Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 39,6MW στο όρο Αράκυνθος στη θέση «Σγουρόβερκο»

Αιολικό Πάρκο στον Αράκυνθο: Πυκνώνουν οι αντιδράσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία έως τα τέλη Μαρτίου η διαβούλευση για την ΜΠΕ του έργου. Παραμένει σε εκκρεμότητα η αναθεώρηση του χωροταξικού των ΑΠΕ
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Έως τις 23 Μαρτίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο περιβαλλοντικό μητρώο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 39,6MW στο όρο Αράκυνθος και συγκεκριμένα στη θέση «Σγουρόβερκο» του Δήμου Μεσολογγίου.

Αρκετοί φορείς όμως στην περιοχή, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, σύλλογοι, με πρόσφατο παράδειγμα τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης αντιδρούν στη χωροθέτηση του έργου και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαβούλευση με αρνητικές γνώμες για το συγκεκριμένο έργο.

poster
Βασική ένσταση είναι ότι το αιολικό πάρκο χωροθετείται σε εξ’ ολοκλήρου εντός της Ειδικής Ζώνης Προστασίας(ΕΖΠ) GR2310010 – Όρος Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας και 1,9 χλμ. από την περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΕΖΠ) Gr2310015 – Δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Αυτό αποδεικνύεται και από σχετικό έγγραφο της Μονάδας Διαχείρισης των περιοχών Natura της Αιτωλοακαρνανίας, που χαρακτηρίζει ασύμβατη τη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου, καθώς συμπίπτει με τον άμεσο ζωτικό χώρο της μίας εκ των τριών αναπαραγωγικών αποικιών του Όρνιου (Gyps fulvus, είδος που περιλαμβάνεται στα παγκοσμίως απειλούμενα) και του σημαντικότερου πληθυσμού του σ’ ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Η δημιουργία αιολικού πάρκου στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης «δεν συνάδει ούτε με τις προσπάθειες της πολιτείας για τη διατήρηση του είδους σε πανελλήνια κλίμακα, αλλά ούτε και με τη διεθνή νομοθεσία και υποχρεώσεις της χώρας μας που αφορούν την προστασία του είδους από τις όποιες απειλές».

Στα αιολικά στον Αράκυνθο είχε αντιταχθεί από πέρυσι και το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, επικαλούμενο εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα σχέδια του δήμου για τη συγκεκριμένη περιοχή (μονοπάτι Εξοδιτών, δάσος καστανιάς, θρησκευτικός τουρισμός, καταφύγια).

Για το θέμα είχε αντιδράσει και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας από το 2021 τασσόμενο υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η χωροθέτησή τους θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τη σημασία των περιοχών υποδοχής (π.χ. Natura 2000) και με γνώμονα το γεγονός ότι δεν είναι η εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία που δημιουργεί κινδύνους για τις επενδύσεις αυτές, αλλά η απόκλιση από τις πρόνοιές της».

Την εκπόνηση ενός Ειδικού Πλαισίου Χωροταξίας των ΑΠΕ με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, αντικαθιστώντας το σημερινό παρωχημένο χωροταξικό των ΑΠΕ, έχουν ζητήσει πολλοί φορείς πανελλαδικά και στην περιοχή μας μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που σε παρόμοιες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια γνωμοδοτεί συνεχώς αρνητικά. Ωστόσο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην διαδικασία της αδειοδότησης έχουν αμιγώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Υπουργείο και τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Οι πλησιέστεροι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης του έργου είναι τα Ελληνικά, το Άνω Κουδούνι, το Κάτω Κουδούνι, ο Άγιος Συμεών, ο Σχίνος, τα Πασπαλιαρέικα και τα Ξηραίικα.

Στην μελέτη περιλαμβάνονται τα παρακάτω έργα:
• Διανοίξεις μεγάλων δασικών δρόμων πολλών χιλιομέτρων για την μεταφορά, συντήρηση και διασύνδεση των ανεμογεννητριών.
• Κατασκευή τσιμεντένιων βάσεων 37 στρεμμάτων για τις βάσεις των ανεμογεννητριών.
• Παράπλευρα έργα οδοποιίας.
• Υπόγειο δίκτυο 5,2 χιλ. για την διασύνδεση των Α/Γ.
• Υπόγειες εγκαταστάσεις μήκους 30,5 χιλ. για τα καλώδια διασύνδεσης με τους υποσταθμούς.

Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου σε Σκρέκα: Να ματαιώσετε το αιολικό στον Αράκυνθο
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ζητά να ματαιωθεί το σχέδιο για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή του Αρακύνθου.

Αναλυτικά η επιστολή:
Η διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου καταθέτει την έντονη διαμαρτυρία της και την πλήρη αντίθεσή της με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση έξι (6) ανεμογεννητριών στη θέση «Σγουρόβερκο» του όρου Αράκυνθος, σε απόσταση ελάχιστων, μόλις, χιλιομέτρων από την πόλη του Μεσολογγίου.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, θεωρούμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία παντελώς ακατάλληλη για την υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου με μηδαμινό αναπτυξιακό όφελος για την πόλη μας.

Οι λόγοι είναι απλοί και ξεκάθαροι: αφενός πρόκειται για μια περιοχή εντός Ειδικής Ζώνης Προστασίας του δικτύου Natura 2000, με απείρου κάλλους δασώδεις εκτάσεις και δεκάδες προστατευόμενα είδη πτηνών, αφετέρου η εγκατάσταση ανεμογεννητριών εκεί θα έβαζε ταφόπλακα στο μακροπρόθεσμο όραμα της ήπιας οικοτουριστικής εκμετάλλευσης του Αράκυνθου από την πόλη του Μεσολογγίου.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία που έχει για τους Μεσολογγίτες η περιοχή του Αράκυνθου γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, καθώς σε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια ήταν που οι Έλληνες πολεμιστές έδωσαν μάχη με τις Τουρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις κατά την πολύχρονη πολιορκία της πόλης και αμέσως μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε το Υπουργείο και εσάς προσωπικά να μεριμνήσετε για την άμεση ματαίωση των σχεδίων περί εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά ταξίδια – Η θέση της Αθήνας

Η ομάδα της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Ubuy δημιούργησε μια κατάταξη των 20 κορυφαίων πρωτευουσών της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *