Κυριακή , 3 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ο Θύμιος Καραΐσκος για τον Προϋπολογισμό: “Η μάχη για ένα καλύτερο Δήμο θα συνεχιστεί”

Τοποθέτηση Δημάρχου Δήμου Λαμιέων  Θύμιου Καραΐσκου στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σχέδιο Προϋπολογισμού 2021.

Ακολουθήστε μας  στο facebook

Κύριε πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να προσθέσω, συμπληρωματικά με την εισήγηση που έχετε στα χέρια σας, δύο λόγια για το  θέμα που εισάγεται προς συζήτηση.

Ο προϋπολογισμός του 2021 υλοποιείται στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού τετραετίας, προσπαθώντας να δώσει πραγματικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω κάποια επιμέρους στοιχεία που αποτέλεσαν τα δεδομένα πάνω στα οποία δομήθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Παράμετροι όπως η σημαντική μείωση των ΚΑΠ, η μείωση των εσόδων και η παράλληλη αύξηση των δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά σφιχτό δημοσιοοικονομικό χώρο, για την ρεαλιστική εφαρμογή ενός προϋπολογισμού.

Σίγουρο είναι εξάλλου ότι χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και βιωσιμότητας των Δήμων, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει καμία ουσιαστική αλλαγή προς την κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Γι’ αυτό, με απόλυτη στοχοπροσήλωση για ένα Δήμο Λαμιέων σημείο αναφοράς στο άμεσο μέλλον και με ευαισθησία στις ανάγκες των πολιτών η Δημοτική Αρχή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταβάλλει προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή για ένα θετικό αποτύπωμα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το 2020 ήταν μία διαφορετική χρονιά και παρόμοια δεν έχουμε ξαναζήσει Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Ως Δήμος προσπαθούμε να αντέξουμε την πίεση και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές, σε έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα στους πολίτες.

Γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει υστέρηση σε ότι αφορά τα έσοδα, ότι υπάρχει μειωμένη ροή σε σχέση με τα χρηματοδοτικά προγράμματα και σε ότι αφορά τις απορροφήσεις θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς το υπαλληλικό δυναμικό του δήμου, ουσιαστικά βρίσκεται εκτός γραφείων για διάφορους λόγους.

Όλα αυτά έχουν τη δική τους σημασία και τη δική τους αξία και σαφώς υπάρχουν επιπτώσεις.

Δεν θέλουμε να «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας» αλλά είναι πράγματα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να ανατρέψουμε.

Σε ότι αφορά το 2021 τον προϋπολογισμό τον οποίο έχουμε μπροστά μας, με τη λειτουργία και υποβοήθηση παραλλήλων δομών, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, αρκεί βεβαίως να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες που επιβάλλει η πανδημία.

Θέλουμε να επιβάλλουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και υποστηρικτικά πάντα, μέσα και από τον αναπτυξιακό οργανισμό να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε βασικά στοιχεία του προγράμματός μας, που φέτος ήταν πολύ δύσκολο λόγω κορονοϊού να ενεργοποιήσουμε.

Παράλληλα τα αντιπλημμυρικά έργα και οι παρεμβάσεις για αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, οι μελέτες που έπρεπε να γίνουν για να υπάρξουν οι χρηματοδοτήσεις, απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος από το χρόνο που ήταν ωφέλιμος στη χρονιά που πέρασε.

Οι χρηματοδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί, οι μελέτες εξελίσσονται, σε λίγο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, έτσι ώστε να αποκατασταθούν σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με άμεσες παρεμβάσεις, είτε με τις δικές μας δυνάμεις είτε από την Περιφέρεια μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε σοβαρές λειτουργίες συνολικά στο δήμο, που  έπαθαν ιδιαίτερες ζημιές. Από τις αρχές το 2021 ξεκινάμε τις παρεμβάσεις καθώς οι χρηματοδοτήσεις ήδη έρχονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα πρέπει να πούμε και κάτι ακόμη. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας προγραμματικής περιόδου και στην αρχή μιας καινούργιας με ότι σημαίνει αυτό. Να θυμίσουμε ότι οι προσκλήσεις στο «Φιλόδημο» λιμνάζουν και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις παραμένουν ακόμη στα συρτάρια οι εγκρίσεις.

Περιμένουμε να βγουν κι άλλες προσκλήσεις και παράλληλα ο δήμος έχει την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα,  να υποβάλει προτάσεις.

Το 2021 ουσιαστικά που είναι και τέλος της προγραμματικής περιόδου,  θέλουμε να κλείσουμε την ατζέντα των έργων που είχαν ξεκινήσει και να ετοιμαστούμε και να υποβάλουμε νέες προτάσεις για την καινούργια προγραμματική περίοδο.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του προγράμματος ανασυγκρότησης, ωστόσο όμως, έχουμε τις προετοιμασίες εκείνες για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλα κυρίως έργα, τα οποία θα πρέπει να έχουν σχέση και με την παραγωγή.

Σε ότι αφορά το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο ακόμη δεν έχει αρχίσει καμία συζήτηση. Ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε ζητήσει αυτή η συζήτηση να είναι διεξοδική και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  θέλουμε να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος, λόγω στόχου 2,  γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, για περισσότερες χρηματοδοτήσεις.

Να θυμίσουμε ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, η κοινοτική συνδρομή μόλις που έφτανε το ποσό των 200.000.000 ευρώ.

Σαφώς πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις να υπάρξουν χρήματα για την απασχόληση αλλά και για τις επενδύσεις, καθώς η αγορά  της Λαμίας η αγορά συνολικότερα στο Δήμο, έχει χτυπηθεί βάναυσα από την πανδημία και χρειάζεται μέτρα για να μπορέσει να σηκωθεί. Τα μέτρα έχει υποχρέωση να τα χρηματοδοτήσει η Πολιτεία, καθώς ο δήμος με τις πενιχρές του δυνάμεις, κάνει ότι μπορεί.

Αλλωστε έχουμε πει ότι εμείς δεν επιθυμούμε να έχουμε ένα πλούσιο δήμο, με φτωχούς δημότες.

Κοντολογίς το 2021 ελπίζουμε σε καλύτερες συνθήκες λόγω πανδημίας.

Για μας είναι  μία χρονιά όπου έχουμε ένα διμέτωπο αγώνα.

Κινούμαστε από τη μία πλευρά στην υλοποίηση των έργων και στην υποβολή και χρηματοδότηση προτάσεων και από την άλλη πλευρά ρίχνουμε τις δυνάμεις μας,  για να στεριώσει η αγορά, να επανακάμψει, για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση διεκδίκησης μέσων και πόρων για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν, να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να μπορέσουν πάλι οι επαγγελματίες και οι έμποροι, το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας  να βάλουν και το κλειδί στην πόρτα και να αρχίσουν να παράγουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μάχη για ένα καλύτερο Δήμο θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον των πολιτών, όσο δύσκολες και να είναι οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

Μάλιστα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα αν εξακολουθήσει η υγειονομική κρίση, να θέτει σε δοκιμασία τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Άλλωστε, προκύπτει αυταπόδεικτα ότι ο σωστός σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η συνεχής προσπάθεια και η αφοσίωση στο στόχο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, αποδίδει σε βάθος χρόνου, απτά αποτελέσματα.

Κλείνοντας, θέλω άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Δήμου μας, οι οποίοι σε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη, εργάστηκαν με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, ώστε να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, με οριοθετημένους στόχους.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Λαμία για την 13η αγωνιστική της Stoiximan Super League

  Εκτός έδρας αγώνας για την ομάδα μας Τον ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει ο ΠΑΣ Λαμία για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *