Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι Ελληνες του Λονδίνου στηρίζουν το Καστελλόριζο και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε με ανάγλυφο τρόπο τη σημασία της διασποράς. Μικροί θύλακοι πατριωτισμού σε ξένες χώρες δίνουν το παράδειγμα της αντίστασης και της βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό.

Μέσα από αυτό φαίνεται πόσο σημασία έχει και το φιλαπόδημο πνεύμα των Ελλήνων που αγαπούν τη γενέτειρά τους όπου και αν ζουν. Και αν κάποτε η καρδιά του ελληνισμού χτυπούσε στη Σμύρνη, στην Πόλη, στην Αλεξάνδρεια ή στην Αστόρια, στις ημέρες μας το Λονδίνο κρατάει τα σκήπτρα της πόλης με το πιο έντονο ελληνικό στοιχείο επαγγελματιών, φοιτητών και πανεπιστημιακών που συναθροίζεται με την κυπριακή διασπορά. Η παρουσία των Ελλήνων στον Τάμεση ξεκινάει, βεβαίως, πολύ νωρίς με τις εμπορικές συναλλαγές και τη ναυτιλία. Πριν από έναν αιώνα, λοιπόν, στις 24 Μαρτίου 1922, ιδρύθηκε η Ιερά Μητρόπολις Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας με ευρύτερη εμβέλεια στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Τα χρόνια πέρασαν, οι καταστάσεις άλλαξαν, η Μητρόπολη έγινε Αρχιεπισκοπή, και σήμερα υπηρετεί ένα πολύ μεγάλο ποίμνιο που ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους με 100 και πλέον ενορίες, καλύπτοντας ως και την Ιρλανδία.


Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας. (panoulis photography)
Το 2019 ξεκίνησε μια νέα εποχή με την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου κ. Νικήτα. Ομως, για να μπορέσει να αυξηθεί η ακτινοβολία του θεσμού, χρειαζόταν ένα είδος στήριξης. Ετσι δημιουργήθηκε και η Διεθνής Ενωση Φίλων αυτής της Αρχιεπισκοπής, που ρόλος της είναι η υποβοήθηση φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και άλλων πρωτοβουλιών στη Βρετανία αλλά και στην Ελλάδα όπου διατηρεί έδρα. Η πανδημία άλλαξε αναγκαστικά τα σχέδια αυτά, καθώς πολλοί Ελληνες της Βρετανίας αρρώστησαν αλλά έχασαν και μέλη της οικογένειάς τους στο πρώτο κύμα. Η Αρχιεπισκοπή στάθηκε στο πλευρό τους με διάφορους τρόπους. Σταδιακά, η κατάσταση άλλαξε, και έτσι ο σύλλογος, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, άρχισε να διοργανώνει πολιτιστικά γεγονότα, ώστε να συγκεντρώνονται πόροι.


Το Πολυδύναµο Ιατρείο Μεγίστης.
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε έγινε μια τέτοια συναυλία καλού σκοπού της Ενωσης, με τον Μάριο Φραγκούλη και τη Μαρινέλλα. Τα χρήματα από τα έσοδα διατέθηκαν για τις ανάγκες των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας. Τον Δεκέμβριο η Ενωση παρουσίασε μια εικαστική έκθεση στο City Link με έργα του καλλιτέχνη Λάζαρου Μαράβα. Σκοπός αυτής της εκδήλωσης να αναβαθμιστεί ο ιατρικός εξοπλισμός στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Η φετινή χρονιά που σημαίνει και τον έναν αιώνα από τη δημιουργία της Αρχιεπισκοπής θα είναι γεμάτη σπουδαία γεγονότα. Το πρώτο από αυτά ήταν μία εμφάνιση του Γιάννη Πάριου στο θέατρο Παλλάς, που θα γινόταν χθες, πρωτομηνιά. Λόγω των γεγονότων ακυρώθηκε, όμως ο χορηγός της εκδήλωσης, ο εφοπλιστής Νίκος Τουρβάς, αποφάσισε να αναλάβει μόνος του την ενίσχυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μεγίστης στο Καστελλόριζο. Στα τέλη Απριλίου έχει προγραμματιστεί μία ακόμα συναυλία καλού σκοπού, πάλι με τον Μάριο Φραγκούλη, με τα έσοδα να πηγαίνουν πάλι υπέρ του Ιπποκράτειου.


Ο εφοπλιστής Νίκος Τουρβάς.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τραγωδία…Νεκρός 19χρονος σμηνίτης από όπλο

Ένας 19χρονος στρατιώτης στην Αεροπορία έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια υπηρεσίας του… Τι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *