Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου βρίσκεται σε κύκλο κινητοποιήσεων ενάντια, όπως αναφέρει, στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας στα πλαίσια των διεργασιών για το νέο δικαστικό χάρτη.
Οι πληροφορίες για επικείμενη κατάργηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που εδρεύει στο Αγρίνιο και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο Πρωτοδικείων του Νομού έχουν ξεσηκώσει το νομικό κόσμο και προκαλούν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Η πρόσφατη επίσκεψη μάλιστα κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για το Εφετείο.
Για το λόγο αυτό σε εξέλιξη είναι σήμερα, Πέμπτη 14/12, Έκτακτη Γενική Συνέλευση των δικηγόρων ενώ προηγουμένως έλαβε χώρα συμβολική διαμαρτυρία-πικετοφορία έξωθεν του Δικαστικού Μεγάρου, στην οδό Πολυζωίδη.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, Δημήτρης Νικάκης δήλωσε:
«Ο δικηγορικός κόσμος δεν επαιτεί. Απαιτεί, αγωνίζεται και διεκδικεί την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων του κλάδου και των συμπολιτών μας. Οι δικηγορικοί σύλλογοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Λευκάδας και οι συμπολίτες μας των δύο νομών θα επιβάλλουν τόσο την διατήρηση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας όσο και την διατήρηση των τριών Πρωτοδικείων. Οι κυβερνώντες ας αντιληφθούν ότι οι δικηγόροι και οι συμπολίτες μας δεν θα επιτρέψουμε να μας αδικήσουν».
Ερωτώμενος αναφορικά με το αν «πιάστηκε στον ύπνο» ο δικηγορικός κόσμος της περιοχής και αν έγινε διαβούλευση, ανέφερε:
«Διαβούλευση με την έννοια της διαβούλευσης με τον δικηγορικό κόσμο όχι. Υπήρξε μία προετοιμασία της Παγκοσμίου Τράπεζας που οργάνωσε το δικό της πόρισμα και ένα ακόμα, ανυπόγραφο, επιτροπής που ονομάζεται «Συμβουλευτική» του Υπουργείου. Γνωρίζαμε ότι γίνονται αυτές οι επιτροπές και ότι θα προτείνουν, δεν συμμετείχαμε σε αυτή την διαβούλευση. Αφού πληροφορηθήκαμε τι προτείνουν δυσαρεστηθήκαμε, αντιδρούμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε. Δεν θα επιβάλλουν το άδικο ούτε στον κλάδο των δικηγόρων ούτε στους συμπολίτες των δύο νομών. Δεν θα τους το επιτρέψουμε».
Όσο για το τι θα σημάνει η κατάργηση των Πρωτοδικείων και του Εφετείου για την περιοχή, υπογράμμισε:
«Ταλαιπωρία και αύξηση εξόδων. Οι δύο νομοί έχουν περίπου 250.000 μόνιμους συμπολίτες. Με αυτούς οι οποίοι έρχονται στην Λευκάδα για 3-4 μήνες το καλοκαίρι, πάνω από 150.000. Για τους διερχομένους από την Αιτωλοακαρνανία, αριθμός που αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστιος, στα τρία Πρωτοδικεία και στο Εφετείο δεν απευθύνεται ένας μικρός αριθμός συμπολιτών μας. Τον όγκο της εργασίας δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει άλλος δικαστικός σχηματισμός παρά μόνο ο υπάρχων».
Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου προσκλήθηκαν και οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων Μεσολογγίου και Λευκάδος. Το «παρών» ωστόσο δίνει μόνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Λευκάδας.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας, Γεράσιμος Γατζίας ανέφερε:
«Συμπαριστάμεθα στον δίκαιο αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου αλλά και σε αυτόν του Μεσολογγίου. Η αλλαγή που πάνε να φέρουν στα δικαστήρια και στον δικαστικό χάρτη είναι εις βάρος των συμπολιτών μας, θα γίνει η Δικαιοσύνη πιο ακριβή για τους πολλούς και πιο εύκολη για τους λίγους. Μέχρι να διαμορφωθεί ο δικαστικός χάρτης με βάση τις προτάσεις που εμείς θα κάνουμε εμείς θα αγωνιζόμαστε».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου σε σχετική ανακοίνωση του καταγγέλλει απερίφραστα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την σύνταξη του πορίσματος για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη ενώ διεκδικεί και την ίδρυση Βιομηχανικών Φυλακών στο Αγγελόκαστρο.
Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου «η Ομάδα Εργασίας συγκροτήθηκε αρχικά χωρίς εκπρόσωπο της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις ελάμβαναν χώρα χωρίς προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη, ουδέποτε ορίστηκαν εισηγητές επί των ειδικότερων θεμάτων ώστε να υπάρχουν έγγραφες εισηγήσεις και ουδέποτε οι διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν, τέθηκαν σε ψηφοφορία ώστε να καταγραφούν ονομαστικά οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες.
Το πόρισμα δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων μετά μάλιστα την προηγούμενη γνώμη των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών ( Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ως προς τα Εφετεία και της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων ως προς τα λοιπά δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 2 ν. 1756/88) και την μετέπειτα επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Εκφράζει ο Σύλλογος την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του πορίσματος, «το οποίο αντίκειται στις πάγιες θέσεις μας ως κλάδος».
« Πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα αποτελεί η ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης.Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει έκταση 5423 τ. χλμ. και πληθυσμό 191.727 κατοίκους στην τελευταία απογραφή, αποτελούμενη σε μεγάλο μέρος της από ορεινό όγκο.Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του.Η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει και όχι να παρεμποδίζει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας των πολιτών, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψιν την αρχή της εγγύτητας και της ευχέρειας πρόσβασης, την ιδιαιτερότητα της χώρας ως νησιωτικής και ορεινής, τις ιδιαίτερες συνθήκες ως προς την άσκηση του δικαστικού και δικηγορικού λειτουργήματος και τις συνέπειες τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης στις τοπικές κοινωνίες», σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου τονίζοντας πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της Χώρας.
Πηγή: agrinionews.gr