Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι σκεπές αμιάντου στον οικισμό σεισμοπλήκτων Μουζακίου συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας

Το 1974 η πολιτεία δημιούργησε στο Μουζάκι μία ολόκληρη συνοικία με ΠΡΟΚΑΤ κατοικίες οι οποίες είχαν και, δυστυχώς, πολλές εξ αυτών συνεχίζουν να έχουν στέγες αμιάντου, το γνωστό στους παλαιότερους ΕΛΕΝΙΤ.

Πριν 48 χρόνια δεν ήταν γνωστές οι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την υγεία ιδιότητες του αμιάντου, ο οποίος στη συνέχεια συνδέθηκε με καρκινογενέσεις, σε βάθος πολλών χρόνων και απαγορεύτηκε η χρήση του. Παράλληλα υπήρξε αυστηρή σύσταση για απομάκρυνση κατασκευών που τον εμπεριέχουν. Μάλιστα για την καταστροφή αυτών των κατασκευών απαιτείται ειδική διαδικασία και υλικά από αμίαντο αποστέλλονται (συνήθως) στη Γερμανία, σε εξειδικευμένη μονάδα, για την ασφαλή καταστροφή τους, χωρίς την παραμονή υπολειμμάτων επιβλαβών για την υγεία.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, ξηλώθηκε το σύνολο της επίστρωσης των πατωμάτων του νοσοκομείου Καρδίτσας, ακριβώς γιατί υπήρχε στο υλικό αμίαντος.

Όλα αυτά ακούγονται και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για στέγες που είναι «εν ζωή» 48 χρόνια τώρα. Τόσο για τις οικογένειες που ζουν κάτω από αυτές όσο και για ολόκληρη την πόλη καθώς με τις μεγάλες φθορές που έχουν υποστεί, και την μεταφορά ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα, από την επικινδυνότητα δεν εξαιρείται κανένας. Φυσικά στο σημείο εκτός των οικιών λειτουργούν σχολεία, μαθητική εστία και προσωρινά και το Κέντρο Υγείας.

Μία πρώτη προσπάθεια για την εξεύρεση συνολικής λύσης, σύμφωνα με απάντηση που είχε δώσει η Δημοτική Αρχή το 2017 σε δημοσίευση της μείζονος μειοψηφίας, φαίνεται να έγινε το 2010.

Όπως τονίζονταν «μετά από προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Μουζακίου κατορθώθηκε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου: «Αντικατάσταση αμιαντοσκεπών σε οικισμούς της Πρόνοιας στο Νομό Καρδίτσας» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΑΠΝΑ – 2 της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως».

Πάντα σύμφωνα με την απάντηση, ακολούθησε σύσκεψη με τους κατοίκους, τονίσθηκε ότι τα κονδύλια επαρκούν μόνο για την αποξήλωση των στεγών και την απομάκρυνσή τους από πιστοποιημένο συνεργείο. Και όχι όλων αλλά των 125 από ένα σύνολο 280 σε Καρδίτσα και Μουζάκι. Πιθανόν και περισσότερων από τα χρήματα της έκπτωσης του διαγωνισμού που θα ακολουθούσε. Όμως όσων οι στέγες αποξηλώνονταν θα έπρεπε να τις αντικαταστήσουν με δικά τους έξοδα, με μόνη βοήθεια την τακτοποίηση πολεοδομικών θεμάτων από την Νομαρχία.

Η τελική απόφαση της σύσκεψης -και υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία προέρχονται από την απάντηση της Δημοτικής Αρχής το 2017- ήταν να επιδιωχθεί αύξηση του ποσού ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα σπίτια και η χορήγηση άτοκων δανείων για να καλυφθεί το κόστος ανακατασκευής των στεγών.

Τέλος, ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να συγκεντρώσουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι επιθυμούν την απομάκρυνση του αμιάντου από τις σκεπές τους με δαπάνη του κράτους και την αντικατάσταση της σκεπής με δικά τους έξοδα.

Κανείς όμως από τους κατοίκους, καταλήγει η απάντηση, δεν έδειξε ενδιαφέρον και ως εκ τούτου το πρόγραμμα δεν προχώρησε.

Έκτοτε δεν έχει καταγραφεί κάποια συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. Ο νυν δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, με τον οποίο επικοινώνησε το KarditsaLive.Net για το θέμα, μας είπε πως είναι κάτι που απασχολεί έντονα τον Δήμο, αλλά δεν υπάρχει σήμερα κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να μπορεί να ενταχθεί μία τέτοια δράση. Και πως οι κάτοικοι θα πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους το κόστος.

Αυτό που γίνεται φανερό από τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι πως η ύπαρξη των αμιαντοσκεπών συντηρεί και διαιωνίζει ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί από καιρό, με δεδομένο το ότι επιστημονικές μελέτες το συνδέουν με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι επίσης φανερό πως οι ενέργειες που απαιτούνται πρέπει να αφορούν στο σύνολο των στεγών από ΕΛΕΝΙΤ και από επαγγελματίες που έχουν γνώση του αντικειμένου, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή διαχείρισή του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το κόστος αντικατάστασης των στεγών που η πολιτεία παρέδωσε σε αυτή την μορφή στους κατόχους τους.

Π.Κ.

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Κλείδωσε» με τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ η απόφαση για τους εισακτέους στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω των Πανελλήνιων εξετάσεων 2023

Όπως τονίζεται στην απόφαση, ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στις Σχολές Αστυφυλάκων και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *