Breaking News

Γ. Οικονόμου στη Βουλή: Η Ελλάδα διασφαλίζεται απέναντι σε κακόβουλες επενδύσεις

O Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός Γιάννης Οικονόμου στην τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης», σημείωσε ότι η Ελλάδα διασφαλίζεται απέναντι σε κακόβουλες επενδύσεις

Αναλυτικά ολόκληρη η τοποθέτησή του:

“Όταν συζητούμε ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών είναι χρήσιμο, νομίζω, να έχουμε πάντοτε στο νου μας τις συνθήκες, γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές, που επικρατούν τόσο στον κόσμο όσο και στη γειτονιά μας. Η ιστορική περίοδος των 80 ετών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που εξασφάλισε στην Ευρώπη τα καλύτερα και πιο γόνιμα χρόνια, καταρρέει εκκωφαντικά.

Έτυχε σε εμάς να ζούμε σε μια εποχή ανατροπής των δεδομένων με τα οποία είχαμε συνηθίσει να πορευόμαστε. Το manual αλλάζει συνεχώς. Και εμπλουτίζεται. Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις ανατροφοδοτούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολύ περισσότερο που οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς συνεχίζονται αμείωτες, με τελευταίο παράδειγμα τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας από την κατεχόμενη Κύπρο περί δήθεν λύσης δύο κρατών.

Ζούμε σε μια επικίνδυνη γειτονιά, με πολλές απειλές και έναν γείτονα που μεθάει από την οιονεί ασυμμετρία και θέλει να διευρύνει το ζωτικό του χώρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα, μπορεί και θα αποτελέσει ουσιαστικό ανάχωμα απέναντι σε κάθε ανιστόρητη, παράνομη και αναθεωρητική επιδίωξη έναντι του Ελληνισμού.

Αυτό το στόχο υπηρετεί η εθνική μας στρατηγική, που έχει ως πρώτιστο μέλημα την αποτελεσματική προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Μια στρατηγική που βασίζεται τόσο στο σεβασμό και την τήρηση των κανόνων όσο και στην αύξηση και την ενίσχυση της ισχύος μας παντού. Στα δημόσια οικονομικά, στις επενδύσεις, στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά φυσικά και στην αποτρεπτική μας ικανότητα.

Φυσικά το πρώτο και βασικό ζήτημα της αποτρεπτικής ισχύος είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Και στο κομμάτι αυτό η κυβέρνηση μας έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια επιδόσεις που δεν υπήρχαν, για διάφορους λόγους, επί δεκαετίες. Όμως η ασφάλεια στις μέρες μας, ειδικά στην γεωστρατηγική και γεωπολιτική της διάστασης έχει και άλλες πτυχές. Έχει να κάνει με την ενεργειακή αυτονομία, με την επισιτιστική επάρκεια, την προστασία κρίσιμων δεδομένων, την λειτουργία καθοριστικών υποδομών και πολλά άλλα.

Ακριβώς σε αυτά εστιάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης» που συζητάμε σήμερα. Η κατάθεση του νομοσχεδίου βασίζεται στον Κανονισμό 2019/452 της Ε.Ε

Ωστόσο αυτό που κατέστησε απαραίτητη την κατάρτιση και ψήφιση του νομοσχεδίου, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτική από τον κανονισμό, είναι η ανάγκη προστασίας κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων στη χώρα από επενδυτές που ενδεχομένως συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη και η ανάγκη εναρμόνισης με την πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Σήμερα, η πλειονότητα των κρατών μελών διαθέτει μηχανισμό ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ η απουσία του θεωρείται ότι δημιουργεί τρωτά σημεία στην Ένωση, καθώς ενδέχεται να μην προστατεύονται κρίσιμης σημασίας περιουσιακά στοιχεία.

Με τη θέσπιση του νόμου, η χώρα μας καλύπτει αυτό το κενό.

Θα αναφερθώ συνοπτικά στους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο αφορά σε αποδέκτες άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως, επιχειρήσεις -υφιστάμενες και υπό σύσταση – σε συγκεκριμένους τομείς. Αφορά σε επενδυτές, είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από πρόσωπα που προέρχονται από τρίτη χώρα ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από κυβέρνηση τρίτης χώρας. Αφορά επίσης σε Υπουργεία και τις Αρχές που εμπλέκονται στον έλεγχο αυτών των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Για τις ΑΞΕ που ελέγχονται γίνεται διαχωρισμός σε δύο κατηγορίες . Εκείνες που αφορούν ευαίσθητους τομείς και εκείνες που αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς. Στην πρώτη κατηγορία, αυτή για τους ευαίσθητους τομείς η άμεση ξένη επένδυση ελέγχεται, όταν αφορά σε υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, αγαθά ή υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών ή της ψηφιακής υποδομής, ιδίως όταν ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία-στόχο ανέρχεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) τουλάχιστον.

 

Στην δεύτερη κατηγορία των ιδιαίτερα ευαίσθητων τομέων η άμεση ξένη επένδυση ελέγχεται όταν το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία-στόχο ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον και η δραστηριότητα της εταιρείας-στόχου αφορά σε υποδομές, περιουσιακά στοιχεία, τεχνολογίες, αγαθά, ή υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης, στους τομείς: άμυνας και εθνικής ασφάλειας, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης, λιμενικές υποδομές, κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, τουριστικές υποδομές σε παραμεθόριες περιοχές

Θεσπίζεται μηχανισμός ελέγχου με την ίδρυση Διυπουργικής Επιτροπής Ελέγχου ΑΞΕ (ΔΕΕΑΞΕ), η οποία απαρτίζεται από Γενικούς Γραμματείς.

Προβλέπεται η δυνατότητα αυτεπάγγελτου ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση ο ξένος επενδυτής του οποίου η επένδυση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου οφείλει, πριν από την ολοκλήρωσή της, να υποβάλει στη Β1 Διεύθυνση πλήρη φάκελο της επένδυσης, ο οποίος στη συνέχεια κοινοποιείται στην Δ.Ε.Ε.Α.Ξ.Ε για έλεγχο. Περιγράφονται στο νόμο αναλυτικά η διαδικασία ελέγχου, τα χρονοδιαγράμματα κάθε σταδίου, καθώς και οι κυρώσεις και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται όταν υπάρχει άρνηση συμμόρφωσης με την διαδικασία του ελέγχου είναι από 5000 -50000 ευρώ, ενώ εάν κάποιος επιμένει στη υλοποίηση της επένδυσης πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου το πρόστιμο θα μπορεί να φτάνει έως και το διπλάσιο του κόστους της επένδυσης. Ενώ εάν κριθεί ότι η επένδυση εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια τότε οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση της επένδυσης, αναστροφή , επιβολή συγκεκριμένων μέτρων μετριασμού για την υλοποίηση της ΑΞΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νομοσχέδιο στην εφαρμογή του μηχανισμού συνεργασίας για άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ. Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΞ, η διεύθυνση Β1 συνεργάζεται με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές για τις γνωστοποιήσεις ελεγχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων που λαμβάνει από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και φυσικά η διαδικασία αυτή λειτουργεί και ανάστροφα. Ενώ έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους η Β1 υποβάλλει στην ΕΕ έκθεση η οποία αφορά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και περιέχει συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με τις ΑΞΕ που πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική επικράτεια.

Η Ελλάδα, ειδικά μετά την τεράστια πληγή που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια στο σώμα του κράτους και της κοινωνίας, έχει ανάγκη τις ξένες επενδύσεις. Είναι απαραίτητες τόσο οικονομικά όσο και για την εισαγωγή πολύτιμης τεχνογνωσίας, η οποία δυστυχώς λείπει από τη χώρα μας. Οι ξένες επενδύσεις γίνονται από ιδιώτες, από επιχειρηματικά σχήματα, από κρατικές επιχειρήσεις και από κράτη.

Χρειάζεται όμως προσοχή και έλεγχος. Βασικός σκοπός του ελέγχου είναι η προστασία της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης εντός της Ένωσης και των κρατών μελών από τον κίνδυνο κακόβουλων επενδυτών, που ενδέχεται να αποκτήσουν τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη διατήρηση της ασφάλειας ή τη δημόσιας τάξης τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στην περίπτωση ιδιωτών και επιχειρηματικών σχημάτων χρειάζεται μέγιστη προσοχή στην εξακρίβωση των πηγών του χρήματος, ώστε αυτό να μην σχετίζεται με εγκληματικές ή τρομοκρατικές δραστηριότητες. Επίσης, οι επενδύσεις να μην γίνονται όχημα για την διευκόλυνση και την προαγωγή εγκληματικών δραστηριοτήτων. Ούτε να χρησιμοποιούνται τέτοια σχήματα για τον έλεγχο κρίσιμων εθνικών υποδομών, ως βιτρίνες κρατών που έχουν αλλότριες επιδιώξεις.
Όλος αυτός ο έλεγχος πρέπει να διενεργείται με τη μέγιστη υπευθυνότητα και σοβαρότητα, δίχως εκπτώσεις. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διεκπεραιώνεται με ταχύτητα και φιλικότητα ώστε να μην εμποδίζει τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δημιουργούμε ένα λειτουργικό και αξιόπιστο πλαίσιο, που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα χωρίς να αποθαρρύνει σοβαρές και στρατηγικά ωφέλιμες επενδύσεις.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Σήμερα η κηδεία του 59χρονου Δημήτρη που δολοφονήθηκε

Τραγικό και πολύ θλιβερό συμβάν στην Λαμία, αφαίρεσαν την ζωή από έναν αγαπητό άνθρωπο…. Όπως …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *