Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πώς ο χυμός φρούτων επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Η κατανάλωση ενός ποτηριού ή περισσότερου 100% φυσικού χυμού φρούτων κάθε μέρα συνδέεται με μια μικρή αύξηση του βάρους, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση 42 προηγούμενων μελετών (17 σε παιδιά και 25 σε ενήλικες) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (16/1) στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

«Ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τους χυμούς είναι η ποσότητα – η κατανάλωση φρούτων με αυτόν τον τρόπο καθιστά πολύ εύκολη την υπερδοσολογία», επισημαίνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης και κορυφαίος ερευνητής διατροφής Δρ. Walter Willett, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Για παράδειγμα, πόσο συχνά τρώμε τρία πορτοκάλια; Κι όμως, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι είναι περίπου τρία πορτοκάλια που μπορούμε να καταναλώσουμε σε ένα ή δύο λεπτά, και μπορούμε να επιστρέψουμε και να πιούμε άλλο ένα, και αυτό θα προσθέσει πολλές θερμίδες και θα οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα», εξηγεί ο Willett στο CNNi.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις, λένε οι ειδικοί.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει τους γονείς και τους κηδεμόνες να αποφεύγουν εντελώς τους χυμούς για τα μωρά ηλικίας κάτω του 1 έτους, να περιορίζουν την πρόσληψη σε 120 ml την ημέρα για τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών και μόνο 180 ml την ημέρα για τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Οι έφηβοι και οι ενήλικες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από 240 ml την ημέρα, ενώ ο χυμός δεν πρέπει να θεωρείται ως υγιεινός τρόπος για να ξεδιψάσει κανείς.

«Οι γενικές οδηγίες είναι κατά της κατανάλωσης “ρουτίνας” – με άλλα λόγια, να προτιμάμε χυμό αντί για νερό για τη δίψα, ή να καταναλώνουμε χυμό συστηματικά για να βελτιώσουμε την υγεία μας», δηλώνει ο Δρ. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και ιδρυτής της True Health Initiative.

«Δεν είναι για την καθημερινή υγεία – είναι μια περιστασιακή γλυκιά απόλαυση. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο χυμός φρούτων είναι πολύ καλύτερη επιλογή από ένα αναψυκτικό, για πολλούς λόγους», συμπληρώνει ο Katz.

Πώς ο χυμός επηρεάζει τον οργανισμό
Γιατί όμως από τη στιγμή που τα φρούτα θεωρούνται υγιεινά δεν ισχύει το ίδιο και για τον χυμό τους; «Τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά έρχονται ως πακέτα θρεπτικών συστατικών – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, μέταλλα και βιταμίνες που περιέχονται με φυτικές ίνες. Έτσι πρέπει να παίρνει ο οργανισμός μας τη θρέψη», τονίζει η παιδιατρική ενδοκρινολόγος Δρ. Tamara Hannon, μέλος της επιτροπής διατροφής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. ο Hannon. «Όταν αφαιρούμε το πακέτο, αφαιρούμε τις φυτικές ίνες και τα δομικά μέρη της τροφής και το σώμα μας τη χωνεύει και τη μεταβολίζει διαφορετικά από ό,τι εξελίχθηκε για να το κάνει».

Η κατανάλωση ενός ολόκληρου μήλου, για παράδειγμα, δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή η φρουκτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά, απελευθερώνεται αργά στο αίμα. Η κατανάλωση χυμού μήλου, ωστόσο, πλημμυρίζει το αίμα με φρουκτόζη.

«Το αίμα δεν μπορεί να έχει υψηλό σάκχαρο. Είναι επικίνδυνο για τα όργανα, οπότε το σώμα έχει πολλούς μηχανισμούς για να απαλλαγεί γρήγορα από τη ζάχαρη και να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα», εξηγεί η Hannon. «Έτσι, το συκώτι, το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα, μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων σε λίπος που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και να κρατηθεί μακριά από το αίμα».

Αυτός δεν είναι ο μόνος αντίκτυπος, συμπληρώνει η συν-συγγραφέας της μελέτης Vasanti Malik, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Όταν καταναλώνετε θερμίδες σε στερεή μορφή, ο εγκέφαλός σας καταγράφει καλύτερα αυτές τις θερμίδες και προσαρμόζει ανάλογα την πρόσληψη τροφής. Αλλά αν πίνετε αυτές τις θερμίδες, μπορεί να μην αισθάνεστε χορτάτοι και να αρχίσετε να τρώτε ξανά».

Με πληροφορίες από: Weight gain in children and adults linked to 100% fruit juice, study says by Sandee LaMotte, CNN

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Άδικο και αντιπαραγωγικό το ψηφιακό τέλος

Την αντίθεσή του στην επιβολή ψηφιακού τέλους στις καταβαλλόμενες συνδρομές σε επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *