Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πανουργιάς Παπαϊώαννου: “Βαφτίζουμε «έργα πνοής» τα αυτονόητα” – “Βασικός στόχος της παράταξής, η ανάπτυξη και οι μόνιμες θέσεις εργασίας”

Συνέντευξη παραχώρησε  ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊώαννου στην εβδομαδιαία εφημερίδα “ΦΘΙΩΤΙΚΗ”,  μιλώντας για την μέχρι τώρα πορεία του αλλά και  με την υποψηφιότητα του.

Υπογραμμίζει πως βασικός στόχος της παράταξής του  είναι η ανάπτυξη και οι μόνιμες θέσεις εργασίας, όχι οι δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις των «εξυπηρετήσεων» που δε λύνουν το πρόβλημα.

Όλη η συνέντευξη του:

Φ.: Είστε επιτυχημένος επιχειρηματίας με μεγάλα έργα και σημαντικές συνεργασίες σε πολλά σημεία της χώρας μας και του εξωτερικού. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Π.Π.: Ζω και εργάζομαι στην πόλη της Λαμίας. Bλέπω και εγώ όπως νομίζω και όλοι οι συμπολίτες μου, τα τελευταία χρόνια, την πόλη μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ουσιαστικά να μαραζώνει. Αποφάσισα λοιπόν, ότι κάτι πρέπει να κάνω. Να συνεισφέρω με την εμπειρία και τις δυνάμεις μου ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Δεν είμαι σωτήρας ούτε βέβαια έχω κάποιο μαγικό ραβδί. Και δεν είμαι και επαγγελματίας πολιτικός, που να με ενδιαφέρει να αλλάζω θέσεις σαν τα πουκάμισα ή να πορεύομαι με μοναδικό γνώμονα την επανεκλογή μου. Αγαπώ την πόλη μας, έχω διάθεση, μέθοδο και στρατηγική να δουλέψω και να παράγω αποτελέσματα. Πεποίθησή μου είναι, ότι δε χρειάζονται μεγάλες κουβέντες, ούτε βαρύγδουπες ανακοινώσεις. Χρειάζεται μόνο εργατικότητα, ομόνοια και ομοψυχία. Το «όλον» των δυνάμεων μας είναι αυτό που θα δώσει ώθηση να πάμε ένα βήμα πιο ψηλά! Πιστεύω πως με τη βοήθεια των συνεργατών και συμπολιτών μας, χωρίς διακρίσεις, διαχωρισμούς και ταμπέλες, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα.

Φ.: Ο πληθυσμός της περιοχής κατέγραψε μείωση στο σημαντικό 13%. Τί πιστεύετε ότι φταίει και τί πρέπει ν’ αλλάξει;

Π.Π.: Το εύκολο είναι να πούμε, ότι φαινόμενα όπως η αστυφιλία ή η υπογεννητικότητα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο και ως ένα βαθμό πρέπει να συμβαίνει και αυτό. Όμως ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού. Ο ρόλος της Περιφέρειας στην κατάρτιση ενός αναπτυξιακού, αλλά και ανθρωποκεντρικού σχεδίου φαντάζει σχεδόν αυτονόητος. Ο πρώτος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέρα από την πολιτική διεκδίκηση έχει περιθώριο δράσης και σε πιο συγκεκριμένους τομείς. Υπάρχουν δήμοι που παρέχουν κίνητρα σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλους αναγκαίους επαγγελματίες, καταβάλλοντας επίδομα σίτισης και στέγασης, για να προτιμούν τις περιοχές τους και να μην είναι υποστελεχομένες οι δομές τους. Γενικότερα όμως οι δήμοι σε τομείς όπως Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, Απασχόληση, Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη, Παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, Πολιτική Προστασία έχουν ουσιαστικό λόγο. Άρα ο Δήμος έχει πεδίο δράσης ευρύτατο στους βασικότερους τομείς της ζωής και της δράσης του πολίτη. Πρώτιστο μέλημα θα είναι η με κάθε τρόπο δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, χωρίς δίμηνες, τετράμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις. Για να μείνει κάποιος στην περιοχή μας με την οικογένειά του, για να επιλέξει να μεγαλώσει τα παιδιά του εδώ θα πρέπει να του εξασφαλίζουμε εργασιακή ασφάλεια, παιδεία, υγεία και πολιτισμό. Οι επενδύσεις δεν είναι αόριστες λέξεις, για να τις προσελκύσεις θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ένα περιβάλλον ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν άρτια. Βλέπετε να υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια σχέδιο για αξιοποίηση του «πλούτου» της περιοχής; Κανένας δεν χτίζει το μέλλον του πάνω στην ανασφάλεια. Ασφαλές περιβάλλον λοιπόν σε όλα τα πεδία!

«Βαφτίζουμε «έργα πνοής» τα αυτονόητα»

Φ.: Η Λαμία ενώ διαθέτει περιοχές ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι αρκετά πίσω στο κομμάτι της επισκεψημότητας και γενικότερα του τουρισμού. Τι ευθύνεται για αυτό και ποιές οι παρεμβάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει η αυτοδιοίκηση;

Π.Π.: Θίγετε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και θα μου δώσετε σας παρακαλώ το χώρο να επεκταθώ. Η Λαμία δεν είναι απλώς πίσω στο κομμάτι της επισκεψιμότητας, η λέξη «τουρισμός» είναι άγνωστη για την περιοχή μας. Αν και στον “αέρα ίπτανται πακτωλοί χρημάτων” σε άσκοπα και ανώφελα προγράμματα τουριστικών προβολών, στην ουσία δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Εδώ να σας πω ότι έχει διατεθεί πολύ δημόσιο χρήμα για προσέλκυση επισκεπτών, χωρίς αυτή να έχει επιτευχθεί, έστω και κατά προσέγγιση.

Ειδικά στα κοινά, όπου όλες οι δαπάνες καλύπτονται με δημόσιο χρήμα, θα πρέπει να γίνονται με μετρημένη σε υψηλό ποσοστό ακρίβειας από την αρχή τη σχέση «κόστους οφέλους». Τα δικά σου χρήματα μπορείς να τα επενδύσεις και με ένα μεγαλύτερο ρίσκο, των συμπολιτών σου δε μπορείς. Όταν λοιπόν θέλεις να κατακτήσεις ένα στόχο, το πρώτο βήμα είναι να βρεις την ιδέα, το consept, όπως το λέμε στην καθημερινότητά μας. Μετά τα κεφάλαια. Να έχεις σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά και προϋπολογισμό. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις τί θα σου αποφέρει ως όφελος. Κατά την ταπεινή μου άποψη, καλό είναι να ξέρεις πόσο χρόνο θέλεις, αλλά και τί ποσό απαιτείται μέχρι να απολαύσεις το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν βλέπουμε να έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα η ακολουθούμενη στρατηγική και η ιδέα ,η Λαμία να γίνει προορισμός απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Μη σας πω, ότι είναι και χειρότερα, γιατί πιο παλιά ερχόταν κόσμος από τις γύρω περιοχές να ψωνίσει εδώ δεδομένου, ότι είχε ποικιλία και επιλογές. Τώρα δε συμβαίνει ούτε καν αυτό.

Η Λαμία έχει ιστορία, η Λαμία έχει φυσικό κάλλος, η Λαμία έχει τον ιαματικό «θησαυρό» της. Ο δήμος μας έχει την τύχη να βρίσκεται στα όρια του ιστορικού τριγώνου του ελληνισμού. Θερμοπύλες-Αλαμάνα-Γοργοπόταμος. Δε γίνεται να μη μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, ώστε να παράξουμε προστιθέμενη αξία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και ανάπτυξη, όταν ένα σημείο μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως οι Θερμοπύλες, παρακμάζει εγκαταλελειμμένο και ανεκμετάλλευτο. Πηγαίνω στα Λουτρά Υπάτης και θλίβομαι, όταν σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, που δεν έχουν τα ίδια γεωγραφικά πλεονεκτήματα, η τοπική κοινωνία, στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον ιαματικό τουρισμό.

Εμείς εδώ βγάζουμε φωτογραφίες, όταν βουλώνουμε καμία λακούβα ή πλένουμε κανένα κάδο, ή κόβουμε τα κλαδιά από τα δέντρα. Βαφτίζουμε «έργα πνοής» τα αυτονόητα και εν τέλει υστερούμε ακόμη και σε αυτά. Μετά βρίσκουμε δικαιολογίες, όπως την έλλειψη εξοπλισμού, την έλλειψη προσωπικού και ό,τι άλλο μπορεί ν’ αποτελέσει άλλοθι στην αναποτελεσματικότητα!

Η δική μας πρόταση, η οποία θα τεθεί στους συμπολίτες μας προς αξιολόγηση, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα και μεσοπρόθεσμα βήματα και όχι μακροπρόθεσμους και ανεδαφικούς σχεδιασμούς. Ο καθένας πορεύεται με τις δυνατότητές του, όχι με τη φαντασία, ούτε με τη μεγαλομανία. Βήματα μικρά, σταθερά και ανοδικά μόνο εγγυώνται την επιτυχία. Με «άσφαιρα χιλιάρικα» στον αέρα, αποτέλεσμα δε παράγεται!

Φ.: Μια περιοχή με σπουδαία προϊόντα στον αγροτικό τομέα πώς γίνεται να μην καταφέρνει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί;

Π.Π.: Γνωρίζετε, ότι μεγάλωσα σε μία οικογένεια, που τα εισοδήματά της προέρχονταν από την πρωτογενή παραγωγή και συγκεκριμένα από την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Η ευφορία ενός τόπου είναι θησαυρός και αλίμονο να μην αξιοποιείται . Γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλά, ότι για μια σταθερή και ισχυρή τοπική οικονομία, είναι βασική προϋπόθεση η ισόρροπη ανάπτυξη των τριών τομέων παραγωγής. Η γεωργία και η κτηνοτροφία στη Φθιώτιδα και στο δήμο μας θα έπρεπε να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης. Ζούμε σε μία περιοχή πού ξεκίνησε η πανελλήνια έκθεση Λαμίας, μία έκθεση που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τί ι έγινε τελικά; Κατάφεραν όλοι οι υπεύθυνοι ουσιαστικά να σβήσει. Ο δήμος έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει, αφενός γιατί οφείλει να στηρίξει τα επώνυμα προϊόντα του, τα οποία και πρέπει να κάνει γνωστά σε όσο μεγαλύτερα καταναλωτικά κοινά μπορεί, αφετέρου γιατί θα πρέπει να είναι στο πλευρό των επαγγελματιών και να τους παρέχει στήριξη για την ενίσχυση των προβλημάτων τους. Η παράταξή μας θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, αλλά και την προστασία και διάδοση των τοπικών μας προϊόντων, τα οποία είναι ποιοτικά, νόστιμα και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από άλλα πιο προβεβλημένα.

«Πρέπει να πορευτούμε με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο»

Φ.: Μια περιοχή με σπουδαία προϊόντα ΠΟΠ στον αγροτικό τομέα, αλλά και περιοχές ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ιαματικά λουτρά και μεγάλο παραλιακό μέτωπο, πώς γίνεται να μην αποτελεί αναπτυξιακό υπόδειγμα;

Π.Π.: Δε φτάνει να υπάρχουν προθέσεις, πρέπει να υπάρχουν στρατηγικές. Οι Δήμοι είναι κύριος φορέας υλοποίησης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, και έχουν στη διάθεσή τους μία σειρά από σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά και ευρωπαϊκά, για τα οποία χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία, ώστε να έλθει η πολυπόθητη ένταξη. Μιλάμε φυσικά για έργα σε κάθε τομέα που σχετίζεται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να σημαίνει αξιοποίηση των φυσικών πόρων, περιοχών ή εγκαταστάσεων σημαντικής αναπτυξιακής ή τουριστικής αξίας, κατασκευή έργων υποδομής, δράσεις ενίσχυσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της κατάρτισης επιχειρηματιών και δημοτών, της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Όλα αυτά όμως δεν θα πρέπει να επιλέγονται τυχαία και βάσει ποια πρόσκληση ανοίγει, αλλά με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Θα πρέπει να δένουν μεταξύ τους και να υπηρετούν ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο. Αν κατακερματίζονται οι πόροι, αν λειτουργούμε με τη λογική «κυνηγάμε πολλά και δε πιάνουμε τίποτε» μια ζωή θα πελαγοδρομούμε και θα είμαστε εδώ να κυνηγάμε την ουρά μας στην ίδια ακριβώς κατάσταση μιζέριας και μεμψιμοιρίας, ενώ θα συνεχίζουμε ν’ αναρωτιόμαστε, αν μας φταίει η γκαντεμιά μας ή συνωμοτούν οι άλλοι εναντίον μας.

Το στοίχημα και σε αυτή τη περίπτωση είναι η αλλαγή της νοοτροπίας, να περάσουμε από τις «μικρο-εξυπηρετήσεις» με κοντό ορίζοντα, στη δημιουργία βάσεων για το μέλλον. Όπως είπα μια δίμηνη σύμβαση, που πουλιέται σαν «μεγάλη χάρη» του αιρετού προς το ψηφοφόρο, δεν τον βοηθά, ούτε τον σώζει. Επειδή ενδιαφέρομαι πραγματικά και επειδή σκέφτομαι σαν επιχειρηματίας και όχι σαν πολιτικός, θεωρώ πως πρέπει να υποσχεθώ την πραγματική ανάπτυξη και όχι το ημίμετρο. Και η πραγματική ανάπτυξη έρχεται με όραμα, σχέδιο, κόπο και γνώση. Η προσπάθεια είναι επίπονη και πρέπει να είμαστε επίμονοι και στοχοπροσηλωμένοι.

Φ.: Γιατί κατά την άποψή σας η ΒΙΠΕ δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των βιομηχανιών και ποιος είναι ο ρόλος του δήμου για την προσέλκυση επενδύσεων;

Π.Π.: Είναι προφανές από το αποτέλεσμα ότι η ΒΙΠΕ δεν κατάφερε να παίξει το ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε. Ταυτόχρονα είναι όμως αλήθεια, ότι η χωροθέτηση μιας ΒΙΠΕ δεν αρκεί από μόνη της για να φέρει επενδύσεις. Άλλωστε ξέρετε ,ότι αυτό δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού ούτε μπορεί κανένας να διατάξει τους επενδυτές. Έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες και κυρίως με τα κίνητρα που δίνει η πολιτεία κάθε φορά. Να πούμε όμως ότι μια υφιστάμενη βιομηχανία δεν θα μετακινηθεί επειδή δημιουργήθηκε ΒΙΠΕ. Αυτή αφορά κυρίως νέες βιομηχανικές μονάδες που μπορούν να εγκατασταθούν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχονται νέες επενδύσεις στην περιοχή. Σε αυτό το πεδίο η αυτοδιοίκηση πρέπει να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και η διαμόρφωση φιλικού κλίματος στην επιχειρηματικότητα μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο.

Φ.: Με εξαίρεση κάποια μικρά ή μεσαία έργα υποδομής δεν έχουμε αντιληφθεί να εκπονείται κάποιο πλάνο με έργα ανάπτυξης, στην περιοχή, ενώ όλο το ενδιαφέρον του ο δήμος το έχει ρίξει στην ΠΕΛ. Μπορεί ένας εκθεσιακός χώρος από μόνος του να σώσει μια πόλη;

Π.Π.: Ναι μπορεί και σας το λέω κάθετα. Ένας τέτοιος χώρος αν οργανωθεί σωστά και εξασφαλιστεί η λειτουργία του σε ετήσια βάση μπορεί να αποτελέσει από μόνος του σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή του τόπου. Ξέρετε τ’ αποτελέσματα εξαρτώνται από το σχεδιασμό. Δυστυχώς πρέπει να πω ότι μέχρι σήμερα οι οποίες κινήσεις του δήμου δεν είμαι σίγουρος ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και κυρίως δεν έχουν συζητηθεί και πολύ στα αρμόδια όργανα. Η σημερινή διοίκηση του δήμου φαίνεται να κινείται βιαστικά και με προχειρότητα. Υπάρχει και κάτι άλλο που σας είπα και πριν. Ο δήμος Λαμιέων είναι πλέον ένας μεγάλος Δήμος με πολλές και διαφορετικές ανάγκες στις διάφορες περιοχές του. Ασφαλώς το τί θα γίνει με την ΠΕΛ είναι ένα σοβαρό θέμα αλλά θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλάνο ανάπτυξης που θα αφορά το σύνολο του δήμου Λαμιέων.

Φ.: Πως κρίνετε την οικονομική διαχείριση που ασκεί η Δημοτική Αρχή, τόσο στο ταμείο, όσο και στις μεγάλες οφειλές ιδιωτών που χρωστούν σχεδόν 1 εκ στο δήμο Λαμιέων;

Π.Π.: Εδώ και αρκετό καιρό, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Αρχή δέχεται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, η οποία οδηγεί το αποθεματικό του Δήμου σε «εξαΰλωση». Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εάν συνεχιστεί η τακτική αυτή, σύντομα δεν θα υπάρχουν χρήματα, για να αντιμετωπιστούν, ούτε και οι βασικές ανάγκες του Δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ποσά, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν δαπανηθεί.

Από την άλλη, από όσα ακούω, δεν υπάρχει αντίλογος, ούτε δίνονται πειστικές απαντήσεις, για το αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Σίγουρα τα χρήματα των Δήμων πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά προς τους δημότες. Από την άλλη και με δεδομένο, ότι ο Δήμος διαχειρίζεται πολλά χρήματα, από διάφορες πηγές, αναρωτιέμαι αν έπιασαν τόπο αυτά τα χρήματα; Βλέπετε εσείς κάποιο ορατό αποτέλεσμα; Βλέπετε να άλλαξε κάτι στη πόλη, έστω και σε ένα συγκεκριμένο τομέα; Μήπως οι «περήφανες υποσχέσεις» έγιναν «περήφανες μακέτες», «περήφανες μελέτες», εξαιρετικά ακριβοπληρωμένες, θα σας πω και κάτι άλλο. Τελικά φοβούμαι, ότι όλα αυτά καταλήγουν σε ένα ακόμη πιο «περήφανο τίποτα». Δεν μου αρέσει να σκέφτομαι και να εκφράζομαι μηδενιστικά, αλλά δυστυχώς κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Εξάλλου από μόνη της η φθίνουσα πορεία των ίδιων των αριθμών, δεν μπορεί παρά να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να ξεκαθαρίσω πως δεν αντιπολιτεύομαι κανέναν, ούτε μ’ αρέσει η γκρίνια και η κριτική. Το τί μπορούν να κάνουν τα “περήφανα προγράμματα” το έχουν αποδείξει και φαίνεται όπου και αν στρέψεις το κεφάλι. Ζητάμε μια ευκαιρία από τους συμπολίτες μας να αποδείξουμε και εμείς ότι μπορούμε να αποτελέσουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική που θα φέρει αποτελέσματα. Μένω λοιπόν στις διαπιστώσεις για το σημερινό παραγόμενο αποτέλεσμα και καταθέτω μια διαφορετική πρόταση, όπως θα διαπιστώσετε κατά την παρουσίαση των προγραμματικών μας θέσεων.

«Θέλουμε ένα δήμο με πλατιές κοινωνικές συμμαχίες»

Φ.: Αν εκλεγείτε δήμαρχος ποιές θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;

Π.Π.: Κα Γιαννούλη χαίρομαι ειλικρινά που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, όχι για να σας πω τί θα κάνουμε, αλλά γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσω πώς σκεφτόμαστε να πορευτούμε και πώς θα επιδιώξουμε να δώσουμε λύσεις.

Μέσα στις πρώτες ενενήντα μέρες θα δημιουργήσουμε τις υποδομές και τους μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να μπούμε στην ουσία των προβλημάτων και να επιχειρήσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Να διευκρινίσω εδώ ότι δεν θέλουμε ένα δήμο περιχαρακωμένο και μια δημοτική αρχή απομονωμένη σα να φοβάται την κοινωνία. Θέλουμε τις προτάσεις των νέων επιστημόνων μας και θα τις αναζητούμε σε μόνιμη βάση. Θέλουμε μόνιμη σύνδεση με το Πανεπιστήμιο και με τη νεολαία που εμπιστεύεται την πόλη μας για τις σπουδές της. Αυτά τα παιδιά άλλωστε, τα παιδιά μας, είναι η «καρδιά» της πόλης μας. Θέλουμε την εμπειρία των μεγαλύτερων και τη σοφία τους. Θέλουμε να πορευόμαστε μαζί με τους συμπολίτες μας και ν’ αντιμετωπίζουμε από κοινού τα προβλήματα. Θέλουμε ένα δυνατό δίκτυο εθελοντών σε κάθε γειτονιά. Ο διχασμός και οι διακρίσεις είναι οι βασικές αιτίες που διώχνουν τους νέους από την περιοχή!

Μας ρωτούν πολλοί συμπολίτες μας για τα μεγάλα προβλήματα, όπως την υποστελέχωση στο νοσοκομείο, στα σχολεία, σε μια σειρά από υπηρεσίες. Ο δήμος σαφώς δεν έχει άμεση ευθύνη και εμπλοκή. Πολύ περισσότερο δεν έχει αρμοδιότητα. Ειδικά εσείς όμως γνωρίζετε πολύ καλά ,΄ότι κάποιοι δήμοι –και στην περιφέρεια μας- στηρίζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας παρέχοντας κίνητρα στους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς και άλλες αναγκαίες επαγγελματικές ομάδες. Υπάρχουν δήμοι που λειτουργούν ενισχυτικά προς την κεντρική εξουσία και άλλοι που λειτουργούν ανταγωνιστικά. Εμάς μας ενδιαφέρει να στήσουμε ένα δήμο που να εξασφαλίζει την αμεσότητα των πρωτοβουλιών, αλλά και την ουσιαστική «αυτoδιοίκηση». Θέλουμε ένα δήμο, όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο γίνεται, ο οποίος όμως να κινείται σε συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό και όχι απέναντί του με «show» και λάβαρα πολέμου. Κοινός μας στόχος η ανάπτυξη της περιοχής μας, με απτά αποτελέσματα και όχι με λόγια. Κοινός εχθρός ο λαϊκισμός και η προπαγάνδα!

Φ.: Οι αθλητικές υποδομές της περιοχής είναι επαρκείς για τις ανάγκες της;

Π.Π.: Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, αν και ομολογώ, ότι του έχω αδυναμία. Μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος, τένις κλπ, έλκουν το ενδιαφέρον των δημοτών, όλων των ηλικιών. Φυσικά σας απαντώ, ότι δεν είναι δυνατόν οι εγκαταστάσεις να είναι αρκετές, όταν οι ομάδες παρακαλάνε για μια ώρα προπόνησης στο Χαλκιοπούλειο, όταν φιλοξενούμε αγώνες στίβου εθνικού επιπέδου με δικό μας πρωταθλητή και δεν υπάρχει στο γήπεδο, ούτε κερκίδα, να καθίσει ο κόσμος, ούτε τουαλέτα, για αθλητές και κοινό. Πώς θα μπορέσουμε μετά να διεκδικήσουμε τέτοιες διοργανώσει με αξιώσεις, πώς θα έρθει κόσμος στη Λαμία; Σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπάρχουν υπαίθριοι χώροι, όπου μπορεί ο κάθε δημότης να αθληθεί στο φυσικό περιβάλλον. Στη Λαμία, σε αυτά τα μέρη, πετάμε μπάζα και τα θυμόμαστε, μόνο όταν έρχονται εκλογές, αλλά στον υπόλοιπο χρόνο της θητείας μας η εγκατάλειψη βασιλεύει. Έχω αποδείξει τις προτεραιότητες μου στον τομέα του αθλητισμού, είναι δεδομένο, ότι εφόσον οι συνδημότες μου, μου δώσουν την εντολή, θέλω και μπορώ να ασχοληθώ σοβαρά με τον τομέα αυτό.

Φ.: Πρόσφατα δηλώσατε ότι κάποιους βολεύει να πέσει η ομάδα. Τι και ποιους εννοούσατε;

Π.Π.: Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε τί εννοώ. Συγχέουν τη πορεία της ομάδας, με την προεκλογική μου πορεία και την επιτυχία ή την αποτυχία μου στις εκλογές. Εγώ θέλω να πω το εξής, η ομάδα πέτυχε να είναι στο ανώτερο επίπεδο, επί πολλά πλέον συναπτά έτη. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν αρνούμαι, ότι παρουσιάζει μία καμπή. Έτσι είναι και στις επιχειρήσεις. Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Το πολεμάμε όμως. Στη ζωή μου έμαθα να είμαι αγωνιστής, ξεκίνησα κυριολεκτικά από το μηδέν και έφτασα σε ένα σημείο, να μπορώ να πω, ότι δημιούργησα κάτι σημαντικό. Στο Δήμο δεν κατεβαίνω λόγω της εμπλοκής μου με την ομάδα, κατεβαίνω επειδή θέλω να ασχοληθώ με τη πόλη μου, επειδή ξέρω τί χρειάζεται ο τόπος και πώς θα το πετύχει, και θεωρώ πως έχω μία σχετική ικανότητα στη διοίκηση. Μπορεί να μην τα ξέρω όλα, μπορεί κάποιοι να με μέμφονται ήδη, ότι ξέρω λίγα, δεν θα προσπαθήσω να τους πείσω για το αντίθετο, δεν με αφορά, το θεωρώ χτύπημα κάτω από τη ζώνη, μπορώ όμως να σας βεβαιώσω, ότι είμαι ικανός να βρω αυτούς που τα ξέρουν, ο καθένας στον τομέα του. Τους καλύτερους και αυτός σας το υπόσχομαι. Εξάλλου η αυτοδιοίκηση είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να πρέπει να συμμετέχουν πολλοί στην επίτευξη του κοινού στόχου. Ο καλός Δήμαρχος πρέπει να ξέρει να μοιράζει αρμοδιότητες, να συντονίζει σωστά τη συλλογική προσπάθεια και να δείχνει εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, αφού ο ίδιος τους πρότεινε και οι δημότες τους επέλεξαν. Ευχή μου είναι από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να δημιουργηθεί μια δυνατή δημοτική ομάδα, να δουλέψει συντονισμένα και με όραμα, για τον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από το καλό της Λαμίας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ορίστηκαν νέα μέλη και μεταβτικός Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ

Αναδιάρθρωση του Διοικητικoύ Συμβουλίου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας   Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *