Παρασκευή , 2 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οι τράπεζες «παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια για ένα χρόνο – Ανάσα για χιλιάδες πολίτες

 

Μία είδηση που αναμένεται εφόσον πραγματοποιηθεί,  να δώσει πραγματική ανάσα για τα νοικοκυριά

Πάγωμα για ένα χρόνο, των κυμαινόμενων επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια προχωρούν εθελοντικά οι τράπεζες και μόνο για τα ενήμερα δάνεια.

Αυτό αναφέρει το newsit.gr, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες,

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες μετά την συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος και τους άσκησε ασφυκτική πίεση προκειμένου να αναλάβουν δράση προκειμένου αφενός να δώσουν ανάσα στους δανειολήπτες και αφετέρου να φράξουν τον δρόμο σε μία νέα γενιά «κόκκινων δανείων».

Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι τράπεζες και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή προβλέπει ότι θα «παγώσουν» όλα τα επιτόκια βάσης (euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με αποτέλεσμα να «παγώσει» και το τελικό ύψος των επιτοκίων και βέβαια οι δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι στοχευμένο και θα αφορά τους δανειολήπτες με ενήμερο στεγαστικό δάνειο και όχι γενικά τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία.

 

Αναμένεται η ημερομηνία «παγώματος» των επιτοκίων
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το νέο αυτό σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες δεν θα αφορά, επί του παρόντος τουλάχιστον και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι ποια θα είναι η ημερομηνία «παγώματος» των επιτοκίων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα είναι αυτά που ίσχυαν για (euribor μηνός, τριμήνου, ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου), με πιθανή ημερομηνία αναφοράς το τέλος Μαρτίου.

Επομένως θα ληφθεί υπόψη τι ίσχυε εκείνη την ημερομηνία και το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί με την προσθήκη του εκάστοτε spread.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αφορά το σύνολο των στεγαστικών δανείων που ήδη έχουν χορηγηθεί, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο, υπό την προϋπόθεση να είναι ενήμερα.

Από αυτό το πρόγραμμα εξαιρούνται όπως άλλωστε είναι φυσικό τα νέα δάνεια, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί στο τραπέζι μέχρι αυτή τη στιγμή.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν άμεσα, ίσως και πριν το Πάσχα που θα περιέχουν όλες τις λεπτομέρειες.

 

Πηγή: newsit.gr

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Θερινή ποδηλατάδα στα Τρίκαλα την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Και φέτος παίρνουμε τα ποδήλατά μας, φοράμε τα κράνη μας, έχουμε το χαμόγελο και την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *