Σάββατο , 25 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πάει για τέλος Μαρτίου 2023 η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος για την υποβολή αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες με επιδότηση.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι οδηγοί των προγραμμάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας στις στέγες και για αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Οι σχετικές πλατφόρμες θα ανοίξουν προς τα τέλη Μαρτίου.

– «Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 65.000.000 ευρώ κι ο οδηγός του θα δημοσιευτεί στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια περίοδο αναμένεται να αρχίσει και το πρόγραμμα για την επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες. Αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες, που, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταϊκό έως 10 kW, μαζί με μία μπαταρία, και με αυτό θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν με αυτήν που καταναλώνουν.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου οριοθετούσε την έναρξη των δύο προγραμμάτων σης αρχές του έτους, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα η εκκίνηση να μετατίθεται στο τέλος Μαρτίου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης και τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πακέτο Repower EU.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα έχει ως πυξίδα το «Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή», που αφορά την αντικατάσταση ψυγείων, κλιματιστικών και καταψυκτών, θα επιδοτείται η αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς και με μέσο κόστος αγοράς έως και 1 .000 ευρώ.

Εάν τελικά ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε το ύψος της έκπτωσης θα καθοριστεί βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Όσον αφορά το πρόγραμμα για την εγκατάσταση 300.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το 40°/ο των αιτήσεων θα καλυφθεί από νοικοκυριά, το 30°/ο από επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30°/ο από αγρότες.

Φωτοβολταϊκό με μπαταρία

Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του30% έως 40%, ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας η επιδότηση θα λαμβάνει και επιπλέον bonus και θα αυξάνεται στο 60%, καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Για την εγκατάσταση σε πολυκατοικίες θα υπάρχει πρόβλεψη να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη τη στέγη και να το συμψηφίζουν με την κατανάλωση κάθε ιδιοκτήτη, χωρίς να απαιτείται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας.

Το πρόγραμμα θα αφορά συστήματα net metering, τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που του περισσεύει.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας

-«Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου κινούνται στα ίδια επίπεδα, ή και λίγο χαμηλότερα, από εκείνους του Ιανουαρίου». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα έναν καταναλωτή που κάνει λογαριασμό από 500-1000 KWh κι έχει επιλέξει ως πάροχο τη ΔΕΗ, ο οποίος τον Ιανουάριο χρεωνόταν 22 λεπτά/kWh (μετά την επιδότηση) και τον Φεβρουάριο 21 λεπτά/kWh.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Στηρίζουμε ισόρροπα όλους τους καταναλωτές μέχρι να τελειώσει η κρίση». Επισήμανε ότι η έκτακτη αυτή περίοδος δεν έχει τελειώσει, άρα όλοι οφείλουμε να καταναλώνουμε ενέργεια με σύνεση, σημειώνοντας ότι αυτό ήδη το κάνουν οι Έλληνες καταναλωτές, που είναι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη στη μείωση της ζήτησης ενέργειας (-13%) το τέταρτο 3μηνο του 2022. Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η τιμή του έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά- από τα επίπεδα άνω των 300 ευρώ που βρισκόταν τον περασμένο Αύγουστο, τώρα κινείται κάτω από 60 ευρώ κι αυτόν τον μήνα είναι αρκετά φθηνότερο από το πετρέλαιο.

ecopress.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διαδικτυακή ημερίδα του Δ. Ξηρομέρου με θέμα: «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» την Τρίτη 28 Μαρτίου

Ο Δήμος Ξηρομέρου σε συνεργασία με τους Δήμους Αργοστολίου, το Δήμο Ευρώτα, το Δήμο Πύργου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *