Δευτέρα , 4 Μαρτίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ψηφίστηκε ο κρατικός ο προϋπολογισμός με 158 “ναι” – Οι αμυντικές δαπάνες ψηφίστηκαν με 249 “ναι”

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2024

Ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 από την Ολομέλεια της Βουλής με 158 ψήφους υπέρ και 142 κατά. Υπέρ τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Τα έξοδα του υπουργείου της Εθνικής Άμυνας ψηφίστηκαν από 249 βουλευτές, ενώ 51 βουλευτές ψήφισαν «όχι». Για τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 159 βουλευτές ψήφισαν «ναι», έχοντας δηλάδή μια ψήφο παραπάνω από όσους βουλευτές διαθέτει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία της χώρας, όπως σημειώνει το in.gr.

Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν με 239 «ναι» έναντι 61 «όχι». Τα έξοδα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθώς και του υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών».

Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού έγινε με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παράλληλα, διεξήχθη ταυτοχρόνως, με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, οι συνεδριάσεις κατά την πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, διάρκεσαν συνολικά 66 ώρες. Μίλησαν 220 βουλευτές, 34 μέλη κυβέρνησης (23 υπουργοί, 4 αναπληρωτές υπουργοί και 7 υφυπουργοί) οι 9 γενικοί και οι 15 ειδικοί εισηγητές των κομμάτων καθώς και οι 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρχηγοί των κομμάτων χωρίς καμία σύντμηση χρόνου.

Οι αναγγελίες Μητσοτάκη
Κατά την καταληκτική ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ και προανήγγειλε τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ιδρύματα «θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2024», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε γνωστό πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο και μετέπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Θα συζητήσουμε και θα τους ακούσουμε όλους. Για να πάψουμε να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία της χώρας χαρακτηρίζοντάς τον προϋπολογισμό ως τομή. «Είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε σημειώνοντας ότι σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ «στέλνει το μήνυμα στο εξωτερικό ότι πέρασε οριστικά για την Ελλάδα η εποχή της αναξιοπιστίας».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι μέσα στον μήνα Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατ. στους πιο ευάλωτους πολίτες και αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά τα μέτρα επισημαίνοντας πως είναι μέτρα που προορίζονται να ανακουφίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτούς που χτυπά περισσότερο η ακρίβεια λειτουργώντας συμπληρωματικά με άλλες παράλληλες δράσεις.

Πηγή: in.gr

*φωτογραφία αρχείου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: «Φέτος Στηρίζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Διακρίσεων»

  Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικής Ανοχής (κάθε 1η Μάρτη), ενώνουμε τις φωνές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *