Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ: Πανέμορφο αλσύλλιο στη Σπερχειάδα, στον Ιστορικό λόφο με μαγευτική θέα την κοιλάδα του Σπερχειού

Η πλούσια ιστορία της Σπερχειάδας που καταδεικνύει  την δικαιολογημένη διεκδίκηση να χαρακτηριστεί ως Μαρτυρική Πόλη.

Βαρυσήμαντος είναι ο Ιστορικός λόφος Κοκκαλάκια  στη Σπερχειάδα.

Είναι ένα από τα τρία αλσύλλια της Σπεχειάδας μαζί με του Αγίου Νικολάου και την Κορακκόραχη.

Ένα πανέμορφο  αλσύλλιο στον ιστορικό  λόφο (σε υψόμετρο 350μ.) με μαγευτική θέα την κοιλάδα του Σπερχειού, που στα χώματα του έχουν γραφτεί σελίδες της τοπικής Ιστορίας της πόλης  Σπερχειάδας.

Στο βίντεο τραγουδά ο κ. Κώστας Κανέλλος το παραδοσιακό τραγούδι “Άσε με Χάρε, άσε με”…

 

Ο καταπράσινος πευκόφυτος  λόφος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σπερχειάδας, «αποτυπώνοντας»  μία ιδιαίτερη φυσική  ομορφιά στην περιοχή. Πολλές μαρτυρίες υπάρχουν και διαδόθηκαν  για όσα ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα στο έδαφος του. (Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει γραφτεί κάτι, με επίσημο χαρακτήρα.)

Ο λόφος Κοκκαλάκια με το αλσύλλιο του ανήκει στο Συνιδιόκτητο  Κτήμα Κουφωδένδρων, μία έκταση που αρχικά χρησίμευε ως βοσκότοπος προς εξυπηρέτηση των ντόπιων κτηνοτρόφων.

Οι μαρτυρίες των γερόντων  για τα όσα έγιναν στο λόφο Κοκκαλάκια, καταδεικνύουν τον ρόλο που  διαδραμάτισε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε τοπικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι εικάζεται ότι έχει γίνει και μάχη επί Τουρκοκρατίας  με νεκρούς, βρεθήκαν άφθονα μικρά οστά εξού και το όνομα ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ.

Η θέση του λόφου είναι  σημαντική και για αυτό κτίστηκε φυλάκιο ώστε να παρατηρείται η «κίνηση»  στην Κοιλάδα του Σπερχειού με την συνδρομή του ΙΙΙ τάγματος του 42ου. Άλλωστε η στρατηγική  θέση γενικότερα της Σπερχειάδας είναι αναμφισβήτητα κρίσιμη στην περιοχή, γεγονός που καταδεικνύεται  από το πλήθος των φυλακίων που στήθηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και από την Επιστράτευση το 1974 με την παρουσία του στρατού.

Το πέτρινο φυλάκιο στα Κοκκαλάκια κατά τον βομβαρδισμό της πόλης μεταξύ  1940 και 1942   ισοπεδώθηκε  μετά από επίθεση «από ξηρά και αέρος» όπως καταγράφουν οι αναφορές της εποχής. Ακόμα και σήμερα, εν έτει 2021, σε όλο τον λόφο υπάρχουν, στη γη, βαθουλώματα, το τραγικό αποτύπωμα από την ρίψη οβίδων, όλμων, χειροβομβίδων κλπ που μαρτυρούν το μένος της επίθεσης που δέχθηκε από τις εχθρικές δυνάμεις.

Μετά το πόλεμο, περί  το  1945 στην αρχές του Εμφυλίου Πολέμου το φυλάκιο ξανακτίστηκε από το Στρατό και μάλιστα  έγινε κι άλλο ένα 100 περίπου μέτρα πιο ψηλά, στο Υδραγωγείο των Κουφωδένδρων. Τάφρος συνέδεε τα δύο φυλάκια. Δυστυχώς πλέον τα φυλάκια δεν υπάρχουν πια.

Τα ιστορικά αυτά γεγονότα στο λόφο οδήγησαν τους Δημογέροντες του Κτήματος Κουφωδένδρων, να διατηρήσουν ανέπαφο τον λόφο και απαγόρευσαν πλέον να  χρησιμοποιείται και ως βοσκότοπος.

Σε μία συμβολική και άκρως τιμητική ενέργεια για τους θανόντες στο λόφο, ο μύθος αναφέρει  ότι στη συνέχεια κάθε πεύκο που φυτεύτηκε, είναι και ένας νεκρός του πολέμου… Όπως και το  ίδιο το όνομα του λόφου “Κοκκαλάκια” …  Μία αναγνώριση, ένας αιώνιος φόρος τιμής στους πεσόντες υπέρ της πατρίδος, που αφιέρωσαν την ζωή τους για την ελευθερία.

Μία ιστορία του τόπου, ένας τόπος γεμάτος ιστορία που πρέπει να αναδειχθεί ανάλογα και να καταστεί ευρέως γνωστή.

Η σημερινή Διοίκηση του Κτήματος Κουφωδένδρων ήδη έχει αποφασίσει να αναδειχθεί ο λόφος ανάλογα με μονοπάτια και χώρους αναψυχής, υπαίθριο θέατρο, αναψυκτήριο κλπ αλλά και πολεμικά αντίστοιχα εκθέματα όπως και μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν εκεί την ζωή τους πολεμώντας. Παρακάτω παρουσιάζεται η πρόταση της Διοίκησης  προς την Τ.Κ. Σπερχειάδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη του λόφου.

Μέλος της διοίκησης του Κτήματος Κουφωδένδρων και Τοπικός Σύμβουλος της Σπερχειάδας, ξενάγησε τον Δήμαρχο Δήμου Μακρακώμης (αρχές 2021) του διηγήθηκε την ιστορία με βάση τις μαρτυρίες που υπάρχουν και ο Δήμαρχος ενθουσιάστηκε με την πρόταση  και σημείωσε να μεριμνήσει για την θετική εξέλιξη της σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και Αρχές.

Αναφορικά με τα όποια στοιχεία και όσα θα προκύψουν υπάρχει μία συνεχόμενη ερευνά διασταύρωσης και εμπλουτισμού.

Σημαντικές πληροφορίες αναμένεται να αντληθούν από την  Διεύθυνση  Ιστορίας Στρατού μετά από σχετικό προγραμματισμένο ραντεβού.

 

Η επιστολή-πρόταση  προς το Δήμο Μακρακώμης  από το Συνιδιόκτητο Κτήμα Κουφωδένδρων για την αξιοποίηση του λόφου “Κοκκαλάκια”

 

 

 

 

fonografos.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τον αγώνα της Λαμίας με τον Παναθηναϊκό!

Sold Out τα εισιτήρια του Λαμία – Παναθηναϊκός Η ΠΑΕ ΠΑΣ Λαμία 1964 ανακοινώνει ότι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *