Τετάρτη , 29 Νοεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας: Η πεζοπορική διαδρομή Αμφιθέα – Κάστρο – Αφανός

 

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους Λαμίας ενημερώνει για την δράση που πραγματοποίησε:

 

Οι Φθινοπωρινές μας εξορμήσεις άρχισαν αυτή την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, με πεζοπορική διαδρομή στην περιοχή της Αμφιθέας – Κάστρου – Αφανού, περιοχές που κινδύνεψαν φέτος από την μεγάλη πυρκαγιά της πόλης μας στο τέλος Ιουλίου.

Αμφιθέα χωρίς “θέα” θα ήταν αδύνατο (γι αυτό πήρε και το όνομά της) θαυμάσαμε λοιπόν την απέραντη θέα στην Λαμία, Από εδώ βλέπεις την ομορφιά μιας πόλης χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα, την Οίτη, την Όθρυ, τον Μαλιακό κόλπο, κάνοντας μια συνολική διαδρομή περίπου 7,00 km και δυο ωρών.
Περάσαμε από τα πετρόχτιστα πολυβολεία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εγκαταλελειμμένα στο έλεος του χρόνου. Όσα στέκονται όρθια ακόμη, γίνονται αποθήκες και στάνες περιοίκων!
Συνεχίσαμε την κορυφογραμμή περπατώντας στο
καμένο λόφο προς το Κάστρο της Λαμίας, που με τις πρώτες βροχές δίνει σημάδια ζωής . Ευτυχώς που η φύση έχει μηχανισμούς αναγέννησης!

Κινηθήκαμε ανάμεσα σε καμένα και σκουπίδια, περιφερειακά του Μεσαιωνικού κάστρου της Λαμίας μας με τη μακραίωνη ιστορία, όπου στην καλοδιατηρημένη τοιχοποιία του είναι αποτυπωμένη η ιστορική συνέχεια από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα.

Περάσαμε από τα στενά γραφικά δρομάκια μια πανέμορφης, πανοραμικής αλλά παραμελημένης γειτονιάς, του Αφανού και καταλήξουμε στο υπέροχο σπήλαιο του “Κάγκαρου” που δύσκολα το εντοπίζεις εκεί καλά κρυμμένο όπως είναι στο κέντρο της γειτονιάς. Αν και απροσπέλαστο στο εσωτερικό του, μπορείς να διακρίνεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες!
Σποραδικές προσπάθειες εξερεύνησης, αναδείξεις και ανάπλασης της περιοχής, δεν είχαν συνέχεια. Ένα ακόμη σημείο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εγκαταλελειμμένο στο έλεος του χρόνου όπως και τόσες άλλες όμορφες γωνιές αυτό του τόπου.

Και όμως, αυτά ειναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, τις πόλης μας που μπορούν να της αλλάξουν μορφή, να την γνωρίσουν και να τη χαρούν οι Λαμιώτες, να γίνει τόπος προορισμού για ταξιδιώτες.

Σκοπός των πεζοπορικών μας διαδρομών, εκτός από την επαφή με τη φύση και την άθληση, είναι η ανάδειξη όλης αυτής της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας, που 30 χρόνια τώρα προσπαθούμε να πείσουμε τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους.
Σας ευχαριστούμε όλους, παλιούς και νέους φίλους μας που αγκαλιάζεται και αυτή την δράση μας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

-Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει την εκπόνησή τους   Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *