Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Προκλητική στήριξη των κυβερνητικών σχεδίων για τη ΛΑΡΚΟ”

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

ΕΕ: Προκλητική στήριξη των κυβερνητικών σχεδίων για τη ΛΑΡΚΟ

Με την πλήρη στήριξη της ΕΕ υλοποιούνται τα κυβερνητικά σχέδια για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση των εργαζομένων της, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ζητούσε την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση του εισοδήματός τους και την επαναπρόσληψη όλου του έμπειρου προσωπικού της από το νέο αγοραστή.

Η αρμόδια Επίτροπος M. Vestager στην απάντησή της περιφρονεί προκλητικά τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για την επαναπρόσληψή τους και βάζει τη σφραγίδα της ΕΕ στην παράδοσή της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την πώληση, εναπόκειται στον/στους νέο/-ους ιδιοκτήτη/-ες των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ να αποφασίσει/-ουν σχετικά με την πρόσληψη νέων ή/και πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ». Kι όλα αυτά ενώ προ ημερών ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός «για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ» ματαιώνεται.

Σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ΛΑΡΚΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι αυτή θα συνεχίσει να είναι δυνατή, «κλείνοντας το μάτι» στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το βιομηχανικό σχέδιο της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρόσφατα ψηφισμένη «Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες» δεν είναι παρά ένα ακόμη εργαλείο στήριξης και ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων αφού, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος παραπέμπει στην απάντησή της στη δημοσιευμένη «ανοικτή πρόσκληση για την αναγνώριση έργων στρατηγικής σημασίας ώστε να τύχουν αποδοτικότερης διαδικασίας αδειοδότησης και να λάβουν στήριξη για την πρόσβαση σε επενδύσεις».

Επίσης υπερασπίζεται τις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ περί «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» και επιβολής προστίμων στην Ελλάδα που αξιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων από όλες τις κυβερνήσεις για την απαξίωση και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Αναφέρει μάλιστα προκλητικά ότι η «η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα στην εθνική νομοθεσία μέσα για την εκτέλεση της εν λόγω απόφασης και τη διασφάλιση της ανάκτησης από τη ΛΑΡΚΟ».

Κόντρα στα σχέδια της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, έχοντας στο πλάι τους τους εργαζόμενους από κάθε γωνιά της χώρας που εκφράζουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Διεκδικούν μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογενειών τους, για να σταματήσει ο παραπέρα οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός των περιοχών όπου δραστηριοποιούνταν η εταιρεία, αλλά και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος.

Καμιά ανοχή στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ, κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Όσο κι αν πασχίζουν δεν θα ξεμπερδέψουν καθόλου εύκολα με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Με την πρόσφατη μαζική συμμετοχή τους στην διαδήλωση της ΔΕΘ, συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση τους απαιτώντας άμεσα οικονομική ενίσχυση, καθώς βρίσκονται, πάνω από δύο μήνες χωρίς εισόδημα. Διεκδικούν με τα σωματεία τους χίλια ευρώ τον μήνα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στην ανεργία.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001373/2024

προς την Επιτροπή

Άρθρο 144 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

 

Θέμα: Στήριξη και εκσυγχρονισμός της ΛΑΡΚΟ με επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων

Προχωράνε ολοταχώς τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, το ξήλωμα θέσεων εργασίας, μετά και την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι, που ζητούσαν να μείνουν στις δουλειές τους.

Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση με δεδομένο το φυσικό και υλικοτεχνικό πλούτο υποδομών της και λόγω του γεγονότος ότι διαθέτει τα μοναδικά ιδιόκτητα κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου εντός ΕΕ.

Με τον ισχυρισμό ότι η ΛΑΡΚΟ ζημιώνει οικονομικά το ελληνικό κράτος, διαπράττεται ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνες της ΝΔ και συνενοχή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ). Όλοι συνέβαλαν στην πορεία απαξίωσης και υπονόμευσης των δυνατοτήτων της με το λεγόμενο κυβερνητικό σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία».

Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται:

1. Στο αίτημα των εργαζομένων να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, με άμεση επαναπρόσληψη όλου του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού της, χωρίς καμία απόλυση;

2. Στο γεγονός ότι η βασική αιτία που εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου και κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην ΕΕ βασίζεται στη στρατηγική της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» της ΕΕ με κριτήριο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων;

3. Στο γεγονός ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί «ζημιογόνου επιχείρησης» γίνεται και με την επίκληση του απαράδεκτου προστίμου για την παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

 

E-001373/2024

Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Vestager

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(4.9.2024)

1. Το 2014 η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία υποχρέωνε την Ελλάδα να ανακτήσει την παράνομη και ασυμβίβαστη ενίσχυση (135 εκατ. EUR συν τους τόκους) που χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου κατά την περίοδο 2008-2010[1][1]. Η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα προβλεπόμενα στην εθνική νομοθεσία μέσα για την εκτέλεση της εν λόγω απόφασης και τη διασφάλιση της ανάκτησης από τη ΛΑΡΚΟ.

Ο ελληνικός νόμος 4664/2020 προβλέπει την αναγκαστική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της. Μετά την πώληση, εναπόκειται στον/στους νέο/-ους ιδιοκτήτη/-ες των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ να αποφασίσει/-ουν σχετικά με την πρόσληψη νέων ή/και πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

2. Η Επιτροπή επισημαίνει τη σημασία πρώτων υλών όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο για την ΕΕ, και όπως εξήγησε στις απαντήσεις της στις γραπτές ερωτήσεις E-000639/2022 και E-001471/2022, μετά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή η εξόρυξη λατερίτη και η παραγωγή σιδηρονικελίου όσον αφορά τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η χρήση των εν λόγω μεταλλευτικών πόρων.

Στο πλαίσιο του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας[2][2], η Επιτροπή πρότεινε πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, η οποία τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και αποσκοπεί στη μείωση των κινδύνων εφοδιασμού και στη στήριξη των εγχώριων παραγωγικών ικανοτήτων για μέταλλα, όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο. Η Επιτροπή δημοσίευσε ανοικτή πρόσκληση για την αναγνώριση έργων στρατηγικής σημασίας ώστε να τύχουν αποδοτικότερης διαδικασίας αδειοδότησης και να λάβουν στήριξη για την πρόσβαση σε επενδύσεις.

3. Όπως εξήγησε η Επιτροπή στις απαντήσεις της στις γραπτές ερωτήσεις E-000639/2022 και E-001471/2022, στις 20 Ιανουαρίου 2022, το Δικαστήριο διέταξε την Ελλάδα να καταβάλλει πρόστιμα μέχρι την πλήρη εκτέλεση της ανάκτησης[3][3]. Τα εν λόγω πρόστιμα είναι σύνηθες αποτέλεσμα όταν ένα κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με απόφαση του Δικαστηρίου. Τα πρόστιμα αυτά βαρύνουν την Ελλάδα και όχι τη ΛΑΡΚΟ.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη: Δύσκολο να είμαι το 2ο βιολί, παλιά επέκρινα πολύ τον σύζυγό μου

Πόσο εύκολο είναι να είσαι γυναίκα, επιχειρηματίας και μητέρα; Σε αυτό (και σε πολλά άλλα) …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *