Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Όποιος βρεθεί έστω και μία φορά στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης δεν υπάρχει περίπτωση να μην την λατρέψει

Ακόμη και να την ερωτευτεί μπορεί κανείς. Πρόκειται για ένα μαγικό μέρος που σε πολλούς θυμίζει «αντίκα» άλλης εποχής και ξυπνά τα πιο γλυκά και συνάμα νοσταλγικά συναισθήματα.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι έχει γίνει ευρέως γνωστή και ως το «Μικρό Παρίσι» της Θράκης.

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί το «κόσμημα» της Θράκης, η οποία μέχρι και σήμερα καταφέρνει να διατηρήσει ανέπαφο από το χρώμα και έντονο το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν στα σοκάκια της.

Πανέμορφες γωνιές με γραφικά πέτρινα καλντερίμια –η οδός Αντίκα με διαφορά είναι το πιο κουκλίστικο δρομάκι στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης-, καλοδιατηρημένα σπίτια και εντυπωσιακά αρχοντικά συνθέτουν το φωτογραφικό παζλ της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, που ο επισκέπτης της θα θυμάται για πάντα.

Παλιά Πόλη Ξάνθης: Το «Μικρό Παρίσι» της Θράκης
Μια βόλτα, λοιπόν, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, η οποία το 1976 ανακηρύχθηκε προστατευόμενος οικισμός, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει κανείς και μόνος του το λόγο που αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τον ιστορικό πυρήνα της πόλης.

Δεν είναι, μάλιστα, να απορεί κανείς γιατί κάποτε την αποκαλούσαν και «Μικρό Παρίσι» με την αύρα και την αισθητική της να παραπέμπουν σε μικρές και γουστόζικες πόλεις της Γαλλίας ή της Δανίας.

Εδώ, σε ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, όπου ένα ταξίδι στο χρόνο συντελείται με το που διαβεί κανείς την πόρτα του μέσα από τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό που φιλοξενεί στους χώρους του. Μάλιστα, το κτίριο από μόνο του αποτελεί τρανή απόδειξη για την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Επιπλέον, σπουδαίο μνημείο και σημείο αναφοράς της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης και το πατρικό του σπουδαίου Μάνου Χατζηδάκι, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο, ανακαινισμένο πια, προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όλων.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αυτή είναι η ασφαλέστερη θέση σε ένα αεροπλάνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Και λίγοι την διαλέγουν Τι σκέφτεστε όταν κλείνετε μια θέση στο αεροπλάνο; Κάποιοι προτιμούν τις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *