριε Πρόεδρε, μόλις πριν από δύο ημέρες σας καλωσόρισα στην Αθήνα. Στις συζητήσεις μας επανέλαβα την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η Ελλάδα είναι εξίσου αποφασισμένη να στηρίξει την Ουκρανία στις προσπάθειές της για ενσωμάτωση. Για το σκοπό αυτό έχουμε υπογράψει Κοινή Δήλωση για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας.

Φυσικά, η Ελλάδα παραμένει αποφασισμένη να συνδράμει και στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων στην Οδησσό.

Κύριε Πρόεδρε, η αποφασιστικότητα και το θάρρος του ουκρανικού λαού και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποτελούν έμπνευση για όλους μας. Υπερασπιζόμενοι το έθνος σας από μία απρόκλητη επίθεση, συμβάλλετε στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξή μας, τη φιλία μας και την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε τις αξίες που είναι πιο πολύτιμες για τους λαούς και τις χώρες μας και σας συγχαίρω θερμά για τον αυριανό εορτασμό της 32ης Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διακοπές ρεύματος στο Δήμο Καμένων Βούρλων, 15/6

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος το Σάββατο 15.06.24 στο Δήμο Καμένων Βούρλων   Το Σάββατο 15.06.24 λόγω …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *