Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Οίκος Fitch: Αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

Κωστής Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από την Fitch: Μεγάλη εθνική επιτυχία!

Στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ προχώρησε ο οίκος Fitch, δίνοντας στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές.

Oι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fitch, είναι η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Καταγράφει το dikaiologtika.gr:

Η Fitch αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023 και σε παραπλήσια επίπεδα την περίοδο 2024-2025. Ισχυρή κρίνει και τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Η εν λόγω αξιολόγηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς κρίνει τον χρόνο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία!

Η Fitch είναι ο τρίτος – από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας.

Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Υπογραμμίζω τις επισημάνσεις του oίκου για το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ , από το 205 % κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8 % εφέτος και 141,2 % του ΑΕΠ το 2027.

Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.

Η σημερινή αναβάθμιση είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία».

 

Πηγή: dikaiologtika.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Αποδήμων

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Αποδήμων “Πληθαίνουν καθημερινά οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *