Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Θ. Καραΐσκος στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Η τοποθέτηση Δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου στο θέμα: «Ενημέρωση Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, σε σχέση με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, κατόπιν της υπ. αριθ. πρωτ.5902/15-02-2022 αιτήσεως δέκα επτά μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων.»

( δείτε εδώ την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων που αναρτήσαμε σε ζωντανή αναμετάδοση-live)

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Για το ζήτημα που ζητάτε ενημέρωση, γράφτηκαν ακούστηκαν και λέχθηκαν αρκετά πράγματα.
Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Κατατέθηκε μία αίτηση για να ενημερωθείτε.
Καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο έγινε η αίτηση.
Κατατέθηκε μία ανυπόγραφη αίτηση. Υπήρχε η δυνατότητα και το δικαίωμα να μην ενταχθεί ως θέμα και συγχρόνως να έχετε απολέσει και τη δυνατότητα να συγκαλέσετε εσείς δημοτικό συμβούλιο.
Προτίμησα όμως την ουσία.
Δεν μας αφορά ο τύπος, αλλά η ουσία.
Η ουσία είναι να ενημερώσω αφού το ζητάτε και θα το κάνω όσες φορές και αν το θελήσετε, μέχρι να το κατανοήσετε καλά.
Το δημοτικό συμβούλιο δεν συζητά στα social media.
Έχει τον φυσικό του χώρο, έχει τις διαδικασίες.
Γι’ αυτό και παρά τα όσα ελέχθησαν και ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες προτίμησα να απαντήσω θεσμικά στο δημοτικό συμβούλιο, με στοιχεία, δημόσια έγγραφα και αποφάσεις, για να μην υπάρχει κανένα κενό πουθενά.
Αλλωστε από την αρχή της θητείας μου μέχρι και τώρα ενημερώνω συνεχώς για κάθε θέμα για κάθε βήμα και σε όλα τα επίπεδα.
Ζητάτε ενημέρωση και καλά κάνετε, μπορεί να μη το έχετε κατανοήσει ως θέμα, προσωπικά όμως το εκλαμβάνω ως αγωνία για το μέλλον της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Και την αγωνία σας αυτή τη συμμερίζομαι.
Μία ερώτηση όμως αν κάνατε, θα μπορούσα να σας απαντώ.
Όπως και να το κάνετε εμείς είμαστε εδώ να απαντάμε, καθώς ως δημοτική αρχή πιστεύουμε βαθύτατα στην ουσία το περιεχόμενο και τον αποτελεσματικό διάλογο και αυτό έχουμε καθιερώσει από το 2019 και έτσι θα πορευτούμε.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θέμα της «Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας» είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας ενώνει όλους.
Να μας ενώνει και να ενώνει δυνάμεις για να επιτευχθεί ο σκοπός που όλοι επιδιώκουμε. Την αξιοποίηση του αναπτυξιακού εργαλείου που λέγεται ΠΕΛ.
Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας.
Το έχω πει και στο παρελθόν η συνεισφορά του καθενός είναι αποδεκτή και αξιοποιήσιμη και μάλιστα όχι μόνο αυτών που έχουν κάποιο θεσμικό ρόλο, αλλά και των ίδιων των πολιτών.
Γι’ αυτό και οποιαδήποτε ενέργεια και βήμα, τέθηκε σε γνώση των πολιτών και των φορέων που εκπροσωπούν τους πολίτες και ζητήσαμε την άποψή τους.
Η ενημέρωση λοιπόν του δημοτικού συμβουλίου, ζητήθηκε με αφορμή δημοσίευμα του Λαμιακού Τύπου για την εμπλοκή της εταιρείας DIMAND στο ζήτημα της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας, που έγινε στις 06/02/2022, με τίτλο «…Στην Dimand το σχέδιο του Δήμου Λαμιέων για την ΠΕΛ….» Στη φάση αυτή θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η παρουσία της Dimand στα …χωράφια του Δήμου, δεν ακυρώνει το μάστερ πλάν του Δήμου Λαμιέων αλλά το καθιστά περισσότερο υλοποιήσιμο καθώς η μελέτη βιωσιμότητας επί των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση, που θα καταθέσει η εταιρεία και η οποία θα έρθει για ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για τη χρηματοδότηση του σχεδίου αξιοποίησης της ΠΕΛ και γενικότερα της ανάπτυξης της νότιας Λαμίας …Εν αναμονή της πρόσκλησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 αναμένεται πρόσκληση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αστική ανάπλαση με κέντρο την Πανελλήνια έκθεση Λαμίας, όπως είχε προαναγγείλει και ο Δήμαρχος Λαμιέων το Δεκέμβριο στο δημοτικό συμβούλιο σαν έναν από τους λόγους που επίσπευσε τη διαδικασία συγκρότησης του νέου φορέα. Ετσι ο Δήμος Λαμιέων με το νέο φορέα που συστήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, θα είναι έτοιμος, να υποβάλει το master plan σαν πρόταση για ένταξη στην συγκεκριμένη πρόσκληση, προκειμένου να τύχει της χρηματοδότησης….».
Σαφές και αναμφισβήτητο, όπως το αποτυπώνει ο δημοσιογράφος Χρήστος Αλεξανδρής, ο οποίος είναι γνωστό ότι παρακολουθεί τη ροή των γεγονότων τα αντιλαμβάνεται και τα αποδίδει όπως είναι στη πραγματικότητα.
Με βάση αυτό διατυπώνεται αίτημα, το οποίο δημόσια προέταξε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πάπουτσας στις 7 Φεβρουαρίου 2022 με ανάρτηση του στο προσωπικό λογαριασμό στο facebook στο οποίο, αναφερόμενος στο παραπάνω δημοσίευμα του Λαμιακού Τύπου της 06/02/2022 ανέφερε ακριβώς τα εξής «……το δημοσίευμα “προετοιμάζει επικοινωνιακά το έδαφος, για την τεραστίων διαστάσεων πολιτική κυβίστηση του κ. Δημάρχου, σε σχέση με το αφήγημά του για την ΠΕΛ και προσπαθεί να εμφανίσει τον κ. Δήμαρχο, ότι δήθεν κάνει την χάρη στον κ. Σταϊκούρα και αποδέχεται την «όμορφη» ιδέα του….Επίσης το ως άνω δημοσίευμα δημιουργεί μέγιστο πολιτικό ζήτημα, γιατί ο κ. Δήμαρχος εμφανίζεται να λειτουργεί παρακάμπτοντας την ήδη εκπεφρασμένη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και ακυρώνει εν τοις πράγμασι, ήδη ψηφισμένη απόφασή του, δηλαδή την οικονομοτεχνική μελέτη που συνέταξε με πρωτοβουλία της η Δημοτική Αρχή για τον «Φορέα Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» και η οποία εγκρίθηκε με την 166/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την 17η συνεδρίασή του (7-12-2021) .……..».
Ερχεται πάλι ο δημοσιογράφος Χρήστος Αλεξανδρής στις 08/02/2022 και αναφέρει :
«….Το δημοσίευμα του «Λαμιακού Τύπου» έκανε απολύτως σαφές (απορούμε πως διέφυγε της προσοχής του δημοτικού συμβούλου), ότι η παρουσία της Dimand στα… χωράφια του Δήμου, δεν ακυρώνει το μάστερ πλαν της δημοτικής αρχής, αντίθετα η μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας θα γίνει επί των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής και των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση…»
Επανέρχεται ο κ. Πάπουτσας, πάλι με ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό στο facebook και αναφέρει
«….Επειδή ο κύριος δήμαρχος δεν έχει την πολιτική ευθιξία να πει την αλήθεια στο Λαμιώτικο λαού. Για το λόγο αυτό επισυνάπτω την με αριθ.πρωτ. 429/07-12-2021 απόφαση απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία DIMAND από την οποία αποδεικνύεται ότι o κύριος δήμαρχος εν γνώσει του απέκρυψε από το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε 7 Δεκεμβρίου 2021 την με ίδια ημερομηνία απόφαση για ανάθεση εκτέλεσης της μελέτης για την πανελλήνια έκθεση Λαμίας στην εταιρεία DIMAND»…»

Δείτε όμως τι αναφέρει η με αριθ.πρωτ.429/07-12-2021 απόφαση του Δ.Σ. του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΤΑ «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ» : «……Την αποδοχή της με αριθ.Πρωτ.1418/06-12-2021 υποβληθείσα προσφορά της DIΜΑΝT Α.Ε με τα συν/να δικαιολογητικά αυτής, ύψους 35.960,00 € με Φ.Π.Α., για την εκτέλεση της υπηρεσίας «Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού στην εκπόνηση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ), σε συνέχεια του Στρατηγικού Σχεδίου, που εκπονήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων».……».
Δείτε και τι αναφέρει η 166/07-12-2022 απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου [σελίδα 56η ]«…2/ Εγκρίνει την από Νοεμβρίου 2021 οικονομοτεχνική μελέτης βιωσιμότητας της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία με την επωνυμία «Φορέα Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.».
Εχει καμία σχέση το ένα με το άλλο; Καμία απολύτως.
Εχει καμία σχέση η εκπόνηση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου [που αφορά η απόφαση ανάθεσης στη DIΜΑΝT Α.Ε.] με την οικονομοτεχνική μελέτης βιωσιμότητας της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία με την επωνυμία «Φορέα Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.» και διακριτικό τίτλο «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α»
Γιατί αυτή η σύγχυση ;
Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δημοσιογράφος, που είχε την ευθύνη του δημοσιεύματος εκφράζει την απορία του γιατί δεν το κατανοήσατε, παρά ταύτα επιμένετε.

Και μάλιστα ακόμα και στο αίτημα σας που έρχεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρετε ότι η με αριθ.πρωτ.429/07-12-2021 απόφαση του Δ.Σ. του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΤΑ «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ» αφορά « απευθείας ανάθεση, της εκπόνησης προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργά-νωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, στην εταιρεία DIMAND AΕ.» και
απαλείφετε τον όρο «….Παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την υπο-στήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού ….στην εταιρεία DIMAND AΕ.»;
Είναι σαφέστατο ότι η εταιρεία DIΜΑΝT Α.Ε. έρχεται και υποστηρίζει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, ο οποίος έχει την ευθύνη εκπόνησης της προμελέτης.
Και φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 07/12/2021. Καμία απολύτως σχέση.
Και επομένως τα όσα αναφέρετε ότι η απόφαση ανάθεσης έγινε δήθεν «…..εν κρυπτώ και ακυρώνει εν τοις πράγμασι, ήδη την υπ.αριθ.166/2021 απόφαση του ΔΣ της 7-12-2021)»,
Δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

Θα μπορούσε λοιπόν με μία απλή ερώτηση να απαντηθεί το ζήτημα και να μην βγάζετε εσφαλμένα συμπεράσματα.
Αλλά και μία απλή ανάγνωση και επισκόπηση συγκεκριμένων εγγράφων, αλλά και των πρακτικών και αποφάσεων που θα σας παρουσιάσω και θα αναφέρω, θα οδηγούσε σε διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική οπτική των γεγονότων.
Και το λέω αυτό, γιατί τα περισσότερα των όσων έχουν λεχθεί και δηλωθεί, έχουν περιληφθεί και σε αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων [αναρτημένων στη διαύγεια] και έχουν ιστορική αξία και ο καθένας να γνωρίζει όπως και οι δημότες επίσης τη θέση του καθενός και ποια από αυτές συνέτεινε για το τελικό αποτέλεσμα.

Άσχετα όμως με αυτό, με το αίτημά σας για ενημέρωση, μου δίνεται η ευκαιρία, να απαριθμήσω για άλλη μια φορά τα όσα πολλά έχουν γίνει για το ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας από το Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι σήμερα, να κάνω μία ανασκόπηση στις ενέργειές της Δημοτικής Αρχής και ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πάμε λοιπόν από την αρχή και με τη σειρά και θα σας παρακαλέσω την υπομονή σας για όλα αυτά :
Είναι γνωστό ότι το θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας είχε τεθεί ψηλά στην ατζέντα και όλες οι παρατάξεις και εμείς σαν παράταξη προεκλογικά, το είχαμε θέσει σαν πρώτη προτεραιότητα.
Η δημοτική αυτή η περίοδος ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2019 και αμέσως ενεργοποιηθήκαμε.
Με δεδομένο ότι το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας» υφίστατο και ο νέος φορέας του Ν.4605/2019 δεν είχε ακόμα ενεργοποιηθεί, οπότε τη πρωτοβουλία των κινήσεων θεσμικά είχε η Πολιτεία, με συναντήσεις μας με το αρμόδιο υπουργείο, ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα:
Την αξιοποίηση του ακινήτου της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας.
Η άποψη της Πολιτείας, όπως εκφραζόταν δια των αρμοδίων Υπουργών, ήταν ότι για το θέμα της πανελλήνιας έκθεσης Λαμίας, έπρεπε πρώτα να εκπονηθεί ένα Master Plan, το οποίο θα καθορίζει του τι ακριβώς πρέπει να γίνει και πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος της ΠΕΛ και ακολούθως να αναληφθούν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2019 με πρωτοβουλία του υπουργού των οικονομικών- συντοπίτη μας κ. Σταϊκούρα έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, του Προέδρου του ΕΒΕ και συνεργατών τους, συνεργατών του υπουργού και της διοίκησης της Helexpo.
Ανέλαβε την πρωτοβουλία ο συγκεκριμένος υπουργός και ανατέθηκε στην εταιρεία Helexpo να διερευνήσει τη δυνατότητα εκπόνησης του συγκεκριμένου Master Plan.
Έτσι θα συνέτασσε μια έκθεση σκοπιμότητας και θα υπέβαλε αίτημα, στα αρμόδια όργανα των τριών εν δυνάμει μετόχων και όσον αφορά του Δήμου Λαμιέων, στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις αφού η εταιρεία Helexpo θα είχε προσδιορίσει και το κόστος στο οποίο θα ανέρχονταν η εκπόνηση του master plan.
Αυτό δεν έγινε, προφανώς διότι από την έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 άλλαξαν οι προτεραιότητες της πολιτείας και της Helexpo, οπότε τέτοιο αίτημα και έκθεση σκοπιμότητας δεν ήρθε ποτέ στο Δήμο Λαμιέων.
Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε με επιστολές μας προς τα αρμόδια υπουργεία και έτσι (και με κορύφωση της πανδημίας) φθάσαμε στο Σεπτέμβρη του 2020, όπου σε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, δηλώσαμε την αδυναμία της Helexpo για την εκπόνηση του master plan, και γνωστοποιήσαμε ότι σαν Δήμος Λαμιέων, με την στήριξη και την συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την εκπόνηση master plan, από τις υπηρεσίες του Δήμου μας.
Έτσι, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ ΑΕ εκπονήσαμε το master plan και μάλιστα για να μην υπάρχει ζήτημα επικάλυψης αρμοδιοτήτων από το αρμόδιο υπουργείο, εμείς, δεν περιοριστήκαμε μόνο στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, αλλά επεκτείναμε το master plan και στα υπόλοιπα δύο οικοδομικά τετράγωνα όπως ακριβώς παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 19 Μαΐου 2021, με το ΟΤ 627 (Περιοχή ΠΕΛ), το ΟΤ 1170 (Χώρος υφιστάμενων Αθλητικών Εγκαταστάσεων Χαλκιοπούλειου Γυμναστηρίου, Κλειστού Κολυμβητηρίου και ανοικτών γηπέδων), το ΟΤ 1149 (Χώρος Στάθμευσης), καθώς και το κοινόχρηστο δίκτυο δρόμων που ενσωματώνεται στην περιοχή. Η συνολική έκταση της περιοχής παρέμβασης είναι περίπου 223.390 τ.μ. [Σας παραπέμπω στην υπ. αριθ. 57/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19 Μαΐου 2021 6η σελίδα] Το master plan αυτό παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο 19 Μαΐου 2021 οπότε τότε λήφθηκε απόφαση, για να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι 30 Ιουνίου 2021.
Έχει σημασία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να σας αναγνώσω τι ακριβώς ελέχθη τότε στο δημοτικό συμβούλιο από τους παριστάμενους, [σελίδες 11-12] « (α) Ο Υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας……. τόνισε ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει αυτό που επιθυμεί η τοπική κοινωνία, με την οποιαδήποτε έκφρασή της. Εξέφρασε την άποψη ότι όσον αφορά την ΠΕΛ, ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, συγχαίροντας το Δήμαρχο, για το Master Plan που παρουσίασε και αναμένοντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.
(β) Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε την συνεδρίαση ιστορική, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικό που να αφορά την πανελλήνια έκθεση Λαμίας, τάχθηκε υπέρ του ΣΔΙΤ, αναμένοντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και τις προτάσεις για το τελικό Master Plan.
(γ) Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, τόνισε ότι «…..Και λέω a priori ότι στον σχεδιασμό που θα αναδειχθεί μέσα από το δημόσιο διάλογο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσα από τα ταμεία που διαχειρίζεται. Συγχαίρω τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία των κινήσεων και την εξαιρετική πρόταση που μας παρουσίασε, τον ευχαριστώ για τη συνεργασία μας και σε αυτό το πεδίο και επιφυλάσσομαι για την πιο εξειδικευμένη τοποθέτησή μας μέσα από τα συλλογικά μας όρ-γανα και δη το Περιφερειακό Συμβούλιο. ….»
(δ) Ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, τόνισε ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία του δημάρχου Λαμιέων σε σχέση με την κατάθεση ενός συγκεκριμένο master plan, που αφορά το εμβληματικό αυτό σημείο και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοιο ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις και αναπτυξιακή πορεία σε όλη την Στερεά Ελλάδα, με μοχλό ανάπτυξης την συγκεκριμένη επένδυση.
(ε) Ο βουλευτής Θεμιστοκλής Χειμάρας, ότι θέση του είναι ότι πρέπει η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, να ανήκει στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, τόνισε ότι το σχέδιο είναι κάτι το ξεχωριστό το οποίο υιοθετεί, γιατί προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και από το Δήμο Λαμιέων.
(στ) Ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης τόνισε…… Ή συγκεκριμένη πρό-ταση που παρουσιάστηκε από το δήμαρχο Λαμιέων είναι μια βάση για συζήτηση και τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και της όλης επένδυσης, ενώ τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά ζητούσε να περιέλθει σε αυτή η διαχείριση της έκθεσης.
(ζ) Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας Αθανάσιος Κυρίτσης, τόνισε ότι συμφωνεί με ένα Master Plan για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας,…
(η) Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Αθανάσιος Λυκόπουλος τόνισε ότι…. συμφωνεί με ένα Master Plan για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.
ΙV. Ακολούθως το λόγο πήραν :
(α) Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» Νικόλαος Σταυρογιάννης, τόνισε ότι δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με αυτό το σχέδιο, …..
(β) Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ», Παναγιώτης Στασινός, …δήλωσε εντυπωσιασμένος από το σχέδιο αυτό και είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στη συζήτηση ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο και αναμένονται τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.
(γ) Για λογαριασμό του συνδυασμού «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ», η δημοτική σύμβουλος Μαρία Αντωνίου, η οποία εξέφρασε τις θέσεις του συνδυασμού της, αναφέροντας ότι θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα σε γνώση τους για να μπορούν να τοποθετηθούν. Σε κάθε περίπτωση η διαβούλευση θα δεί-ξει το τελικό σχέδιο.
(δ) Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΛΑΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΘΩΜΑΣ ΣΤΑΪΚΟΣ» Θωμάς Στάϊκος, ανέφερε ότι το Master Plan είναι ένα σχέδιο που θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των δημοτών για να προχωρήσει η υλοποίηση του…
(ε) Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Γεώργιος Δελιχάς, διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση μέρους της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ακόμα και σε επιμέρους τμήματα, η όλη δε διαδικασία, αποσκοπεί στην εξυπηρέτη-ση ιδιωτικών συμφερόντων.
Διαφώνησε κανείς, πλην του συνδυασμού του κ. Κυριακάκη και του κ. Δε-ληχά;
Όχι μόνο δεν διαφώνησαν αλλά και εξήραν την πρωτοβουλία μας.
Ξεκινάει η διαβούλευση και ενώ υπήρξε σε εξέλιξη η διαβούλευση, συνεχίσαμε τις επαφές μας με τον Υπουργό Αναπληρωτή των Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, πράγμα το οποίο σας το έχουμε πει πλειστάκις στο δημοτικό συμβούλιο, αναζητώντας τρόπους χρηματοδότησης, δημόσιας χρηματοδότησης.
Το γεγονός ότι, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υπάγεται στον Υπουργό Αναπληρωτή των Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, συγκαταλέγονταν στις πιθανές πηγές χρηματοδότησης, το είχαμε αναφέρει και κατά τη παρουσίαση του master plan, το έχουμε επαναλάβει και σε πάμπολλες συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Μέσα στις προϋποθέσεις που υπάρχουν στις προσκλήσεις δημόσιας χρηματοδότησης, είναι και η εκπόνηση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ).

Έτσι με αίτημα μου ως Δημάρχου, το οποίο υποβλήθηκε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό 23 Ιουνίου 2021, δηλαδή λίγες μέρες πριν τη λήξη της διαβούλευσης, ζητήσαμε τεχνική στήριξη από τις «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.» για την εκπόνηση της συγκεκριμένης προμελέτης.
Η προμελέτη αυτή βιωσιμότητας και η πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ), ανατέθηκε στον Αναπτυξιακό Οργανι-σμό και τα στελέχη του στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης και μελετητές άρχισαν να εκπονούν την συγκεκριμένη μελέτη.

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και την ανάθεση προμελέτης βιωσιμότητας για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμί-ας (ΠΕΛ) στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, έχω ενημερώσει προσωπικά ο ίδιος δύο φορές το δημοτικό συμβούλιο στις 29/09/2021 και 29/11/2021, σε αντίστοιχες τοποθετήσεις μου, που έχουν συμπεριληφθεί στα πρακτικά συνεδρίασης του δη-μοτικού συμβουλίου, έχω τοποθετηθεί δημόσια στις 1 Νοεμβρίου 2021, στην εκ-πομπή του Γιώργου Σιμόπουλου «ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» σε ερωτήσεις του για την Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας, το έχω δηλώσει στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που έγινε 15 Δεκεμβρίου 2021 και το έχω δηλώσει και στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της του ΕΒΕ που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Και βέβαια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είστε υποχρεωμένοι να πα-ρακολουθείτε την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕ, ούτε την συνέντευξη του δημάρχου στο βήμα για όλους, όμως υπάρχουν πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία έχουν κατα-γράψει ακριβώς αυτή την ενημέρωση.

Και θα είμαι αναλυτικός για να σας αποδείξω όχι μόνο την έλλειψη αδράνειας, αλλά και την πλήρη ενημέρωσή σας.
1.- Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, ο συνδυασμός «ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» στον οποίον τότε συμμετείχε και ένας εκ των αιτούντων συναδέλφων δημοτικών συμβούλων Νίκος Πάπουτσας, με έγγραφη ερώτηση διά της Γραμματείας του δημοτικού συμβουλίου, είχε ρωτήσει συγκεκριμένα τον δήμαρχο, τα εξής:
«….Τις επόμενες κινήσεις για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθε-σης Λαμίας δεδομένου ότι αφενός υπάρχει το νομικό πλαίσιο της ΠΕΛ που δεν ενεργοποιείται (μεταβίβαση σε νέο νομικό πρόσωπο 60% Δήμος Λαμιέων, 20% Περιφέρεια Στερεάς και 20% ΕΒΕ) και αφετέρου η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης, που είναι ακόμη στο στάδιο της δημό-σιας διαβούλευσης και δεν έχει αξιολογηθεί από τεχνικοοικονομικής άποψης και βιωσιμότητας. Επίσης, τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται για το μεσο-διάστημα που θα προκύψει…».
Στην συγκεκριμένη ερώτηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είχα απαντήσει στην συνεδρίαση 29 Σεπτεμβρίου 2021, στην αρχή της ημερήσιας διάταξης στο στάδιο των απαντήσεων επί ερωτήσεων, θα το βρείτε αναρτημένο στο YouTube του Δήμου στη 13η συνεδρίαση στο 25ο λεπτό, όπου είχα πει τα εξής :
«…..Το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα τύ-χουν επεξεργασίας από μελετητές, προκειμένου να επιτευχθεί :
α) η ενσωμάτωση τους στο Master Plan που παρουσιάστηκε στο ΔΣ,
β) η οριστικοποίηση χρήσεων και λειτουργειών των χώρων,
γ) ο προσδιορισμός των θεματικών ενοτήτων που είναι επιλέξιμες για δημόσια χρηματοδότηση,
δ) η τεκμηρίωση της ρεαλιστικότητας και βιωσιμότητας της επένδυσης,
ε) η επιλογή των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στην τρέχουσα χρονική στιγμή,……………..»
Σας ενημερώνω για την προμελέτη βιωσιμότητας που εκπονεί ο αναπτυξιακός οργανισμός πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου 2021.
2.- Την δεύτερη φορά που ενημέρωσα για το θέμα της μελέτης βιωσιμό-τητας είναι η 29η Νοεμβρίου 2021 όταν ήρθε για συζήτηση στο ΔΣ το θέμα της έγκρισης της σύστασης και συμμετοχής του Δήμου Λαμιέων στην αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας» και της έγκρισης οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας.
Σας παραπέμπω στα πρακτικά της 16ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και στην υπ’ αριθμόν 134/2021 απόφαση στην 6η σελίδα και στην από εισήγησή μου, η οποία συμπεριλήφθηκε αυτούσια στην συγκεκριμένη απόφαση, όπου είχα πει στην εισήγηση.
«…4.3.- Σήμερα, ομάδα εργασίας επεξεργάζεται τα δεδομένα της διαβούλευσης προκειμένου να προχωρήσει σε εμπεριστατωμένη μελέτη που θα εμπεριέχει και τα στοιχεία βιωσιμότητας της εν λόγω πρότασης…..»
Επίσης συμπληρωματικά στην σελίδα 11 της ίδιας αποφάσεις αναφέρω συγκεκριμένα:
«…. Από το σύνολο των απόψεων η συντριπτική πλειοψηφία ποσοστού 90% αξιολόγησε θετικά την πρόταση μας.
Σημειώστε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση του τον φετινό Αύγουστο ενέκρινε το Master Plan ενώ την ίδια περίοδο προέβη στην υιοθέτησή του και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φθιώτιδας.
Όπως δήλωσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29/09/2021 τα αποτελέσματα της διαβούλευσης ήδη τυγχάνουν επεξεργασίας από μελετητές, προκειμένου να επιτευχθεί :
α) η ενσωμάτωση τους στο Master Plan που παρουσιάστηκε στο ΔΣ,
β) η οριστικοποίηση χρήσεων και λειτουργειών των χώρων,
γ) ο προσδιορισμός των θεματικών ενοτήτων που είναι επιλέξιμες για δημό-σια χρηματοδότηση,
δ) η τεκμηρίωση της ρεαλιστικότητας και βιωσιμότητας της επένδυσης και τέλος η επιλογή των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στην τρέ-ουσα χρονική στιγμή,
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξόχως ενθαρρυντικά για το όλο εγχείρημα και πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας την ολοκληρωμένη τεχνικο-οικονομική μελέτη βιωσιμότητας της τελικής επενδυτικής πρότασης.
Τα γεγονότα τρέχουν και νέα δεδομένα προκύπτουν διαρκώς.
Πιστοί στο όραμά μας για μια Λαμία που θα οδηγεί τις εξελίξεις, εισάγουμε σήμερα στο Σώμα την ψήφιση του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης……»
Αυτά όσον αφορά το δημοτικό συμβούλιο.
3.- Στις 1 Νοεμβρίου 2021 στην εκπομπή του Γιώργου Σιμόπουλου «βήμα για όλους» είχα πει συγκεκριμένα.
«…..προχωρήσαμε σαν δήμος, σε συνεργασία με τον αναπτυξιακό οργανι-σμό και σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην εκπόνηση ενός master plan, ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία όλων των βουλευτών και φορέων και εκεί το παρουσιάσαμε για πρώτη φορά και ενεκρίθη από το δημοτικό συμβούλιο και μετά την έγκριση αυτή μπήκε σε διαβούλευση.
Να επισημάνω ότι, είναι πρώτη φορά που υπάρχει σχέδιο για την ΠΕΛ. Μέχρι τότε δεν υπήρχε τίποτα και όλοι συζητούν επί ενός σχεδίου του Δήμου Λαμιέων το οποίο έχει εκπονήσει ο Δήμος μας.
Το σχέδιο αυτό μπήκε σε διαβούλευση, ηλεκτρονικά και εκεί φιλοξενήσαμε πολλές προτάσεις και δεχτήκαμε πολλές προτάσεις και απόψεις να σας πω μόνο ότι φιλοξενήσαμε περίπου 1000 προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο και είχαμε περίπου 2000 αξιολογήσεις.
Οι προτάσεις αυτές αυτή τη στιγμή μελετώνται από μία μελετητική ο-μάδα που έχει συστήσει ο αναπτυξιακός οργανισμός και θα μας έρθει μία με-λέτη η οποία θα καθορίσει την βιωσιμότητα των χρήσεων που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τρόπο χρηματοδοτήσεως, η οποία μελέτη θα συζητη-θεί στο δημοτικό συμβούλιο, αφού προηγηθεί συζήτηση στο συμβούλιο στρατηγικού σχεδιασμού.
Προσέξτε ο Δήμος μας είναι ένα πλέγμα διαλόγου έχουμε συστήσει για πρώτη φορά στο Δήμο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, συμβούλιο στρατηγικού σχεδιασμού στο οποίο προεδρεύει ο δήμαρχος και απαρτίζεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, από τους επικεφαλής των παρατάξεων από τον περιφερειάρχη, από το χωρικό αντιπεριφερειάρχη από τους βουλευτές, από τους πρώ-ην δημάρχους και εκπροσώπους φορέων για να εκφράσουν την άποψή τους.
Θα μελετήσουν το συγκεκριμένο σχέδιο όπως ακριβώς θα το παρουσιάσει η μελέτη και μελετητική ομάδα και θα καταλήξουμε σε μία πρόταση η οποία θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση….…….»

4.- Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στις 15 Δεκεμβρίου 2021 [από τα πρακτικά σελίδα 45] είχα πει συγκεκριμένα:
«….Το master plan αυτό τέθηκε σε διαβούλευση και απλά να σας ενημερώσω ότι τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης εξετάζονται από μία ομάδα εργασίας στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμος μας με τον αναπτυξιακό του οργανισμό για να μπορέσουμε να γίνει και μία μελέτη βιωσιμότητας του συγκεκριμένου master plan και πάλι θα έρθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να καταλήξουμε ως τοπικοί φορείς στο τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε σε αυτό το χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.………»

5.- Στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕ στις 14 Δεκεμβρίου 2021 στη σελίδα 46 είχα πει συγκεκριμένα :
«….. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και των Αμφικτυονιών, του Αναπτυξιακού Οργανισμού τον οποίο έχει συστήσει ο Δήμος με άλλους τέσσερις Δήμους, και υπάρχει μία ομάδα εργασίας, ένας μελετητής, ο οποίος μελετά όλα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το master plan και το επόμενο διάστημα, ….. να έχει έρθει σε γνώση σας μελέ-τη συγκεκριμένη με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και μία μελέτη βιω-σιμότητας όσον αφορά το τι προκύπτει από την διαβούλευση για να εγκρίνουμε το τελικό σχέδιο του τι θέλουμε να κατασκευάσουμε σε αυτό το χώρο το οποίο λέγεται Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.……»

Είχα πει λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο δύο φορές στις 29/09/2021 και στις 29/11/2021, δημόσια σε μέσο ενημέρωσης μεγάλης εμβέλειας στις 01/11/2021, στο περιφερειακό συμβούλιο την 15/12/2021 και στο Διοικητικό Συμ-βούλιο του ΕΒΕ την 14/12 /2021 ότι :
(α) έχει ανατεθεί μελέτη βιωσιμότητας στον αναπτυξιακό οργανισμό.
(β) Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής βιωσιμότητας και της πολεοδομικής οργάνωσης του χώρου μαζί με το master plan και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση να τα συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά.
Άλλαξε τίποτα;
Οχι.
Είστε ενημερωμένοι.
Πλήρως.
Ότι είπαμε εδώ στο Δημοτικό συμβούλιο το είπαμε και στο ΕΒΕ και στο Περιφερειακό συμβούλιο.
Ακριβώς τα ίδια λέμε παντού και πάντα. Συνεχίζουμε τις διαδικασίες για τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας.
Ποιο είναι το θέμα λοιπόν;
Και με μία ανάγνωση και μόνο των πρακτικών των δημοτικών συμβουλίων, θα καταλήγατε ότι υπάρχει πλήρη ενημέρωση σε όλα.
Και είστε ενημερωμένοι όχι μόνο εσείς αλλά και όλη η τοπική κοινωνία την οποία εκφράζουν όλοι οι φορείς και μέσα από τη διαβούλευση.

Σήμερα μετά από δύο χρόνια και πέντε μήνες της δημοτικής αυτής περιόδου:
(α) έχουμε για πρώτη φορά ένα master plan, το οποίο βαδίζει με σταθερά βήματα για την τελική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα έρθει και η προμελέτη βιωσιμότητας και πολεοδομικής οργάνωσης του χώρου, που εκπονεί ο αναπτυξιακός οργανισμός σε ειδική συνεδρίαση του.
(β) έχει δημοσιευτεί πριν από λίγες ημέρες από το τέλος Ιανουαρίου ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την υποβολή αιτήσεων από ΟΤΑ και Αναπτυξιακούς Οργανισμούς στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 209.000.000 Ευρώ, χρηματοδοτεί ευρύτατες στρατηγικές αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα με περιβαλλοντικό όφελος, καινοτόμα στοιχεία και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Περαιτέρω, θέτει εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Μαρ-τίου 2022, ενώ μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των προτάσεων που θα τύχουν χρηματοδότησης είναι και η τεκμηριωμένη ανάλυση τεχνικής και χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας.
(γ) έχουμε ένα φορέα ο οποίος έχει συσταθεί από τους τρεις μετόχους που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία. Ο φορέας αυτός έχει τη θεσμική αρμοδιότητα να συμμετέχει σε υποβολές αιτημάτων δημόσιας χρηματοδότησης.
(δ) για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια η χρήση του συγκεκριμένου ακινήτου έχει περιέλθει στη τοπική κοινωνία και στους φορείς που εκπροσωπούν τη τοπική κοινωνία, σε ένα νομικό πρόσωπο, που συστήσαμε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 και το καταστατικό του έχει καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ στις 20 / 01 /2022.

Κι εσείς κύριε Σταυρογιάννη γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει μια εταιρεία για να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ.
Σας θυμίζω ότι για να καταχωρήσετε στο ΓΕΜΗ τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, ξεκινήσατε το 2015 και καταλήξατε ο 2018 και με τη συνδρομή του ομιλούντος στο μεσοδιάστημα.
Εμείς καταχωρήσαμε την εταιρεία στο ΓΕΜΗ σε 20 μέρες [στις 07/12/2021 λήφθηκε απόφαση στο ΔΣ, στις 14/12/20221 στο ΔΣ του ΕΒΕ, στις 15/12/2021 στο ΠΣ, στις 30/12/2021 πήραμε την έγκριση από την Αποκεντρωμένη στις 19/01/2022 υπογράφτηκε το καταστατικό και στις 20/01/2022 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ] Το διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα «ΦΟΡΕΑΣ Π.Ε.Λ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.», έχει συγκροτηθεί σε σώμα, συνεδριάζει, επίκειται να έρθει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για έγκριση ο Κανονισμός χρήσης του χώ-ρου της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας, να αποδοθεί στους δημότες, κι εσείς ακόμα στο δημόσιο διάλογο αναφέρετε ότι ο φορέας είναι μη νόμιμος, ζητώντας να κληθούν τα στελέχη της Πολιτείας να μας εξηγήσουν αν ο φορέας είναι νόμιμος ή όχι.
Όταν η ίδια η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και διέγνωσε και εκφράστηκε ότι ο «ΦΟΡΕΑΣ Π.Ε.Λ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.», που συστάθηκε με το Ν. 4605/2019, είναι νόμιμος.

Και για να κλείσω την ενημέρωση με ένα θέμα για την ιδιοκτησία :
Έχω αναφέρει ότι θα αναφερθώ μόνο με έγγραφα.
Από κτηματολογικό γραφείο Στερεάς Ελλάδας. Αριθμός πρωτοκόλλου 281 και ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2022 [πριν από λίγες μέρες.
«….. από την έρευνα που έγινε στα βιβλία μεταγραφών του κτηματολογικού γραφείου Στερεάς Ελλάδας, εκ μεταφοράς των βιβλίων του πρώην Υποθηκοφυλακείου Λαμίας προκύπτει ότι το ακίνητο που αναφέρεται και περιγράφεται στην υπ.αριθμόν 84/ 19 Ιουλίου 1976 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκεται στην μερίδα και στην ιδιοκτησία του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας»
Άρα το ακίνητο δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε κανένα ελληνικό Δημόσιο, ανήκει στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πανελλήνια έκθεση Λαμίας.
Και γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα ότι με βάση το άρθρο 17 του Συντάγματος, το ακίνητο αυτό δεν μπορεί να το αποκτήσει κανείς από την Πανελλήνια έκθεση Λαμίας κατά ιδιοκτησία.

Εν κατακλείδι :
Ο δήμαρχος δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.
Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή λοιπόν δεν κρύβεται από κανέναν και για τίποτα.
Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή είναι ανοιχτό βιβλίο.
Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν θυσιάζουν την αξιοπιστία τους και την αποτελεσματικότητα τους για οποιοδήποτε τίμημα.
Ο δήμαρχος είπε συγκεκριμένα πράγματα είπε ότι προχωρά η Μελέτη βιωσιμότητας, αφού κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να προχωρήσει ένα βήμα στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης για διεκδίκηση δημόσιας χρηματοδότησης, μιας χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που βρίσκεται μπροστά μας, έτοιμη να την διεκδικήσουμε.
Ο Δήμαρχος είπε ότι το θέμα με το master plan μαζί με τη μελέτη βιωσιμότητας θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τελική έγκριση.
Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που είναι αναγκαία απαραίτητα και χρειάζονται για να πάμε ένα βήμα παρακάτω τη συγκεκριμένη υπόθεση με την αξιοποίηση του χώρου της έκθεσης.
Από πού λοιπόν προκύπτουν τα ερωτήματα σας ότι δώσαμε την ΠΕΛ από δω, δώσαμε την ΠΕΛ από κει, αλλάζουμε σχέδια από δω, αλλάζουμε σχέδια από κει, που το βρήκατε αυτό γραμμένο πείτε μου ένα στοιχείο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που να λέει κάτι διαφορετικό.
Μελέτη βιωσιμότητας κάνουμε και η μελέτη θα μας καταδείξει πράγμα-τα, τα οποία εδώ θα τα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα τα αξιοποιήσουμε στην κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης όπως ανέφερα και προηγουμένως.
Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τη σκοπιμότητα ούτε πρόκειται να παρακολουθήσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες που κάποιοι επινοείτε, για να προσπαθήσετε να πιαστείτε από κάτι, καθώς πραγματικό αντικείμενο δεν υπάρχει.

Είμαι όμως αναγκασμένος να πω δύο-τρία πράγματα ακόμη, παρά το γεγονός ότι δεν το συνηθίζω, θα κάνω μια εξαίρεση λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, για να καταλάβετε και το επίπεδο της σκοπιμότητας, που κυριάρχησε σε αυτές τις ενέργειες.
1.- στις 19 Μαΐου 2021 παρουσιάστηκε το master plan στο Δημοτικό Συμβούλιο και το επικροτήσατε οι περισσότεροι και εσείς κύριε Σταυρογιάννη. Τέθηκε σε διαβούλευση. Είχαμε 1.050 περίπου προτάσεις και απόψεις και 1845 αξιολογήσεις από πολίτες και φορείς.
Δυστυχώς, το λέω με λύπη μου, δεν είχαμε καμία πρόταση από εσάς. Δεν είχαμε μια πρόταση που να αναφέρει ότι στο χώρο της ΠΕΛ να μην γίνει αυτό, αλλά κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό από αυτό που εμείς προτείνουμε.
2.- Στα Δημοτικά Συμβούλια στις 29/01/2021 και στις 07/12 /2021 εισήχθη θέμα για να συστήσουμε το νέο φορέα, στον οποίο ο Δήμος μας είναι μέτοχος 60%. Και παρά ταύτα, στο Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε απόφαση με οριακή πλειοψηφία, αφού αντιδράσατε ισχυριζόμενοι μη νομιμότητα, ενώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα και στο ΕΒΕ ομόφωνα.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δέχθηκε ότι ήταν νόμιμη η σύσταση του νέου Φορέα και λειτουργεί κανονικά.
Η εικόνα των αντιθέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει, παρέμενε.

3.- Εχουμε μια πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το γνωρίζετε.
Σας το έχω αναφέρει στις 29/11/2021 και στις 07/12/2021 και ήταν το βασικό επιχείρημά μου για την αναγκαιότητα της σύστασης του νέου Φορέα.
Και τώρα φαίνεται η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας μας αυτής. Αν δεν υπήρχε ο νέος Φορέας αυτός, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για δυνατότητα υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση και το όλο εγχείρημα θα τινάζονταν στον αέρα.
Όμως γνωρίζετε και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα μέχρι τέλος Μαρτίου 2022 και τις ακραία ανταγωνιστικές συνθήκες.
Και γνωρίζετε ότι αυτό το οποίο θα κρίνει τη δυνατότητα της χρηματοδότη-σης είναι η αρτιότητα και η πληρότητα του φακέλου, σε μία πρόσκληση που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα και από την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να αντλήσουμε μια γενναία χρηματοδότηση για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για την πανελλήνια έκθεση Λαμίας.
Απομένουν μόλις 35 μέρες μέχρι τέλος Μαρτίου.
Ακόμα και η ώρα και το λεπτό που περνά, είναι αξιοποιήσιμη.
Και για να υποβληθεί αυτή η πρόταση δεν είναι μόνο η προμελέτη βιωσιμότητας, για την οποίαν υποστηρίζει η εταιρεία DIMAND τον Αναπτυξιακό Οργανισμό είναι και άλλες εργασίες και άλλες μελέτες.
Η αρτιότητα και η πληρότητα του φακέλου και της πρότασης που θα υπο-βληθεί θα κρίνει, αν δικαιούμαστε της χρηματοδότησης και αν πετύχουμε την χρηματοδότηση και πόση, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Για το σκοπό αυτό στις 35 μέρες που απομένουν μέχρι την υποβολή της πρότασης, αν απαιτηθεί και αν τα στελέχη του Αναπτυξιακού Οργανισμού δεν επαρκούν, είναι αυτονόητο να αποτανθούμε σε όποιον εξειδικευμένο απαιτείται, για να είμαστε πλήρως έτοιμοι και να πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει στόχο.
Διαφορετικά κινδυνεύουμε για άλλη μια φορά, να απολέσουμε μία ευκαιρία για την πόλη μας, η οποία μπορεί και να μην επανεμφανιστεί ποτέ.
Και την προηγούμενη φορά στο δημοτικό συμβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου, ε-ξέφρασα την στεναχώρια μου και την απορία μου, την οποία επαναλαμβάνω, γιατί, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο, σύσσωμο σχεδόν, και το ΕΒΕ σύσσωμο στηρίζει την προσπάθεια μας αυτή, στο δημοτικό συμβούλιο προσπαθώ να σας πείσω για τα αυτονόητα.

Και προχωρώ παραπέρα:

Μέχρι τώρα έχουμε προωθήσει δεκάδες έργα μικρά και μεγάλα.
Κάθε έργο χρειάζεται μελέτες, εγκρίσεις σε διάφορα στάδια.
Αλήθεια ζήτησε κανείς από σας να έρθουν τα στατικά του τάδε έργου να εγκριθούν στο δημοτικό συμβούλιο;
Τα στατικά, η περιβαλλοντική, τα αρχιτεκτονικά είναι στοιχεία για να συνθέσουμε την τελική Μελέτη.
Αυτή εγκρίνεται, απορρίπτεται ή τροποποιείται από τα συλλογικά όργανα.
Η τελική τεχνική Μελέτη. Όλα τα άλλα είναι αναγκαία υπηρεσιακά και βήματα που ποικίλουν.
Για να φτιάξουμε ένα δρόμο χρειάζεται ένα τοπογραφικό χρειάζεται να μελετηθούν τα τεχνικά, χρειάζεται η οδοστρωσία χρειάζεται το πράσινο, χρειάζεται τα πεζοδρόμια.
Γιατί δεν ρωτήσατε τόσα χρόνια για αυτά;
Η Μελέτη βιωσιμότητας σε ένα τέτοιο έργο, όπως το master plan της ΠΕΛ, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο κι ένα από τα πολλά στάδια ωρίμανσης και τεκμηρίωσης μιας αίτησης δημόσιας χρηματοδότησης.
Γιατί δεν ρωτήσατε για τα άλλα έργα, τα υπόλοιπα στάδια;
Τι άλλαξε σε αυτό το έργο;
Τίποτα απολύτως.
Θεωρήσατε μέσω αυτού πως θα αποδείξετε ότι ο δήμαρχος είναι ασυνεπής;
Τώρα λοιπόν που ο δήμαρχος έχει μιλήσει σε όλα τα επίπεδα για μελέτη βιωσιμότητας του έργου όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που σας ανέγνωσα, τι θα πείτε;
Εμείς λοιπόν έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα και αντιμετωπίζουμε και το συγκεκριμένο έργο με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα έργα.
Τι έγινε λοιπόν σε αυτό το έργο;
Ποια ήταν η διαφορετική πραγματικότητα που σας παρουσιάσαμε ;
Ποιες ήταν οι δήθεν πρωτοβουλίες, η αδράνεια και τα επικοινωνιακά παιχνίδια που διατείνεστε ότι ο ομιλών μεταχειρίζεται δύο χρόνια τώρα ;
Ποια ήταν η κίνηση που σας προβλημάτισε;
Σας προβλημάτισε ότι ανατέθηκε Μελέτη βιωσιμότητας;
Μια μελέτη βιωσιμότητας, την οποία εκπονεί ο αναπτυξιακός οργανι-σμός και υποστηρίζεται από την DINAND και που αποτελεί συστατικό στοιχείο της αίτησης δημόσιας χρηματοδότησης που προτιθέμεθα να υποβάλλουμε στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Ο Αναπτυξιακός οργανισμός ήταν που κίνησε από την αρχή τις διαδικασίες-για τους λόγους που έχουν εξηγηθεί.
Ποια ήταν η υπέρβαση;
Διαβάσατε την απόφαση ανάθεσης;
Από πού προκύπτει λοιπόν ο προβληματισμός σας;
Μία ερώτηση αν μου κάνατε, σήμερα θα σας απαντούσα.
Προσπαθώ να σας πείσω με συγκεκριμένα πράγματα και προσπαθώ να σας πείσω ότι η δημοτική αρχή είναι ανοιχτό βιβλίο.
Δεν θα κουραστώ να απαντώ.
Να υπενθυμίσω λοιπόν ότι η δημοτική αρχή ήταν αυτή που ξεκίνησε το μάστερ πλαν, να υπενθυμίσω λοιπόν ότι η δημοτική αρχή είναι αυτή που επεξεργάστηκε τα στοιχεία να υπενθυμίσω ότι η δημοτική αρχή ήταν αυτή που προχώρησε την σύσταση της εταιρείας να σας υπενθυμίσω ότι η δημοτική αρχή είναι αυτή η οποία συνεχίζει τις μελέτες και θα κάνει όσες μελέτες χρειαστούν έτσι ώστε να ωριμάσει γρήγορα το έργο, η δημοτική αρχή είναι αυτή που αναζητά τρόπους χρηματοδότησης, η δημοτική αρχή είναι αυτή που διαμορφώνει προτάσεις και υποβάλλει αιτήσεις, η δημοτική αρχή είναι αυτή η οποία με υπεύθυνη στάση προασπίζει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών.
Η δημοτική αρχή πολιτεύεται με αποφάσεις πολιτεύεται με όραμα, σχέδιο, στόχους, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Εμείς δεν λέμε λόγια.
Τόσα χρόνια, οι ατέρμονες συζητήσεις κούρασαν και δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Για εμάς υπάρχουν έγγραφα, αποφάσεις, πρακτικά, όλοι ξέρουν τι λέμε.
Λέμε τα ίδια παντού.
Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει σε κάτι που οδηγεί στο αύριο της πόλης, ας αναλάβει και τη δική του ευθύνη.
Εμείς ξέρουμε και το έχουμε δηλώσει ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.
Ξέρουμε ότι οι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα οποιαδήποτε ενδιάμεσα στάδια ενός έργου.
Ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα για να αποδοθεί το έργο στους ίδιους ως χρήστες.
Λίγο τους νοιάζει πόσες μελέτες θέλει, ποιες μελέτες θέλει για να ωριμάσει ένα έργο.
Ενδιαφέρει τους πολίτες πολύ περισσότερο ο δρόμος, η παιδική χαρά, η έκθεση, το Χαλκιοπούλειο, η λεωφόρος Αθηνών, η Κύπρου και μία σειρά από άλλα μικρά ή μεγάλα έργα.
Ελάχιστα τους νοιάζει τι είναι απαραίτητο για να γίνει ένα έργο.
Τους ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το έργο να αποδοθεί το δυνατόν συντομότερο.
Εμείς λοιπόν αυτό κάνουμε.
Αυτό άλλωστε κάναμε μέχρι τώρα.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας και άλλωστε αυτό θα αξιολογήσουν και οι πολίτες όταν θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις.
Να βάλουμε τάξη και σειρά, σε αυτά τα οποία κρίνουμε αναγκαία και απαραίτητα.
Μένουμε λοιπόν εδώ και αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί, με όραμα, σχέδιο, προσεκτικά βήματα και συνέπεια, ζητώντας από όλους να μας κρίνουν από το αποτέλεσμα.
Και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρος ότι θα φανεί.

Σας ευχαριστώ.”

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ελλάδα-κορονοϊός: Πάνω από 43.500 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα – 154 νέοι θάνατοι

Η εβδομαδιαία ανακοίνωση – ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, σήμερα 6/12/2022 Τα στοιχεία που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *