Ακολουθήστε μας στο facebook

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος» Τα… «λαβράκια» σε Κω και Ρόδο    

 

Πολύ πριν μπει το καλοκαίρι η ΑΑΔΕ είχε προειδοποιήσει ότι φέτος οι έλεγχοι θα είναι διαφορετικοί. Αν κι εδώ και χρόνια τα κλιμάκια δεν πάνε στα “τυφλά”, αλλά “χτυπάνε” σε στοχευμένους κλάδους κι επιχειρήσεις, φέτος έγινε σαφές ότι θα αξιοποιηθούν νέα “εργαλεία”, που επιτρέπουν ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επιλογή των “στόχων”.

Ωστόσο, κάποιοι προτίμησαν να το παίξουν “κορώνα- γράμματα” και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν, όπως αποδεικνύεται από τη “βροχή” των “λουκέτων” που έπεσαν μέσα σε 48 ώρες στα μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων, δηλαδή την Κω και τη Ρόδο.

Το διπλό «δόκανο»
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, φέτος για πρώτη φορά στήθηκε διπλό “δόκανο”, έτσι ώστε οι ελεγκτές να πηγαίνουν… συστημένοι. Πώς λειτουργεί;

Κατ’ αρχάς, ειδικός αλγόριθμος διασταυρώνει κι επεξεργάζεται τα στοιχεία από τα POS και τις ταμειακές μηχανές, έτσι ώστε να εντοπίζονται αποκλίσεις, που αποτελούν ενδείξεις αποκρυβέντος τζίρου
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω δεδομένα, αξιοποιούνται για πρώτη φορά τα στοιχεία που από τις καταγγελίες, που υποβάλλονται από πολίτες στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 17.419 τέτοιες καταγγελίες, με επώνυμα και διευθύνσεις επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 2.601 ήταν επώνυμες και θεωρούνται ως περισσότερο αξιόπιστες. Σημειωτέον ότι στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι άλλες 263 καταγγελίες για λαθρεμπόριο και 1.793 καταγγελίες για διαφθορά
Αφού εντοπιστούν οι “στόχοι”, εμπλουτίζεται η “μαύρη” λίστα, που ανανεώνεται συχνά- πυκνά από τα ευρήματα επιτόπιων μερικών ελέγχων και το Κέντρο Ελέγχου της ΑΑΔΕ πατάει το… κουμπί για να ξεκινήσει το μπαράζ ελέγχων ανά Περιφέρεια.

Τα… «λαβράκια» σε Κω και Ρόδο
Και φέτος εφαρμόζεται εκ νέου το ιδιαιτέρως επιτυχημένο μοντέλο των… μεταφερόμενων κλιμακίων, που “χτυπάνε” αιφνιδιαστικά και μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή είτε με αεροπλάνα, είτε με πλοία, σπάζοντας τα στεγανά της τοπικής αρμοδιότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών, που πολλές φορές λειτουργούν ανασχετικά στο αποτέλεσμα των ελέγχων.

Μια τέτοια “απόβαση” έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στα δύο μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων, όπου σε μόλις 48 ώρες έπεσε… “βροχή” από “λουκέτα”. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, όλες οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας, είναι στον κλάδο της εστίασης.

Η αρχή έγινε από τη Κω, όπου σε 7 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε η… συνήθης παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, ενώ στη Ρόδο μπήκε “λουκέτο” σε άλλες 9 επιχειρήσεις του κλάδου για παρεμφερείς παραβάσεις.

 

Το σύνολο του αποκρυβέντος τζίρου ξεπερνά τις 370.000 ευρώ κι όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο “πονοκέφαλος” του “λουκέτου” είναι το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί τους εν λόγω επιχειρηματίες, καθώς μπαίνοντας στα μαύρα κατάστιχα της ΑΑΔΕ, θα περάσουν από “κόσκινο” για τη φορολογική συμπεριφορά των προηγούμενων πέντε ετών.

«Έλεγχοι στο φουλ»
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Δωδεκάνησα δεν αποτελούν τον τελευταίο “σταθμό” των φοροελεγκτικών κλιμακίων. Τουναντίον. “Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν στο φουλ”, λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, βάζοντας στο κάδρο όχι μόνο τα δημοφιλή νησιά, που θα “βουλιάξουν” τις επόμενες ημέρες, αλλά και προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου στρέφονται κατά κύματα όσοι δεν “αντέχουν” το κόστος των ακτοπλοϊκών.

«Το γεγονός ότι έχουμε αντιδράσεις από επιχειρήσεις και κλάδους, δείχνει ότι κάτι κάνουμε καλά», λένε παλιές καραβάνες της Φορολογικής Διοίκησης, σχολιάζοντας ανακοινώσεις επαγγελματικών φορέων από την Κρήτη, που διαμαρτύρονται για τη «στοχοποίηση» τους από ελεγκτικά κλιμάκια.

 

Σημειωτέον ότι από τους στοχευμένους ελέγχους που έκαναν το περασμένο καλοκαίρι οι Ράμπο των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας κατέγραψαν οι ελεγκτές της Υπηρεσίας του Ηρακλείου (60,6%) και ακολούθησε η Αττική (55,4%).

Πηγή: iefimerida.gr

*Φωτογραφία αρχείου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σύμφωνο συνεργασίας Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών

Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών ενώνουν δυνάμεις Την πραγματοποίηση κοινής έρευνας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *