Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Παρέμβαση του βουλευτή Φθιώτιδας Γ. Κοτρωνιά για το τσίπουρο

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο έθεσε το ζήτημα της ορθής διαχείρισης και της ονομασίας του ελληνικού προϊόντος του τσίπουρου.

Ο βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδρο και εκπροσώπους του Συλλόγου Αμβυκούχων-Αμπελουργών στην οποία κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα, τα οποία κατέθεσε μαζί με τις προτάσεις του στον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών.

Το τσίπουρο αποτελεί ένα εθνικό προϊόν, διαχρονικό, που παράγεται με την διαδικασία της απόσταξης, ένα προϊόν που δημιούργησε κουλτούρα και παράδοση, αυξάνοντας την κατανάλωση των τοπικών ποτών σε βάρος των εισαγόμενων.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Το εθνικό αυτό προϊόν πρέπει να γίνει περισσότερο ελεγχόμενο στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση ώστε να αποτελεί ένα εγγυημένο παραδοσιακό προϊόν που το προτιμάει ξεκάθαρα το καταναλωτικό κοινό και το οποίο μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος.
Θα υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα εάν δοθεί στα βιομηχανικά αποστάγματα το αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του ονόματος τσίπουρο και τσικουδιά θα υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα βιομηχανικά προϊόντα εμφανίστηκαν στην αγορά την τελευταία τριακονταετία και δυστυχώς δεν εμφανίζουν εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που να τα συνδέουν με τον τόπο, τον χρόνο και με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής, ούτε με την ιδιαίτερη κουλτούρα της κατανάλωσης του χύμα αποστάγματος στα τσιπουράδικα, τα ρακάδικα, τα μεζεδοπωλεία και τα ταβερνάκια της χώρας.
Να τονισθεί το γεγονός ότι το ζήτημα αφορά 380.000 οικογένειες σταφυλοπαραγωγών για τους οποίους η παραγωγή παραδοσιακού τσίπουρου, αν αφαιρεθούν τα έξοδα παραγωγής και διακίνησης, αποτελεί απλά ένα βοήθημα στο αγροτικό τους εισόδημα.

Ο βουλευτής πρότεινε τα εξής :

1. Nα μπορεί το παραπάνω περιγραφέν απόσταγμα να ονομάζεται «τσίπουρο παραδοσιακής απόσταξης» ή «τσικουδιά παραδοσιακής απόσταξης», που αποτελούν την συνήθη ονομασία , (με προσθήκη και του συγκεκριμένου τόπου καταγωγής του), η οποία ονομασία ούτως ή άλλως δεν επηρεάζει την βασική ονομασία που είναι «τσίπουρο».

2. Να γίνει αλλαγή του τεχνικού φακέλου, (μιας και δε χρειάζεται η έγκριση από την Ευρωπαΐκή Ένωση) και μπορεί να γίνει άμεσα ώστε να περιγράφεται ότι η απόσταξη θα γίνεται σε καζάνια συνεχούς λειτουργίας μέχρι 130 L , ότι θα φέρει το όνομα «τσίπουρο παραδοσιακής απόσταξης» και θα διακινείται ως χύμα χωρίς να θεωρείται εμφιαλωμένο.

3. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα και οι παρατηρήσεις των αμβυκούχων-σταφυλοπαραγωγών τα οποία συνυποβλήθηκαν και για τα οποία υπάρχει θετική εκτίμηση από την ηγεσία του Υπουργείου .
Πεποίθηση του βουλευτή αποτελεί ότι η πατρίδα μας στο επίπεδο της παραγωγής ποτών και τροφίμων πρέπει να ακολουθήσει το πρότυπο της Ιταλίας με μικρές πιστοποιημένες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν παράλληλα με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και ότι ικανοποιώντας τα αιτήματα των παραγωγών παραδοσιακού τσίπουρου γίνεται ένα βήμα στήριξης αφενός αυτών των αγροτών αλλά και δημιουργίας πιστοποιημένων διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ελεγμένης προέλευσης.

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Χρ. Σταϊκούρας: «Οι τράπεζες οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»

Μήνυμα προς τις τράπεζες στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «σήμερα, σε ένα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *