Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ολοκληρώνονται αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Δομοκού

Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή της Αποστραγγιστικής Τάφρου Ξυνιάδας – Τι δήλωσαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος.

Συνάντηση με αγρότες του Δήμου Δομοκού στη γέφυρα Αγγειών είχε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάση Καρακάντζα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστα Αποστολόπουλο, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλία Σανίδα και τον Δήμαρχο Δομοκού Μπάμπη Λιόλιο.

Σκοπός της επίσκεψης και της συνάντησης ήταν να επιβλέψει ο Περιφερειάρχης τα αντιπλημμυρικά έργα που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, μαζί με τους προέδρους των ΤΟΕΒ και με αγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για την αποξήρανση της λίμνης ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 1942 με την κατασκευή ειδικής Κεντρικής Αποστραγγιστικής Τάφρου (ΚΑΤ). Όλα τα τελευταία χρόνια, όμως, παρουσιάζονταν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ η περιοχή μετατράπηκε ξανά σε «λίμνη» μετά την σφοδρή κακοκαιρία του «Ιανού».

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κλήθηκε ουσιαστικά να αποκαταστήσει και σε αρκετά σημεία να διανοίξει ξανά -μετά από 80 χρόνια- την ΚΑΤ. Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν και οι αναβαθμοί των πρανών. Αυτό καθιστά εύκολο πλέον τον καθαρισμό της ΚΑΤ, με ένα απλό σκαπτικό μηχάνημα, που ήδη διαθέτει ο TOEB Ξυνιάδας.

Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Δομοκού, με τη συμμετοχή προέδρων Κοινοτήτων και ΤΟΕΒ, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι ανάγκες και να προγραμματιστούν νέες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουν ήδη εκτελεστεί ή εκτελούνται έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε και για την πορεία προετοιμασίας του υδρευτικούφράγματος Δομοκού.

Μετά την σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε:

«Παρεμβαίνουμε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες και δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Ολοκληρώνουμε την ανακατασκευή -ουσιαστικά- της κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου της Ξυνιάδας, με στόχο να μην πλημμυρίσουν ποτέ ξανά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.
»Παράλληλα, εκτελούνται σημαντικά έργα στο Δήμο Δομοκού και σύντομα θα μπορούμε ναμιλήσουμεκαι για το φράγμα Δομοκού. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα εντατικής δουλειάς και καλής συνεργασίας. Αποτελέσματα που μεταφράζονται σε νίκες για τον τόπο μας, για τον Δήμο Δομοκού, για όλη την Στερεά Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος δήλωσε:

«Έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το αποτέλεσμα είναι η αποκατάσταση ζημιών, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ιανός». Το σημαντικότερο είναι ότι προχωρούν σημαντικά έργα υποδομής και άλλες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας».

Η λίμνη της Ξυνιάδας

Σημειώνεται ότι η Ξυνιάδα είναι αποξηραμένη λίμνη της Στερεάς Ελλάδας, στο οροπέδιο της Οβριακής, στις δυτικές απολήξεις της Όθρυος. Αποξηράνθηκε κατά την περίοδο 1936-1942 με σκοπό την δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Πριν την αποξήρανσή της, η λίμνη Ξυνιάδα καταλάμβανε έκταση 31.600 στρεμμάτων, από τα οποία τα 5.000 στρέμματα ήταν καλαμώνες και είχε μέγιστο βάθος 4 μέτρα.

Τα έργα για την αποξήρανση της λίμνης ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 1936 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 1942. Η αποξήρανση επιτεύχθηκε με την κατασκευή ειδικής αποστραγγιστικής τάφρου (ΚΑΤ, Κεντρική Αποστραγγιστική Τάφρος).

Τα προηγούμενα χρόνια,όμως, μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή παρουσιάζονταν πλημμυρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η ΚΑΤ συντηρούνταν δύσκολα από το ΤΟΕΒ με περιστασιακούς καθαρισμούς.

Κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας του «Ιανού», η περιοχή μετατράπηκε ξανά σε λίμνη.

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Δήμος Καμένων Βούρλων: Κλειστά σχολεία, νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για δυο μέρες

Ο Δήμος Καμένων Βούρλων  ενημερώνει για την αναστολή λειτουργίας τόσο των σχολείων όσο και των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *