Διαμαρτύρονται για την απουσία αποζημιώσεων σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και κεράσια τα οποία καταστράφηκαν από καιρικά φαινόμενα, οι αγρότες του Πηλίου και γι’ αυτόν τον λόγο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 το απόγευμα στη Ζαγορά.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, δήλωσε πως η αγροτική οδοποιία στο Ανατολικό Πήλιο μοιάζει με στίβο μάχης για εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, καθώς εάν κάποιος δεν διαθέτει όχημα 4Χ4 δεν μπορεί να κυκλοφορήσει.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γίνεται μια σωστή δουλειά τόσο στη συντήρηση, όσο και στην κατασκευή του αγροτικού δικτύου. Κάθε χρόνο την άνοιξη γίνεται κάποια μικρή συντήρηση για να έχουν πρόσβαση οι αγρότες στις καλλιέργειες, αλλά με τις βροχές καταστρέφονται.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ζαγορά
Νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα στις 5 το απόγευμα στην πλατεία της Ζαγοράς οι αγρότες, ενώ το ίδιο θα πράξουν και οι συνάδελφοί τους από την επαρχία της Αγιάς, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν αύριο Τρίτη στην πλατεία της κωμόπολης. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα προϊόντα που μένουν εκτός από το Μέτρο 23, τα οποία καταστράφηκαν από τα καιρικά φαινόμενα όπως τα μήλα, τα κάστανα, τα αμύγδαλα και τα κεράσια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην ξηρασία του 2024, ενώ αυτή την περίοδο τα κεράσια βρίσκονται στη διαδικασία της συγκομιδής και τα μήλα στην εποχή του αραιώματος. Έτσι για να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν στα καλλιεργητικά έξοδα και τη φροντίδα, πρέπει η πολιτεία να αποζημιώσει αυτές τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί. «Είχαμε τεράστια μείωση παραγωγής στα μήλα, τα κάστανα και τα κεράσια λόγω του καιρού και μας απορρίπτουν.
Όμως διαρρέουν ότι για τα κάστανα της Μαγνησίας και της Λάρισας θα υπάρξει ένταξη χωρίς να είναι κάτι επίσημο ακόμη. Ποτέ δεν κερδίσαμε κάτι από τον καναπέ και ό,τι έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια είναι από τους αγώνες στον δρόμο» ανέφερε ο κ. Γεωργαδάκης και απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες για να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμη και αν ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο δεν θα καλυφθεί η πραγματική χασούρα των αγροτών που αφορά στο κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές και τα φυτοφάρμακα. Επίσης οι μη εγγυημένες τιμές στα προϊόντα όπου δεν είναι σίγουρο ότι οι αγρότες μπορούν να πουλούν πάνω από το κόστος παραγωγής.
Σκοπός τους είναι και οι καταναλωτές να μην πληρώνουν ακριβά αυτά που αγοράζουν, καθώς για παράδειγμα τα μήλα φεύγουν από τον παραγωγό προς 30 λεπτά το κιλό και φτάνουν στον καταναλωτή προς 3,5 και 4 ευρώ. Αντίστοιχα το βαμβάκι πέρσι ήταν στα 70 λεπτά το κιλό και τα προϊόντα του κόστιζαν πολύ, ενώ διευκρινίζεται πως μέσα στην τιμή του παραγωγού συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα καλλιέργειας. «Πρέπει να υπάρχει εγγυημένη τιμή που θα ωφελήσει και τους καταναλωτές και τους αγρότες. Την αισχροκέρδεια των καρτελ και των βιομηχάνων την πληρώνουμε όλοι» κατέληξε ο κ. Γεωργαδάκης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου
Πηγή: magnesianews.gr