Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι άνθρωποι που παλεύουν με την τελειομανία, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

Η τελειομανία μπορεί να είναι δύσκολο πράγμα. Είναι συχνά μια “μάσκα” που κρύβει την ανασφάλεια και το φόβο, αλλά μπορεί επίσης να μας οδηγήσει να επιτύχουμε περισσότερα. Έχουν παρατηρηθεί 9 συμπεριφορές που συχνά επιδεικνύουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Αν είστε τελειομανής, θα αναγνωρίσετε κάποια από τα χαρακτηριστικά της λίστας στον εαυτό σας.

Οι άνθρωποι που παλεύουν με την τελειομανία, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν
Υπερανάλυση της κάθε απόφασης
Αναβλητικότητα από τον φόβο της αποτυχίας
Κριτική στους άλλους
Δεν νιώθουν «αρκετοί»
Δυσκολεύονται με την ανάθεση καθηκόντων
Καταφέρνουν πολλά και όμως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
Αποφεύγουν τις νέες εμπειρίες
Εμμονή με τις λεπτομέρειες
Πώς εκφράζονται οι 9 πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές της τελειομανίας

Υπερανάλυση της κάθε απόφασης
Από τη φύση τους, οι τελειομανείς θέλουν να κάνουν τα πάντα σωστά. Η ανάγκη τους αυτή, επεκτείνεται και στη λήψη αποφάσεων όπου αναλύουν διεξοδικά την κάθε πιθανότητα και επιλογή, ζυγίζοντας και εκτιμώντας κάθε πιθανό αποτέλεσμα, ανεξάρτητο από τη σημασία της απόφασης. Δεν είναι μόνο ότι θέλουν να πάρουν τη «σωστή» απόφαση.

Θέλουν, πάση θυσία, να αποφύγουν να πάρουν μία λάθος απόφαση. Τη λήψη των αποφάσεών τους, την ορίζει ο φόβος του λάθους, ή της αποτυχίας. Ο φόβος αυτός τους οδηγεί στην υπερανάλυση ακόμη και των πιο απλών υποθέσεων, με αποτέλεσμα περιττό στρες και φυσικά, αναποφασιστικότητα. Οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ενεργούν με τον τρόπο αυτό. Αν αναγνωρίζετε το σημάδι αυτό στη συμπεριφορά σας, μπορεί να είστε και εσείς ένας τελειομανής.

Αναβλητικότητα από τον φόβο της αποτυχίας
Πολλοί μαθητές ή φοιτητές περιμένουν να νιώσουν την «κατάλληλη» στιγμή για να ξεκινήσουν να γράφουν μία εργασία τους. Το αποτέλεσμα της αναβλητικότητας είναι η συσσώρευση στρες και άγχους της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην τα θαλασσώσουν. Αν διαρκώς αναβάλλετε εργασίες ή καθήκοντα επειδή σας κρατά πίσω ο φόβος του λάθους και της ατέλειας, ίσως να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την τελειομανία.

Στο πρόβλημα αυτό, δεν υπάρχει εύκολη λύση αλλά πρέπει μόνοι τους οι άνθρωποι να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους ότι το να κάνουν έστω κάτι μικρό, είναι καλύτερο απ’ το να μην κάνουν τίποτα. Ακόμη και ένα μικρό βήμα, οδηγεί μπροστά.

Κριτική στους άλλους
Οι τελειομανείς έχουν πολύ υψηλές, μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, όχι μόνο από τον εαυτό τους, αλλά και από τους άλλους. Από το να είναι υπερβολικά επικριτικοί με τη δουλειά ενός συναδέλφου μέχρι τα νεύρα που θα έχουν επειδή ένας φίλος άργησε σ’ ένα ραντεβού. Οι τελειομανείς, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, βιώνουν περισσότερες συγκρούσεις στις σχέσεις τους, ακριβώς επειδή έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες, οι οποίες οδηγούν σε ένταση και δυσαρέσκεια.

Αν νιώθετε διαρκώς ενοχλημένος και αν τα ελαττώματα των άλλων σας «προκαλούν» αυτό μπορεί να είναι μία ένδειξη τελειομανίας.

Δεν νιώθουν «αρκετοί»
Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον, για τους τελειομανείς να νιώσουν ικανοποιημένοι και αρκετοί, είτε για τον εαυτό τους, είτε για τους άλλους. Σε όλες τις καταστάσεις τους στοιχειώνει ένα αίσθημα ανεπάρκειας, μία γκρίνια, ένα παράπονο ότι «δεν είναι όπως πρέπει».

«Santosa» είναι μία έννοια του βουδισμού που σημαίνει «πληρότητα». Σημασία έχει να βρίσκει κανείς την ικανοποίηση στο τώρα και να μπορεί να αποδέχεται τον εαυτό του όπως είναι.

Δυσκολεύονται με την ανάθεση καθηκόντων
Οι τελειομανείς δεν εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους ανθρώπους. Η δυσπιστίας, τους οδηγεί στο να αναλαμβάνουν υπερβολικά πολλά καθήκοντα, αφού, θεωρούν ότι αν δεν κάνουν κάτι μόνοι τους, δεν πρόκειται να γίνει σωστά. Στις ομαδικές εργασίες, οι τελειομανείς δημιουργούν αισθήματα θυμού και συγκρουσιακό κλίμα.

Στο σπίτι, στη δουλειά, την παρέα, ένας τελειομανής δύσκολα εκχωρεί τον έλεγχο σε άλλους

Καταφέρνουν πολλά και όμως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, οι τελειομανείς έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά τους. Είναι χαρακτηριστικό τους να αποδίδουν τις επιτυχίες τους σε παράγοντες εξωτερικούς, όπως την τύχη ή τον χρόνο παρά στην προσπάθεια που κατέβαλαν ή ακόμη περισσότερο παρά τις ικανότητες και τα ταλέντα τους.

Επιπλέον τους στοιχειώνει διαρκώς η φοβία ότι οι άλλοι θα ανακαλύψουν ότι δεν αξίζουν ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο, το πλέον γνωστό «σύνδρομο του απατεώνα». Όσο καλά και αν τα καταφέρνουν, οι τελειομανείς έχουν διαρκώς ένα αίσθημα ανεπάρκειας.

Αποφεύγουν τις νέες εμπειρίες
Ένα χαρακτηριστικό των τελειομανών ανθρώπων είναι η επιμονής τους να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Ο λόγος; Μα, φυσικά επειδή είναι καλοί σε αυτό που ήδη γνωρίζουν. Με άλλα λόγια, δεν μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά, δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μη είναι κάπου τέλειοι, γιατί αυτό τους τρομάζει.

Συνεπώς, αποφεύγουν τις νέες εμπειρίες, τις νέες δεξιότητες, τις νέες ενασχολήσεις. Από το να δοκιμάσουν κάτι και ν’ αποτύχουν, προτιμούν να μην δοκιμάσουν καν. Αν παρατηρείτε ότι, δεν είστε άνθρωπος που αρπάζει τις νέες ευκαιρίες, αν φοβάστε την πιθανότητα να μην είστε άριστος, ίσως αποτελεί σημάδι τελειομανίας. Αξίζει ωστόσο να θυμάστε ότι η εξέλιξη είναι γέννημα της τόλμης και του άγνωστου. Δεν πειράζει αν είστε αρχάριος σε κάποιον τομέα και αν κάνετε ακόμη λάθη. Αυτή είναι άλλωστε και η πεμπτουσία της ζωής.

Εμμονή με τις λεπτομέρειες
Αν για κάτι είναι γνωστοί οι τελειομανείς, αυτό είναι η προσοχή τους στη λεπτομέρεια. Η εμμονή με την κάθε, παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως να χάσουν τις προθεσμίες, να φορτωθούν περιττό στρες, να τελικά, να οδηγηθούν σε εξουθένωση.

Είναι αναγκαίο να θυμάστε ότι, η τελειότητα δεν υπάρχει, είναι μία πλάνη. Η ίδια η ζωή είναι ατελής, γεμάτη λάθη και, η ομορφιά της βρίσκεται στην ευχάριστη αποδοχή του χάους και την αναζήτηση της χαράς σε αυτή την τέλεια ψεγαδιασμένη ζωή που ζούμε όλοι.

Tip: Η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μέσο αυτό-επίγνωσης και προσωπικής ανάπτυξης, ειδικά για τους τελειομανείς. Η αναγνώριση των συμπεριφορών αυτών ως προβληματικών, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τελειομανίας. Να θυμάστε ότι, η τελειομανία, στην πραγματικότητα, δεν αφορά την επιδίωξη της τελειότητας, αλλά τα μη ρεαλιστικά πρότυπα που θέτουμε , παρεμποδίζοντας την ίδια μας την ανάπτυξη της και την πρόοδο.

Πηγή: enikos.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα μας υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.[ΒΙΝΤΕΟ]

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου(25 Ιουνίου 2024) Ο Πρωθυπουργός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *